40 puistoa, 40 retkitarinaa – tee nojatuoliretki jokaiseen Suomen kansallispuistoon!

Kesän retkeilykausi on jälleen alkamassa ja maamme iki-ihanat kansallispuistot kutsuvat nauttimaan Suomen suven kauneudesta sekä koskemattoman luonnon tunnelmasta. Kokosimme alle valitut retkitarinat Suomen jokaisesta kansallispuistosta – lähde pienelle nojatuolimatkalle eri puistoihin ja saat käsityksen siitä, millaisia paikkoja ja tunnelmia mikäkin puisto tarjoaa!

Katso myös:

Kansallispuistot – Bongarin opas

Kansallispuistobongarin tuotepaketti

Etelä-Konnevesi

Iso-Pyysalon hiekkarannat. Tämä tarina johdattaa laineiden halki Iso Pyysalo -nimiselle saarelle, jossa on ihana hiekkaranta sekä laavu. Melojan kannattaa yhdistää reissuunsa tämän saaren lisäksi myös Lapinsalo ja Pieni Navettasaari.

Katso myös: Etelä-Konneveden kansallispuisto

Iso Pyysalo.

Helvetinjärvi

Helvetistä itään -luontopolku. Helvetinkolu on eräs Suomen maineikkaimmista luontonähtävyyksistä kymmeniä metrejä korkeine kiviseinämineen. Helvetistä itään -luontopolku (4 km) on erittäin mielenkiintoinen kuljettava ja johdattaa myös tämän nähtävyyden äärelle.

Hiidenportti

Onni ja rauha hiljaisella Hiidenportilla. Tavoitteellisuus, aikataulut ja välineurheilu ovat usein osa retkeilymaailmaa. Mutta mahtuvatko onni ja rauha enää samaan rinkkaan? Tässä tarinassa niitä lähdetään etsimään jylhäpiirteisestä Hiidenportin kansallispuistosta.

Hossa

Talasjärven kierros. Hossan kansallispuistossa on mahtava valikoima kohteita ja reittejä. Talasjärven reitistä saa mukavan päiväretken, eivätkä maisemat petä turkooseine vesineen, koskineen ja harjuineen.

Katso myös: Hossan kansallispuisto

Maisemia Talasjärven reitin varrella.

Isojärvi

Melontaretki Renusaareen. Kevääseen heräävä Isojärven kansallispuisto kutsuu polkujen lisäksi myös vesille, ja alueelta löytyy melottavaa niin konkarille kuin aloittelijallekin. Tässä tarinassa melotaan villasukat jalassa keväästä nauttien Renusaareen.

Katso myös: Isojärven kansallispuisto

Itäinen Suomenlahti

Haapasaari. Itäisen Suomenlahden kansallispuiston sylissä – joskin itse puiston ulkopuolella – kohoaa erittäin mielenkiintoinen Haapasaari. Kaukana mantereesta sijaitsevalle saarelle pääsee yhteysaluksella ympäri vuoden. Jos olet kokenut aiemmin esimerkiksi Utön saaren Paraisilla ja pitänyt siitä, kannattaa Haapasaari ottaa seuraavaksi kohteeksi.

Kauhaneva–Pohjankangas

Katikankanjoni. Merkillinen, jyrkkäreunainen ja jylhä maamuodostelma on saanut harteilleen komeaa metsää ja uomiinsa solisevia puroja. Erittäin hieno retkikohde reitteineen (kierros 2 km).

Koli

Hiekkasaaret. Jätä vaarojen häly taaksesi ja suuntaa laineille tutkimaan saarijonoa. Saarilta löytyy virallisia tulipaikkoja sekä äärimmäisen hieno ja erilainen maisema kohti Kolia.

Katso myös: Kolin kansallispuisto

Koli.

Kolovesi

Jylhien kalliorantojen paratiisi. Koloveden kansallispuisto on parhaimmillaan melojan näkökulmasta koettuna, ja norpankin saattaa retkensä aikana kohdata. Alueen kalliorannat ovat mykistävän hienoja!

Kurjenrahka

Savojärven kierros. Kauniin Savojärven kiertävä reitti (6,5 km) on tämän kansallispuiston keskeisimpiä osuuksia. Pitkoksia riittää! Kauniit järvi- ja suomaisemat ovat tämän reitin parasta antia.

Lauhanvuori

Kahden kansallispuiston kierros maastopyörällä. Lauhanvuoren ja viereisen Kauhaneva-Pohjankankaan maastoista löytyy mukava reitti maastopyöräilijälle. Tässä tarinassa rullaillaan puistosta toiseen matkalla teltassa yöpyen.

Leivonmäki

Joutsniemen harju. Joutsniemen harju on yksi Leivonmäen kansallispuiston jännittävimmistä paikoista. Sen maasto on kaunista ja lisäksi harjun reunoilta voi löytää tunnelmallisen kauniita rantapaikkoja.

Katso myös: Leivonmäen kansallispuisto

Lemmenjoki

Veneretki & Ravadasköngäs. Keskeinen elämys Lemmenjoella on kokea venekyyti jokea pitkin ihanista maisemista nauttien. Kyydillä on mahdollista päästä näkemään puiston kuuluisa vesiputous, Ravadasköngäs. Tässä tarinassa kävellään toiseen suuntaan ja veneillään toiseen.

Katso myös: Lemmenjoen kansallispuisto

Liesjärvi

Kanoottiretkellä Liesjärvellä. Kyynäränharju on Liesjärven kuuluisimpia nähtävyyksiä, ja sitä kannattaa lähteä katselemaan myös meloen. Laineilla on tilaa silloinkin, kun harjun harteilla on tunkua!

Katso myös: Liesjärven kansallispuisto

Linnansaari

Kesäyö Kirvessaaressa. Kuten Kolovesi, myös Linnansaari näyttää kauneimman puolensa melojalle ja on saimaannorpan kotivesi. Tässä kertomuksessa nautitaan kalliorantojen ja erämaatunnelman lisäksi lumoavasta auringonlaskusta.

Nuuksio

Soidinsuon rauhaa. Soidinsuon reitti lukeutuu Nuuksion vähemmän tunnettuihin ja siten hiljaisempiin kierroksiin. Pituutta reitillä on 4 kilometriä.

Katso myös:

Nuuksion kansallispuisto & 7 vinkkiä aloittelevalle e-fatbikekuskille Nuuksioon

Oulanka

Könkään keino. Tämä 8 kilometrin kierros johdattaa pauhaaville koskille, porojen metsiin, hiekkarantamaisemiin ja kimmeltävien suolampien äärelle – se sisältää siis kaikkea sitä, miksi Oulangan kansallispuisto on niin rakastettu.

Katso myös: Oulangan kansallispuisto

Pallas-Yllästunturi

Salomo-myrsky tunturissa. Muutama vuosi sitten Salomo-myrsky toi talven kesäisille tuntureille Hetta–Pallas-reitillä. On mahtanut olla vinha tunne herätä aamulla siihen, että maa on valkoinen!

Katso myös: Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Patvinsuo

Suomunkierto. Suomunjärven ympäri kulkeva 15 kilometrin kierros on tämän kansallispuiston keskeisin reitti. Järvellä on ihania hiekkarantoja sekä kosolti erämaatunnelmaa ja taukopaikkoja. Ja onpa siellä pari vuokrasaunaakin!

Perämeri

Meloen Perämeren kansallispuistoon. Perämeren kansallispuistossa voit nähdä miltä näyttää, kun Lappi ja Itämeri kohtaavat. Puisto on kokonaisuudessaan merellä, eli sitä ei voi kokea mantereelta käsin.

Petkeljärvi

Kuikan kierros. Suomen pienin kansallispuisto on harjujen ja järvien valtakuntaa. Kuikan kierros (6,5 km) on sen keskeisin reitti.

Puurijärvi ja Isosuo

Lintutorneja ja suonäköaloja. Tässä kansallispuistossa on peräti viisi lintutornia sekä esteetön lintulava. Yksi torneista, Kärjenkallio, on Pohjoismaiden suurimpia. Maisemat suolle ovat ihanat! Suurin osa puistosta on rajoitusaluetta, joten sääntöihin tulee tutustua tarkasti ennen retkeä.

Pyhä-Häkki

Suuria vanhoja puita. Pyhä-Häkin kansallispuisto on kuuluisa vanhoista metsistään sekä suurista vanhoista puistaan, joista pari on merkitty luonnonnähtävyyksiksi kansallispuiston kartalle.

Pyhä-Luosto

Päiväretkiä lasten ja koirien kanssa. Tässä kansallispuistossa jaetaan monta hyvää vinkkiä Pyhä-Luoston kansallispuistoon silloin, kun mukana on myös lapsia ja karvakuonoja.

Katso myös: Pyhä-Luoston kansallispuisto

Päijänne

Melontaretki Päijänteen kansallispuistoon. Päijänteen kansallispuisto koostuu pääasiassa saarista, joten jälleen kannattaa valita menopeliksi kanootti tai kajakki. Puistossa on paljon retkisaaria ja jotta ei tule turhan hoppu, kannattaa siellä myös yöpyä.

Repovesi

Kotaretki Repovedelle. Repoveden kansallispuisto on Etelä-Suomen puistoista erämaisimpia. Korkeita kallioita ja jylhiä metsiä riittää! Alueella on myös paljon varauskotia, joita kannattaa hyödyntää – omaan käyttöön varattu kota tuo retkeilyyn piirun verran luksusta.

Katso myös: Repoveden kansallispuisto

Riisitunturi

Kymmenen maagista kuvaa Riisitunturilta. Riisitunturi on kuuluisa tykkylumipuistaan, mutta kansallispuisto on upea kohde myös kesällä – nämä kuvat kertovat sen kauneudesta enemmän kuin tuhat sanaa.

Katso myös: Riisitunturin kansallispuisto

Rokua

Eräsuksilla Rokualla. Oulunjärven kupeesta löytyvä Rokua on pienehkö ja vähemmän tunnettu pohjoisen kansallispuisto, joka lumoaa jäkälämattoineen, metsineen ja lampineen. Rokua on myös ihanan rauhaisa talvikohde, jossa hiihtäjän on hyvä hiihdellä.

Saaristomeri

Örö. Örön linnakesaaresta on kuoriutunut oikea retkiparatiisi maisemineen ja reitteineen. Puolustusvoimien kädenjälki saarella on voimakas ja mielenkiintoinen.

Katso myös: Saaristomeren kansallispuisto

Salamajärvi

Kauniin luonnon huumaa. Salamajärven luonnossa kohtaavat etelä ja pohjoinen. Karu suoluonto ja hiljaiset kivikkorannat hiljentävät mielen. Kuvaajalle alue on aarreaitta varsinkin aamu- ja iltaruskon koittaessa.

Katso myös: Salamajärven kansallispuisto

Seitseminen

Kesäloma aurinkoisessa Seitsemisessä. Seitsemisen kansallispuisto sopii hyvin retkikohteeksi vaikka pienenkin lapsen kanssa. Tässä tarinassa kuljetaan muun muassa Saari-Soljasen luontopolku ja pulahdetaan Kirkas-Soljaseen iltauinnille.

Selkämeri

Linturetkellä rannikolla. Selkämeren kansallispuistosta ulottuu muutama palanen aina rannikolle saakka, ja yksi näistä löytyy Porin Yyterin lähistöltä. Alueella on komea reitti lintutorneineen, ehdottomasti kulkemisen arvoinen.

Katso myös: Selkämeren kansallispuisto

Sipoonkorpi

Esteetön metsäretki. Helsingissä lainehtivan Storträsk-järven rannalle johtaa tätä nykyä esteetön reitti, ja paikka on hyvin kaunis retkikohde tulipaikkoineen kaikkineen.

Syöte

Melontaretki Pärjänjoella. Syötteeltä löytyy monta huippua valloitettavaksi, mutta aluetta kannattaa tarkastella myös melojan näkökulmasta. Pärjänjoen reitillä on todella hienoja maisemia!

Katso myös: Syötteen kansallispuisto

Tammisaaren saaristo

Kolmen saaren kierros. Tammisaaren saariston kansallispuistoon päästäkseen on lähdettävä laineille. Tämä kesäinen melontaretkitarina paljastaa, miten ihana paikka on kyseessä! Saarilta löytyy myös luontopolkuja.

Teijo

Sahajärven kierros. Suosittua Matildanjärven kierrosta hieman hiljaisemmalla Sahajärven kierroksella (8,8 km) koetaan vetolossin riemu, löydetään Kalasuntin kauniilla paikalla oleva laavu sekä noustaan korkealle kalliolle metsä- ja järvinäkölaan.

Katso myös: Teijon kansallispuisto

Tiilikkajärvi

Venäjänhiekka. Tiilikkajärven kansallispuistossa nautitaan järvistä, hiekkarannoista ja metsistä. Venäjänhiekan hiekka on kuulemma pehmeämpää kuin missään muualla – kannattaa käydä itse kokeilemassa.

Torronsuo

Hirviökasveja Torronsuolla? Suomen syvimpänä suona Torro tarjoaa koettavaa ja mietiskeltävää niin lapsille kuin aikuisille. Tiesitkö, että sen pitkospuiden vierestä voi löytää ihkaoikeita lihansyöjäkasveja?

Katso myös: Torronsuon kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto

Sumuinen Sokosti ja Luiron lumo. Keskikesän vaellus UKK-puistossa on lumoavuudessaan sellaista sorttia, että haave uudesta reissusta alkaa jo ennen kuin vanha ehtii kunnolla päättyäkään.

Katso myös: Urho Kekkosen kansallispuisto

Valkmusa

Päiväretki Valkmusan kansallispuistoon. Torron ohella Valkmusa on toinen Etelä-Suomen varsinaisista Suopuistoista. Alueella on kaksi erilaista lyhyttä reittiä, luola sekä päivätupa.

Lue lisää:

Kaikista kansallispuistoista, niiden palveluista sekä säännöistä löydät lisätietoa Luontoon.fi-sivustolta.

Jutun koonnut: Jonna Saari. Kuvat: Jonna Saari ja Antti Huttunen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.