Miten havainnoida luonnon eläimiä? Uutuuskirja neuvoo kiehtovien eläinhavaintojen äärelle!

Sosiaalisen median luontokuvausryhmien kuvavirran perusteella voisi luulla, että villieläinten näkeminen ja kuvaaminen Suomessa on helppoa. Jokainen vähänkin kuvausta harrastava kuitenkin tietää, että eläimiä näkee harvoin ja vielä harvemmin sattuu kamera olemaan kuvausvalmiudessa yllättävän eläinkohtaamisen hetkellä. Antti Kolin uutuuskirja Tarkkaile lähiluonnon eläimiä (Karttakeskus 2021) antaa vinkkejä kaikille villieläinten havainnoinnista ja kuvaamisesta kiinnostuneille.

Kirjan pääpointti on se, että saadakseen hyviä kuvia tulisi kuvaajan ymmärtää ja osata ennakoida kuvattavan eläimen käytöstä. Tämä onnistuu lueskelemalla luontokirjoja ja eläimiä tarkkailemalla, mikä vaatii myös aikaa. Usein eläinoppaissa on eläinten käytöksestä vain niukalti tietoja. Tämä kirja antaa paljon lisätietoja, jonka avulla tavallisimpia lähiluonnon eläimiä voi etsiä kuvattavaksi.

Kaupungeissa ja haja-asutusalueillakin pääsee melko helposti havainnoimaan eläinten toimintaa, ja kirjan vinkeillä opit löytämään lähiluonnosta paikkoja, joista voi löytyä eläimiä. Kunkin lajin kohdalle on myös merkitty pisteytys, kuinka todennäköistä on kohdata eläin, esiintyykö lajia kaupunkialueilla ja kuinka arka eläin on. Kustakin eläimestä on kirjassa lisäksi faktalaatikko sekä retkivinkki, missä kirjoittaja itse on havainnoinut kyseistä eläintä.

Kirjan kuvitus on hieno, sillä kirjoittaja Antti Koli on myös luontokuvaaja. Kirja sopii hyvin myös harrastelijaluontokuvaajille, varsinkin jos toiveena on kuvata myös eläimiä. Tässäpä innoitusta itse kullekin alkaa tarkkailemaan oman lähiluonnon muita eläjiä! Vinkki: kirja sopii myös perheen pienimmille luontohavainnoinnista innostuneille!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.