Untuvamakuupussin käyttö ja säilytys

Useilla on harhaluulo, että untuvapussin käyttäminen  ja hoitaminen olisi hirveän vaikeaa ja vaivalloista. Untuvapussi ei ole yhtään sen hankalampi kuin kuitupussikaan. Molemmissa pätevät monet samat jutut.

Untuvapussia käytettäessä on hyvä tuulettaa sitä jokaisen yön jälkeen. Kehosta ja ilmasta imeytynyt kosteus kuivuu, kun pussin antaa olla ulkona ennen pakkaamista. Jos keli on kovin kostea tai sataa, on siitäkin hyötyä, että avaa pussin auki telttaan ja antaa sen olla mahdollisimman ilmavasti aamupalan ja pakkaamisen ajan.

Jos keli sallii, pussin voi heittää puun oksalle tai teltan katolle kuivumaan jokaisen yön jälkeen. Kovassa tuulessa kannattaa muistaa sitoa pussi kiinni johonkin, ettei se karkaa.

 

Reissun päätteeksi kannattaa untuvapussia tuulettaa vetoketju auki ainakin vuorokausi tai pari.

Kuivattamisen jälkeen pussi pakataan säilytyspussiin, joka on huomattavasti isompi kuin se pussi, jossa sitä kuskataan vaelluksilla mukana. Säilytyspussi on hengittävää kangasta. Se on niin väljä, etteivät untuvat taitu tai mene paakkuihin.

Untuvamakuupusseja kannattaa säilyttää normaalissa huoneenlämmössä, ei missään kylmässä varastossa. Yläkaapit ovat erinomaisia paikkoja makuupusseille.

Myös kuitupusseja tulisi säilyttää väljemmissä pusseissa. Kuidutkin pakkaantuvat, jos ne ovat koko ajan tiukkaan puristuneina.

Untuvamakuupussin voi pestä ihan helposti kotona. Pussi olisi hyvä pestä noin 30 yöpymisen jälkeen. Ihosta irtoava rasva ja hiki aiheuttavat pesuntarvetta. Tätä voi välttää käyttämällä makuupussilakanaa tai kerrastoa. Ohut pipo on hyvä olla päässä nukkuessa, koska päästä irtoaa rasvaa makuupussin huppuosaan.

Jos pussi alkaa tuntua siltä, että untuvat ovat vähän kasassa tai se muuten vain kaipaa pesua, on siihen yksinkertaiset ohjeet. Ensin makuupussi kastellaan suihkussa märäksi, sitten vasta laitetaan koneeseen. Parasta olisi käyttää nimenomaan untuville tarkoitettua pesuainetta, mutta muukin nestemäinen aine käy. Pesuainetta käytetään vähän, noin ruokalusikallinen riittää.

Pesuun ja huuhteluun käytetään mahdollisimman paljon vettä. Jos linkousta ei ole pussin omissa pesuohjeissa erikseen kielletty, linkous suoritetaan mahdollisimman kovilla kierroksilla.

Jos sinulla on kuivausrumpu, älä laita sinne tennispalloja, vaan kostutettu käsipyyhe. Pyyhe aiheuttaa sen, ettei kuivausrumpu lopeta kuivaamista pussin pintakankaan ollessa kuiva.

Jos sinulla ei ole kuivausrumpua, pussin voi kuivata ihan normaalisti roikottamalla tai tasokuivauksena. Pöyhi tässä tapauksessa usein!

Jos pesun jälkeen untuvapussin untuvat ovat paakuissa, on niihin jäänyt pesuainetta, ja pussi kannattaa pestä uudelleen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.