Satumetsää ja kivien taidenäyttely – Heretyn luontopolku Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa

Isojärven kansallispuiston maisema on vaihtelevaa sekä metsätyypeiltään että korkeuseroiltaan. On korkeita mäkiä ja syviä rotkoja. Kansallispuiston metsät ovat suureksi osaksi havumetsiä ja ne ovat olleet metsätalouskäytössä. Kansallispuiston reiteillä voi tutustua metsänhoitoon, mutta vastapainoksi reittien varrella on myös paljon lähes luonnontilaista metsää.

Heretyn luontopolku Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa
Päivämäärä: 30.6.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 24
Reitin pituus: 3,6 km
Kohokohdat: Satumetsä, kivien taidenäyttely, Heretyn kämppäkahvila
Opasteet ja kyltit: Hyvät opasteet. Melko vähän infotauluja.
Parkkipaikka: Iso parkkipaikka Kylämäntien varrella. Paikka kartalla.
Varusteet/jalkineet: Jalat säilyy kuivina, mutta reitillä on todella paljon kiviä ja juuria. Valitse hyvät jalkineet!
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Olin käynyt Isojärven kansallispuistossa ja nimenomaan Heretyn luontopolulla pari vuotta sitten syksyllä ja ihastuin sen satumetsämäiseen maisemaan. Nyt päätin laajentaa reviiriäni ja tutustua molempiin Isojärven luontopolkuihin. Lähdin lauantai-aamuna aikaisin liikkeelle ja päätin aloittaa minulle tuntemattomasta Lortikan luontopolusta. Kartassa sen lähelle oli merkitty parkkipaikka, mutta parin kilometrin päähän oli merkitty puomi. Ja kyllä, puomi oli kiinni – lukolla. Jätin auton puomin luo ja kävelin pari kilometriä tietä pitkin kohti Lortikan lampea – vain huomatakseni, että reitin alkupisteessä oli melkoinen tulva enkä löytänyt myöskään kiertotietä. Se Lortikasta.

Mutta onneksi toinen hauskan niminen luontopolku oli parin kilometrin päässä. Heretyn luontopolun alkupisteessä sijaitsee myös Heretyn savottakämppä, jossa voi tutustua vanhan ajan metsätyömiesten majaan ja nauttia välipalaa. Kello oli noin puoli yksitoista, joten kahvila oli vielä suljettu. Tutkin vähän karttaa ja läksin matkaan. Kartassa molemmat luontopolut on merkitty punaisella.

Reitti alkaa kämpältä melko leveänä hiekkapolkuna. Parinsadan metrin jälkeen luontopolku erkanee hiekkapolusta.

Luontopolku kiertää Kurkijärveen kuuluvan Kannuslahden. Reitti on hyvin merkitty punaisin maalitäplin. Matkan varrella on seitsemän infotaulua. Infotaulut ovat melko hyvässä kunnossa. 

Alkumatka kuljetaan valoisassa sekametsässä. Polku ei ole leveä, mutta sitä on helppo kävellä kotvan aikaa.

Mutta sitten mennään satumetsään ja korpimaisemaan, jossa todella täytyy katsoa jalkoihinsa ja miettiä, mihin astuu. Jos ei kompastu puun juuriin…

..niin edessä on hidastava kivikko. Korkeuseroa reitillä on noin 30 metriä – reitti ei ole muuten vaativa, kunhan vaan keskittyy astelemaan kivien ja juurien seassa.

Kivistä ja juurista huolimatta nautin kovasti luontopolun tunnelmasta ja maisemasta. Aamun valo siivilöityi kauniisti hyvin vihreään ja kauttaaltaan sammalpeitteiseen metsään. Hieman yli kilometrin kävelyn jälkeen voi piipahtaa Piimälammi-nimisen lammen rantaan. Pehmeän hetteisessä rannassa kukkii Maarian kämmekkä, vedessä ulpukka.

Blogin esittelykuvassa on ”Kukkulan kuningas”, king of the hill, joka on kieltämättä hienoin Heretyn luontopolun kivistä. Mutta kyllä kiviä todella tällä reitillä riittääkin – ja miten kauniisti ne onkin aseteltu maisemaan. Ajattelin itsekseni, että tämä on todellinen kivien taidenäyttely.

Hauskan näköisissä haavanrungoissa kasvanee haavanläiskäjäkälä.

Vajaan kolmen kilometrin jälkeen saavutaan Kannuslahden rantaan. Lahti ylitetään siltaa pitkin. Reitti läheni loppuaan ja totesin, että matkalla ei ollut ainuttakaan penkkiä tai muuta istuskelupaikkaa (Kannuslahdella on keittokatos, joka on hieman reitin ulkopuolella). Itse pidin pienen tauon tässä Kannuslahden rannan läheisyydessä kivellä istuen. No, niitähän tällä reitillä toki riittää, joten istumapaikka on helppo löytää!

Kannussalmi ylitetään siltaa pitkin. Sillan vieressä lumpeet kukkivat todella komeasti.

Ja loppumatkan saakin taas kulkea leveää hiekkapolkua pitkin. Muutama retkeilijä tuli vastaan, muuten sain kävellä aika omissa oloissani. Savottakämppä/kahvila oli tällä välin auennut ja pistäydyin kahville. Kysyin myös Lortikan parkkipaikasta – sitä saavat kuulemma käyttää vain Lortikan eräkämpässä majoittuvat. Tielle ei haluta turhaa liikennettä. Lortikan polulle on siis suoriuduttava vaikkapa tästä Heretyn kautta. Lupaan tehdä sen seuraavalla kerralla. Nyt oli jo hinku seuraaviin seikkailuihin. Ai niin, loppukaneetti: Heretyn kahvilan keikauskakku oli maailman parasta!

Sijainti: N=6839599.959, E=394098.065 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=61.674691476105764, lon=24.999903622973175

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Majavapolku Isojärven kansallispuistossa
Himoshuipun reitti Jämsässä

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.