Kokosimme vinkit sinulle – näin voit juhlistaa Suomen luonnon päivää!

Suomen luonnon päivää vietetään jälleen tänään. Vallitsevat poikkeusolot eivät onneksi estä luontoon menemistä – tai luonnon päivän juhlistamista retkeillen. Kokosimme toimituksen kesken monipuolisen kattauksen vinkkejä omatoimiseen juhlistamiseen!

Kokkaile juhlavia retkiruokia

Mikäpä sen parempi tapa juhlistaa Suomen luontoa, kuin juhlava retkiruoka kotimaisen luonnon antimista? Nappaa alta omasta mielestäsi herkullisimman kuuloinen retkiruokaresepti.

Osallistu pienimuotoisiin mutta sitäkin suurenmoisempiin ulkotapahtumiin

Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiassa on lauantaina tarjolla pientä luontopuuhaa koko perheelle. Tutustu päivän ohjelmaan tästä >>

Myös osa Retkipaikan tiimiläisistä järjestää hauskoja pienimuotoisia tapahtumia Suomen luonnon päivän kunniaksi.

  • Savitaipaleen Rovastinojalla nautitaan ylellinen brunssi miljoonan tähden LuontoBnB-hotellissa. Riippumatto- tai telttamajoituksen voi varata tapahtuman Facebook-sivuilta.
  • Kuhmon Harakkasaaressa syvennytään paikalliseen luontoon taskuluontopolun avulla. Lataa lauantaina Lentuan luonnonsuojelualueen sivuilta kartta, jolle on merkattu taskuluontopolun pysähdyspisteet. Pisteillä kerrotaan saaren historiasta aina jääkaudesta nykypäivään.

Vietä tunnelmallinen telttayö lähiluonnossa

Aina ei tarvitse lähteä kansallispuistoon tai erämaahan asti kokemaan tunnelmallisia telttaöitä – myös kotipihasta tai lähiluonnosta käsin voi tunnelmoida syksyistä yötä.

Nauti luontonäytöksistä lintutorneilla

Lintujen syysmuutto on käynnistymäisillään ja esimerkiksi lintutorneilta käsin pääsee ihailemaan näitä luonnon järjestämiä näytöksiä.

Korjaa luonnon satoa marjastaen, sienestäen tai hortoillen

Luonnossa sadonkorjuu tarkoittaa marjojen ja sienien keräämistä. Me suomalaiset olemme maailman mittakaavassa etuoikeutettuja, kun voimme jokaisenoikeuksien puitteissa marjastaa ja sienestää melkeinpä missä vain muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Marjastus- ja sienestyskausi onkin juuri parhaimmillaan eri puolilla Suomea ja villiyrttejäkin vielä löytyy paikoitellen.

Juhlista Suomen luontoa kotoa käsin

Jos retkelle lähteminen ei juuri nyt lauantaina onnistu tai innosta, niin kotoakin käsin voi Suomen luontoa juhlistaa vaikkapa tulevia retkiä suunnitellen tai viltin alle käpertyneenä luontokirjoihin ja -sarjoihin uppoutuen.

Retkipaikan Metsien Kätkemä -televisiosarja Yle Areenassa kuljettaa katsojan ympäri Suomen eri kolkkia ja tarunhohtoisia paikkoja. Ei muuta kun kuksasta kuumaa marjamehua ihan kotisohvalla ja Metsien Kätkemä telkkariin pyörimään!

Retkikirjat ja -sarjat yleensä inspiroivat tulevien retkien suunnitteluun. Uusien retkikohteiden etsimisestä muun muassa karttoja tutkien voit lukea muun muassa näistä jutuista:

Miten löytää uusia retkipaikkoja? Vinkit aloittelijalle sekä jo hieman kokeneemmallekin seikkailijalle

Maiseman piilotetut piirteet esiin

Ja tietenkin tulevia retkiä suunnitellessa kannattaa viettää hyvä tovi myös omaa karttaamme tutkimalla!

Retkipaikka on lisäksi koonnut myös valmiita tuotepaketteja juurikin suunnitteluvaihetta varten.

Suomi on tunnetusti metsien maa ja suomalaiset ovat metsäkansaa, mutta millainen on suomalainen metsäkylpy? Se selviää Adele Pajusen ja Marko Leppäsen kirjaan syventymällä.

Retkipaikan toimitus toivottaa oikein mahtavaa Suomen luonnon päivää kaikille lukijoille!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.