Testissä Led Lenser MH10, kevyt ladattava tehopakkaus syksyn ja talven pimeisiin

Zweibrüder Optoelectronics on saksalainen yritys, joka tunnetaan Led Lenser -merkkisistä LED-valaisimista. Kattava valikoima käsi- ja otsavalaisimia on antanut valoa suomalaisten koteihin, harrastuksiin ja vaativaan ammattikäyttöön jo vuosien ajan. Saimme Retkipaikka-juttua vastaan Led Lenserin MH10-otsavalaisimen yhteistyössä Nordic Trailin kanssa.

Pakkauksen sisältö

  • MH10-valaisin
  • 1x 18650-akku, 3,7V 3400 mAh kapasiteetti 12,58Wh
  • USB-latausjohto 3.0 (ei laturia)
  • Kuljetuspussi vyölenkillä
  • Vihreä ja punainen värilinssi ja värilinssinpidike
  • paino 158g (sis.akun), linssin halkaisija 25mm.

Teknisiä tietoja ja ominaisuuksia

MH10:n toiminta kulminoituu yhden napin painallukseen, jonka takaa avautuu 3 eri valotehoa. Kaikki toiminnot ovat hallittavassa yhdellä kädellä. Valokeilan leveys ja kulma ovat säädettävissä, sekä otsahihnan säätömahdollisuuksien myötä muun muassa akkukoteloa voi siirtää esimerkiksi ohimolle tilanteen mukaan.

Lamppu on kuljetuslukittavissa, jolloin se ei kuljetuksessa mene tahattomasti päälle. Pään ympärille tuleva hihna on miellyttävä, ja sen etu- ja takaosaan on lisätty pehmuste, joka estää valaisinta liukumasta otsalla ja päähineen päällä.

Akkukotelon rakenteen ansioista akkua ei tarvitse ottaa ulos ladatessa, mikä on erinomainen asia. Latauksen ilmaisin on punainen valo, joka muuttuu vihreäksi täyden lataustason merkiksi. Käytössä valo palaa aina punaisena. Kun akun varausta on jäljellä 10%, otsavalo vilkuttaa kolmesti. Akku sinänsä on jo yksinkertaisesti käyttömukavuus: vältyt jatkuvalta paristojen vaihdolta ja niiden myötä lisäkustannuksilta.

Otsalampun takana akkukotelossa on siis pieni, punainen merkkivalo. Tähän toivoisin valmistajalta hienosäätöä, sillä jos valon on tarkoitus toimia merkkivalona taaksepäin, on se siihen tarkoitukseen aivan liian himmeä. Lampun kotelointiluokka on IPX4, mikä tarkoittaa, että laite on siis vähintään roiskevesitiivis.

Paketin mukana on vihreä ja punainen värilinssi sekä värilinssinpidike. Ajatus näiden käyttömahdollisuuksista jäi minulle hieman hämärän peittoon, mutta toimivat ne ainakin merkkivalona esimerkiksi kaupunkipyöräilyssä. Metsästyksessä värilinssien käytön uskoisin jäävän vähemmälle, sillä siellä on enemmän tarvetta hyvään näkyvyyteen ja työskentelytilassa tarvittavaan valon himmennykseen.

Valmistajan lupaamat tehot näkyvyyksineen pitävät paikkaansa. Testasimme myös akkua pakkasessa, jättäen lampun täydelle teholle (600lm) ja se sammui vasta 14 tunnin kuluttua ylittäen valmistajan antaman 10 tunnin lupaukset. Pakkasta kyseisenä testiajankohtana oli -1.7°C ja -8.7°C välillä.

Täysin tyhjän akun lataaminen kesti tasan 6 tuntia. Eli voidaan todeta käyttöajan olevan todella hyvä, ja usb-lataaminen mahdollistaa lampun lataamisen esimerkiksi varavirtalähteestä vaikkapa teltassa, jos tarvetta. On tietysti hyvä muistaa, että mitä kirkkaampi valo, sitä nopeammin akku kuluu.

Valmistajan ilmoittamat käyttöajat:

600 lumenia – 150 metrin näkyvyys – 10 tuntia

250 lumenia – 100 metrin näkyvyys – 15 tuntia

10 lumenia – 20 metrin näkyvyys – 120 tuntia

Millaiseen käyttöön valaisin siis oikein sopii? Valaisimen ollessa kevyt ja tehokas, se on mitä parhaimmillaan muun muassa juoksussa, retkeilyssä, metsästyksessä tai missä vain ulkoilma-aktiviteeteissa. Lisäksi se on erinomainen apuväline kodin pikku askareissa, missä tarvitaan kahta kättä ja kirkasta valoa. Pimeässä liikkujan on pystyttävä luottamaan siihen, että valaisin toimii juuri niinkuin on luvattu, ja tämä kyseinen tuote kyllä vakuutti minut.

Hinta kaupoissa tällä hetkellä on noin 99 euron luokkaa, ja valaisimia myy muun muassa Nordic Trail. Valmistaja lupaa 5 vuoden takuun kuittia vastaan ja 7 vuoden takuun tuotteen rekisteröineelle käyttäjälle.

 

Kuvat ja teksti, Johanna ja Tomi Heiskanen

Testipaikat; Kuusamo ja Tornio

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.