Tämän myyttisen teräksen salat tietää vain yksi ihminen – ja siitä taotaan maailman ehkäpä parhaat puukot

Puukko on jokaisen retkeilijän, eränkävijän, metsämiehen tai sen sukuisen ikuaikainen ystävä. Sen henkilökohtaisempaa työkalua lienee turha etsiä, mikä tekee myös sen oikean puukon etsimestä melko haastavaa. Nuoruuden hölmöilyt johtivat siihen, että olin jälleen tilanteessa, jossa oli etsittävä itselleen uusi puukko. Käytin puukkoa lyömäaseena ja sillä karmealla seurauksella, että kahva murtui. Puukko ei ole kirves. Puukkoa etsiessä kauppojen ikkunat eivät sytyttäneet minkäänlaisia ostohaluja, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi lähteä etsimään puukkoa tekijänsä luota.

roselli-3

Astun sisään Rosellin verstaalle. Heimo ei näy vielä paikalla, joten silmäni alkavat vilistää pitkin eteisen seinustaa. Seinälle on ripustettu useampaa puukkoa ja veistä, jos jonkinnäköistä. Hetken kuluttua taakseni hiipii veikeästi virnistävä vanhempi herrasmies, nostaa kirveen pöydältä käteensä ja alkaa kertoa terän tarinaa.

Tänä vuonna 40 vuotta takaperin paikallisen tehtaan työllisyysnäkymät painovat nuoren miehen mieltä. Kouluttautumiseen vaadittavia lukuhalujakaan ei löytynyt, joten vaihtoehto kokea omia siipiään alkoi realisoitua. Puukkomallia oli omassa pajassa kehitelty jo jonkin aikaa, joten tie puukkomestariksi oli valmis alkamaan. Tästä sai alkunsa H. Rosellin eräpuukko.

roselli-2
Lähdemme Heimon kanssa kiertämään pajaa. Ensimmäiseksi aloitamme vanhan pajan puolelta, jossa taotaan edelleen Rosellin hiiliteräspuukot. Kolme metriä syvä betonivalu pajan lattiassa kertoo, että tässä pajassa taotaan ja raskaalla vasaralla. Teräksen ominaisuudet ei nimittäin takomatta pääse oikeuksiinsa.

roselli-6

Takomisesta pääsemme karkaisuun, jossa teräkseen iskostetaan viimeisetkin halutut ominaisuudet. Karkaisussa puukkomestari pelaa lämmityksen ja jäähdytyksen kesken asetellakseen metalliatomit haluamaansa järjestykseen. Tämä järjestys sitten määrittää osakseen terän lujuutta ja kovuutta, ja sopivassa suhteessa molempia saadaan hyvä puukko.

roselli-5
Kierrämme pajaa ympäri ja puhumme karkaisusta, teräksestä, puukon teroituksesta ja monista muista puukon ominaisuuksista. Pyörähdämme nahkariepaleiden täyttämään tilaan, jossa ommellaan suurimmaksi osaksi tupit kaikkiin Rosellin puukkoihin. Toisen huoneen täyttää pöly, kun saavumme tilaan, jossa puolestaan sorvataan puukkojen kahvat. Lopulta pääsemme puheessamme Rosellin UHC-teräkseen. Tässä vaiheessa värähtää myös hienoinen virne Heimon naamalle.

roselli-7

Heimo kertoo reilut 15 vuotta sitten lueskelleensa yliopistojen analyyseja muinaisista teräksistä, kunnes silmä sattui osumaan muutama tuhat vuotta vanhaan Wootz-teräkseen. Tällä reseptillä alkoi kehitystyö, jonka helmiäistä pääsee jokainen Rosellin UHC-teräspuukon omistaja nauttimaan.

Heimon nauru kertoessaan teräksen ominaisuuksista on tarttuvaa. Kopioitiin 2000 vuotta vanha muinainen intialainen resepti ja tehtiin siitä parempi. Heimo kertoo teräksestä tulleen paremman mitä alkuperäisestä, johtuen osittain nykyaikaisista menetelmistä ja osittain hänen omasta reseptistään.

Perinteisiin taottuihin teräksiin verrattuna kovuudesta tuli sen verta kova, että teroituskaan ei ilman timanttia taho onnistua. Lujuudestakaan ei  tarvinnut tinkiä, sillä onnistuu tästä teräksestä myös joustavien filettipuukkojen valmistus. Huhut kertovat myös terästä pystyttävän valmistamaan niinkin ohutta puukonterää, että varovainen saattaa saada sen kellumaan vetten päällä.

roselli-9

Kierros puukkotehtaalla on ollut melkoisen hieno kokemus. Puukkomestarin kanssa rupattelu muistuttaa ajoittain enemmän kemian luentoa kuin käsityöläisen kertomusta työstään. Se on itsessään myös melko väkevä osoitus siitä, mihinkä intohimo voi parhaimmassa tapauksessaan viedä lähtökohdista huolimatta. Kierroksen aikana aivan tavallisen puukon näköinen kapistus alkoi näyttämään omissa silmissäni joltain aivan toiselta. Puukko on muotoilun ja tekniikan huippua kahvan kallistuksineen, terän kulmineen, sekä teräksen kemiallisine ominaisuuksineen ja se on tehty 40-vuoden kokemuksella. Tämmöistä kapistusta ei voi kuin arvostaa.

Lopulta käymme läpi vielä puukon teroituksen salat. Terä teroittuu puukkomestarin näpeissä rupattelun lomassa tuossa tuokiossa.  Nämä salat minä jaan kuitenkin teidän kanssa seuraavalla kerralla. Olen löytänyt puukkoni.

1 reply
  1. Maria R.
    Maria R. says:

    Hyvä haastattelu ja mielenkiintoista taustatietoa, Rosellin uhc-puukko onkin käytössä jo erittäin päteväksi todettu 🙂 Nostan kyllä hattua puukkomestarin työlle ja taidolle!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.