Luistimilla ja potkukelkalla Linnansaaren maisemissa

Yksi tapa nauttia talvisesta luonnosta on luistella tai potkukelkkailla yli Haukiveden Linnansaaren kansallispuiston maisemissa. Luistelureittiä huoltavat paikalliset matkailuyrittäjät reitin molemmissa päissä Rantasalmen Porosalmella ja Savonlinnan Oravissa.

Reitin perustaminen ja kunnossapito eivät ole ihan pikkujuttuja. Sää aiheuttaa monenlaisia haasteita. Tänä talvena järvi jäätyi hyytävän pakkastuulen lannistamana, joten jää selkävesillä on epätasaista. Vähän väliä satoi lunta, ja sen vuoksi ohut jääkerros ei ehtinyt paksuuntua. Luistelu-uran perustajat ovat joutuneet kairaamaan satoja ja taas satoja reikiä jäähän kovan ja kestävän jääpinnan aikaansaamiseksi.

Lauantaiaamuna olemme ajoissa Järvisydämen rannan varustevuokraamossa hankkimassa kausikorttia luistelureitille. Päivälippu reitille maksaa kahdeksan euroa, mutta kolmellakymmenellä eurolla saa reitin käyttöoikeuden koko luistelukaudeksi. En pidä hintaa pahana ottaen huomioon juuri nuo yllä kerrotut hankaluudet huoltamisessa.

Aamutaivas on kirkas ja pakkasta yhdeksän astetta, mutta pohjoisen suunnalta puhaltelee aika lailla. Ensimmäiset liu’ut luistimilla ovat haparoivia, varsinkin kun huomaan laittaneeni jalkaan ihan väärät kengät. Korkeavartiset maihinnousukengät olisivat olleet nilkkaa tukevana parempi valinta. Reittiä ei ole vielä voitu riittävästi höylätä, koska jää ei ole kestänyt raskaampaa kalustoa. Jonkin verran on siis epätasaista pintaa, jossa pitää vain työnnellä sauvoilla vauhtia. Kaverin Kickspark-potkukelkalla ei ole ongelmia. Siinä on jalaksen päällä vielä muovinen liukujalas, joka menee kevyesti rosojen yli.

Luistelureitti pujottelee korkeiden kalliosaarten lomassa. Matkan varrelle jää komea Pirunkirkkovuori. Sen luolasta ainakin geokätköilijät ovat kiinnostuneita.

Aurinko nousee kaakosta kun olemme Sällinsaaren eteläkärjen tuntumassa. Matkanteko keskeytyy vähäksi aikaa kun pitää kaivaa kamera repusta ja tallentaa aamuauringon punainen hehku hangella ja rantapuiden oksilla. Seuraava pysähdys on Kaarnetsaaren vierellä kun matalalta paistavan auringon valo siivilöityy pienen luodon puunlatvojen läpi lumelle. Luodon nimi on Kaunisluoto. Nimensä mukainen se on.

Suuren Peonselän äärellä on kaksi pientä kallioluotoa vieri vieressä. Siellä on Antti-myrsky näyttänyt voimansa. Rannalla on valtavia jääpatsaita. Vesi on jäätynyt puiden runkoihin jopa kolmen metrin korkeudelle. Ehdin kuvata niitä auringon valaisemana hetkeä ennen kuin aurinko piiloutuu taivaalle kerääntyneiden pilvien peittoon.

Tuuli alkaa tuntua ikävältä avonaisella selällä ja käännymme paluumatkalle. Vielä ei ole mahdollista mennä selän yli Linnansaaren pääsaareen saakka, koska laivaväylä on auki. Tammikuun puolenvälin paikkeilla syväväylä yleensä suljetaan ja silloin voi jatkaa matkaa vaikka Oraviin saakka. Reitin varrella on tulipaikkoja Pikku-Lapissa ja Linnansaaren Sammakkoniemessä. Viikonloppuisin ja hiihtolomien aikaan Sammakkoniemessä on lettubaarikin.

Linnansaaren alueen kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6887544 E 578375
Luistelureitti kartalla.
Lisätietoa Luontoon.fi.

Kuvat ja teksti: Seija Ropponen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.