Pikku-Ahveniston luontopolku, Ylöjärvi

Moni varmasti tietää Seitsemisen kansallispuiston luontopolut, mutta Ylöjärven toinen retkeily-ympäristö, Pikku-Ahvenisto, jää helposti tuntemattomammaksi. Tampereen kehätietä ajellessa ei tulisi mieleenkään, että aivan sen kupeessa sijaitsee kaunis harjualue ja järvi, jonka lapsiperhekin kiertää helposti parissa tunnissa. Paikalle on helppo tulla autolla ja parkkipaikkoja on runsaasti. Ylöjärven kautta paikalle pääsee varmasti myös kävellen.

pikkuahvenisto7

Kesän alku oli viime vuosiin nähden poikkeuksellisen lämmin, kun saavuimme Pikku-Ahveniston rantaan. Reitin alkupäässä sijaitsee nykyään juhlakäyttöön tarkoitettu huvila, jonka Antti Penjamin Mäkikylä rakennutti  perheelleen asuinpaikaksi 1900-luvun alussa. Ilmeisestikin paikalla vieraili paljon taiteilijoita ja tunnettuja vaikuttajia, mikä ei seudun kauneutta ajatellen ole mitenkään omituista. Mäkikylän tarina sai surullisen päätöksen vuonna 1918, kun hänet löydettiin Suomen sisällissodan uhrina Tohlopin rannasta Tampereelta.

Kartanon vierestä vanha polku lähtee seurailemaan järven sivua. Alueella risteilee monia lenkkipolkuja, sekä hiihtolatuja talvella. Me lähdimme tulosuuntamme mukaan järven pohjoispuolen myötäisesti pitkin jyrkkää rinnettä. Aurinko paahtoi puiden lomitse, mutta järvi piti ainakin näin alkukesästä ilman vielä miellyttävän viileänä.

pikkuahvenisto8

Rinteessä kasvavien puiden paljaaksi jääneet juurakot tarjosivat heti mahdottoman paljon tutkittavaa ja ihmeteltävää. Kenties niiden lomassa oli käytäviä syvälle maanalaisiin menninkäisten koteihin?

pikkuahvenisto11

Oli myös hauska huomata, että YLEn linnunpönttöhaaste oli alueella otettu hienosti huomioon. Huomattuani ensimmäisen erikoisemman näköisen pöntön, niiden bongaamisesta muodostuikin mukava leikki. Pönttöjä oli vaikka kuinka paljon ja monet niistä olivat hyvin persoonallisia.

Vaikka ilma oli kaunis, ei vastaamme tullut montaakaan lenkkeilijää. Seutu huokui seesteisyyttä ja kansallisromantiikkaa. Varsinkin järvien luoteispäädyn kivetyt pengerrykset herättivät mielikuvan sata vuotta sitten paikalla käyskennelleistä ihmisistä, heidän ajatuksistaan, toiveistaan ja haaveistaan.

pikkuahvenisto16

Paikalla oli niin paljon ihmisiä, että oli helpompi kuvata laavu takaa, kuin pyytää kaikilta lupia kuvaamiseen.

Vastapäätä kartanoa, järven länsirannalla, on retkeilijöiden vapaassa käytössä oleva laavu. Hyvässä kunnossa oleva taukopaikka on aukean niityn laidalla, ja tällä paikalla olikin paljon väkeä. Laavulta jatkoimme etelärantaa pitkin takaisin lähtöpisteeseen, käytyämme ensin ihastelemassa järveä tältä rannalta.

pikkuahvenisto18

Näkymä länsirannalta, aivan laavun tuntumasta.

pikkuahvenisto17

Kivenheiton päähän taukopaikalta, pienen puron kohdalle oli rakennettu ikivanha kivisilta.

Päästyämme takaisin kartanon pihapiirin, jäin ainakin itse hetkeksi epätietoisena ihmettelemään suoraan pihan läpi kulkevaa polkua. Erikoinen ratkaisu on toki alkuperäinen ja sitä myöten asianmukainen. Voisin kuitenkin kuvitella Pikku-Ahveniston sopivan erinomaisesti esimerkiksi hääpaikaksi – jos siis juhlapaikan läpi kulkevat retkeilijät eivät juhlijoita haittaisi (tai juhlijat retkeilijöitä).

Ylöjärven Pikku-Ahvenisto oli kokonaisuutena mukava kohde, jonne on huomattavan helppo poiketa vaikka raskaan työpäivän jälkeen hieman rauhoittumaan ja kokemaan kaikuja menneisyydestä.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Pikkuahveniston luontopolku, Ylöjärvi […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.