Örön linnakesaari on esimerkillisen hyvä retkikohde

Metsien Kätkemä tv-sarja antoi meille viimeisen potkun takalistoon ja vihdoin saimme aikaiseksi tehdä retken Örön linnakesaarelle. Saari on ollut armeijan käytössä viimeiset satakunta vuotta, ja kesäkuussa 2015 se avattiin veneilijöille ja retkeilijöille.  Metsähallitus on tehnyt saarelle erittäin mielenkiintoiset, hyvin merkatut retkeilyreitistöt. Saarella on myös vierasvenesatama, kahvila, ravintola ja majoituspalveluita.

Örö (22 of 51)

Polkupyörällä pääsee saarella liikkumaan nopeasti, mutta luontopoluille ei pyörän kanssa ole asiaa.

Paikan päällä on paljon tekemistä. Polkupyöriä on paljon vuokrattavana ja niillä pääseekin saarella nopeasti liikkumaan. Saarelta löytyy myös kaksi merkittyä reittiä: Punaisella merkitty  5,1 kilometriä pitkä polku ja sininen, 4,7 kilometriä pitkä reitti. Punaista reittiä kutsutaan nimellä 120mm kierros ja sininen reitti tunnetaan nimellä 6″ kierros. Me kävelimme 120mm reitin ja aikaa siinä kului kolmisen tuntia.

Saarelta löytyy laajoja paahdeketoja.

Saarelta löytyy laajoja paahdeketoja.

Saaren luonto on todella monipuolinen. Sotilaskäytössä ollut saari on säästynyt monin paikoin hyvin luonnontilaisena. Sijainti eteläisessä ulkosaaristossa, suuri koko sekä hiekka- ja sorapitoisuus ovat luoneet saarelle erilaisia ympäristöjä, kuten paahdeketoja ja rantaniittyjä. Saarelta löytääkin paljon harvinaisia perhosia ja kasveja.

Saaristolaisten laidunnuskulttuurilla käynnistetään uusia perinnemaisemia.

Saaristolaisten laidunnuskulttuurilla tehdään uusia perinnemaisemia.

Saaren monipuolisesta luonnosta löytää myös sankkoja kuusimetsiä.

Saaren monipuolisesta luonnosta löytää myös sankkoja kuusimetsiä.

Kauniita saaristolaismäntyjä löytää joka kaikkialta ympäri saarea.

Kauniita saaristolaismäntyjä löytää kaikkialta ympäri saarea.

Örö (24 of 51)

Pohjoiskärjen linnoitukset ovat mielenkiintoisia tutkimusretken kohteita.

Ehkä kiinnostavinta perheen isille ja pojille on saaren sotilashistoria. Koko saari onkin ihan täynnä tykkejä ja sotavarustuksia, joten tutkimista löytyy paljon. Joihinkin tykkiasemiin pääsee sisällekin ja taskulamppu on tarpeen. Vaarallisimmat paikat on aidattu ja putoamisvaara on ilmeinen, myös kalliot ovat märkänä erittäin liukkaita.

Hyvällä säällä voi horisontista bongata Bengtskärin majakan.

Hyvällä säällä voi horisontista bongata myös Bengtskärin majakan.

Tupasvillat heiluivat upeasti saariston kosteassa tuulessa.

Meillä ei ollut kuin nelisen tuntia aikaa viettää saarella, ja se tuntui aivan liian riittämättömältä. Saarelta löytyy telttailualue, ja me tulemmekin seuraavalla kerralla teltan kanssa ja vietämme saarella usemman päivän tutkien kaikkia mielenkiintoisia paikkoja.

Olen monessa paikkaa retkeillyt, mutta tämä Örön saari pääsi kyllä parhaiden retkeilykohteiden joukkoon. Suosittelen kohdetta, näitä saaristomeren helmiä ei montaa ole, joihin pääsee yleisillä venekuljetuksilla.

Örö (51 of 51)

Me menimme saarelle Kasnäsista, Wilson Charterin Minandra-aluksella. Kyyti piti varata etukäteen ja meno-paluulipun hinta oli 24€/aikuinen. Kasnäsista pääsee myös upean kaljaasi Ingan kyydissä saarelle. Myös Turusta pääsee Örön saarelle, mutta harvemmalla aikataululla, Rositan kyydillä.

Paikka kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6639564  E 238547.

Lue myös vanhempi artikkelimme Öröstä, siinä enemmän saaren historiasta.

1 reply
  1. Päivi
    Päivi says:

    Niin samaa mieltä! Olin juuri lauantaina Rositan risteilyllä Turusta Örölle, ja ihastuin. Huikean monipuolinen luonto, mahtavaa että saari on nyt avautunut matkailijoille. Turun saaristo on vaan niin parasta!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.