Suomen luonnon päivä lähestyy – tässä 15 vinkkiä, miten ja missä voit lauantaina juhlia suomalaista luontoa!

Suomen luonnon päivää juhlitaan jälleen ensi lauantaina, ja luvassa on monipuolinen tapahtumakavalkadi, joka kattaa koko Suomen. Jokainen voi halutessaan järjestää myös oman tapahtumansa, tai juhlistaa luontoa vaikkapa omassa rauhassa retkeillen. Juhlistamistavasta ja -paikasta riippumatta muistetaanhan kaikki retkeillä jälleen ehdottoman roskattomasti ja luontoa kunnioittaen, kuten aina muulloinkin!

Listasimme Suomenluonnonpaiva.fi-sivustolta kymmenen kiinnostavaa tapahtumaa eri puolilta Suomea – sivustolta itseltään löydät hienoja tapahtumia vielä rutkasti enemmän. Huomaathan, että osaan tapahtumista pitää ilmoittautua ennakkoon. Aloittakaamme listaus tällä kertaa pohjoisesta, edeten kohti etelää.

Retki Lemmenjoen kultamaille, Inari

25.8. klo 10: Päiväretki Lemmenjoen uudelle kultareitille, joka avattiin yleisölle vasta viime kesäkuussa. Retki alkaa venekuljetuksella Njurgulahdesta klo 10, ja reissu kokonaisuudessaan kestää noin 1,5 tuntia.

Ilmoittautuminen 23.8.2018 mennessä, katso ohje ja lue tarkemmat tiedot tapahtumasta >>

Hyönteishotellitalkoot Luontokeskus Kellokkaassa, Kolari

25.8. klo 12 alkaen: Talkoohengessä rakennetaan hyönteishotelleja pistiäisten ja muiden pikku luontokappaleiden hyväksi. Hotellien täytteenä käytetään luonnonmukaisia materiaaleja. Voit viedä rakentamasi hotellin vaikkapa kotisi tai mökkisi pihalle.

Osoite Tunturintie 54, Kolari. Lue lisää tapahtumasta >>

Suomen ensimmäisen kansallispuiston 80-vuotisjuhla, Pelkosenniemi

25.8.2018 klo 11 alkaen: Suomen ensimmäiset kansallispuistot perustettiin vuonna 1938: ne olivat Pyhätunturin ja Pallastunturin kansallispuistot. Pyhä-Luoston kansallispuiston vanhin osa juhlii siispä tänä vuonna 80-vuotista taivaltaan. Ohjelmassa on muun muassa Puolen Peninkulman polku rastipisteineen sekä tietenkin nisukahvit ja iltamat.

Osoite Luontotie 1. Lue lisää tapahtumasta ja katso koko juhlapäivän ohjelma >>

Partio kuuluu kaikille! Ranua

25.8.2018 klo 12 alkaen: Partiolippukunta Kielaat kutsuu kaikenikäiset – myös aikuiset! – luonnonystävät tutustumaan partion toimintaan. Kaikille avoimessa tapahtumassa pääsee jokainen kokeilemaan omia taitojaan ja juttelemaan partiolaisten kanssa.

Osoite Leirikeskuksentie 3, Ranua. Lue lisää tapahtumasta >>

Metsäjoogaa Hossan mäntykankailla, Suomussalmi

25.8.2018 klo 14: Hossan kirkkaat vedet ja humisevat aihkikot kutsuvat metsäjoogaamaan. Upean luonnon keskellä ja JoogaTaipaleen Saijan ohjauksessa virkistyvät sekä keho että mieli. Joogatunti sopii kaikille ikään, kuntoon tai aiempaan kokemukseen katsomatta.

Osoite Jatkonsalmentie 6. Lue lisää tapahtumasta >>

Talkoot Turulassa, Siikalatva

25.8.2018 klo 12 alkaen: Turulassa talkoillaan heinätöiden parissa Suomen luonnon monimuotoisuuden vaalimiseksi. Ohjelmaan kuuluu muun muassa heinän niittoa, seivästystä ja seivästappien tekoa sekä polttopuiden tekemistä pokasahalla. Lapset viihtyvät haravoinnin ja lampaiden parissa. Iltapäivällä lämpiää myös sauna!

Osoite Turulantie. Lue lisää päivän talkoista >>

Suomen luonnon päivän retki Iso-Paloselle, Kuhmo

25.8.2018 klo 9: Valoisat männiköt, suot ja kauniit vesistöt luonnehtivat Iso-Palosen ja Maariansärkkien luonnonsuojelualueita, joilta metsäpeurakin on löytänyt elinpaikkansa. Yhteisretki kulkee Pikku Palosen ympäri ja on pituudeltaan noin viisi kilometriä. Mahdollisuus lisäksi omatoimiseen retkeilyyn alueella. Ilmoittautuminen viimeistään 24.8.

Osoite Ryti-Palosentie 1424. Lue lisää tapahtumasta ja katso ilmoittautumisohjeet >>

Tutustu kalakantojen elvyttämiseen, Lieksa

25.8.2018 klo 7:30 alkaen: Tiesitkö, että kalojen kutusorakoita ja poikasalueita kunnostetaan paitsi talkootyöllä, myös kaivinkonetta ja jopa helikopteria hyödyntäen? Päivän aikana järjestetään kaksi bussiretkeä Lieksan kalamarkkinoilta Naarajoen kunnostetuille koskialuille. Bussit lähtevät klo 8:15 ja klo 11, ilmoittautumiset alkavat noin 45 minuuttia ennen lähtöjä, paikan päällä. Ihmisiä mukaan mahtuu 50 per bussi.

Osoite Braheantie 14. Katso lisätiedot tapahtumasta >>

Koloveden luontotuvan lepakkoretki, Enonkoski

25.8.2018 klo 21: Koko perheelle mahtavasti sopiva, jännittävä lepakkoretki Koloveden luontotuvan ja Enonkosken kuohujen maisemissa. Ilta alkaa tietoiskulla lepakoista, minkä jälkeen siirrytään ulos tarkkailemaan nahkasiipiä detektorin avulla. Retki on maksuton eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Osoite Hyypiänniementie 2. Lue lisää tapahtumasta >>

Suomen luonnon päivä Seitsemisen kansallispuistossa

25.8.2018 klo 11 alkaen: Koveron perinnetilalla juhlitaan Suomen luonnon päivää sadonkorjuun ja luonnonkasvien merkeissä. Paikalla on muun muassa Marttojen neuvontapiste, ja ohjelmaan kuuluu esimerkiksi opastettu luontoretki, pihapelejä ja tietokilpailurasteja. Vapaa pääsy!

Osoite Seitsemisentie 948. Lue lisää tapahtumasta >>

Culture Goes Wild, Isojärven kansallispuisto

25.8.2018: Tapahtumapäivän ohjelmassa on muun muassa metsäsirkusta, puukiipeilyä, stand up-esitystä, fatbikeilyä, melontaa, ruokaa sekä tietenkin mahtavaa luontoa! Tapahtuma on ilmainen, mutta sen aikana on mahdollista kokeilla pientä maksua vastaan myös kivoja aktiviteettejä – kannattaa varata jo etukäteen.

Osoite Kylämäntie 1347. Katso tapahtuman koko ohjelma ja lue lisää >>

Juurifest Kurjenrahkalla, Pöytyä

25.8.2018 klo 12 alkaen: Rento kesätapahtuma luonnon syleilyssä. Luvassa akustista musiikkia, taidetta ja ruokaa. Tapahtuma on ilmainen, mutta mukaan kannattaa varata taskurahaa, sillä myynnissä on monenlaisia herkkuja ja käsitöitä.

Osoite Kuhankuonontie 65. Katso tapahtuman esiintyjät ja lisätiedot >>

Haltian Suomen luonnon päivän tapahtuma, Espoo

25.8.2018 klo 11 alkaen: Haltian juhlapäivän keskiössä ovat sienet, joihin tutustutaan päivän aikana monin eri tavoin. Ohjelmassa on muun muassa ohjeita, reseptejä, tiedesienestystä, musiikkia, opastettuja retkiä, ruokamaistiaisia sekä valokuvausta.

Osoite Nuuksiontie 84. Lue lisää tapahtumasta >>

Kesäöiden Kudelmia – Kun luonto on osa luontoa, Kouvola

25.8.2018 klo 20 ja 26.08.2018 klo 16:30: Repoveden kauniiseen kansallispuistoon sijoittuvat taide-esitykset ovat ihmisen ja luonnon taidetta, ajan ja ajattomuuden teos. Esitysten jälkeen istuskellaan yhdessä nauttimassa luonnosta ja eväistä, ja vaihdetaan ajatuksia esityksestä. Esitysten kesto noin 1 h 20 min. Säävaraus. Ei pääsymaksua.

Osoite Kivisilmäntie 720, josta noin 600 metrin kävely paikan päälle. Lue lisää tapahtumasta >>

Tee oma retkesi luontoon

Jos mielesi tekee nauttia luonnon kauneudesta aivan omassa rauhassa tai kenties vaikkapa vain parhaan ystäväsi, puolisosi tai perheesi seurassa, kannattaa lauantaina suunnata aivan omaehtoiselle luontoretkelle. Retkipaikasta ja Retkipaikka-sovelluksesta löydät runsaasti kohteita, jotka ovat lähellä sinua. Tutustua kannattaa myös Metsähallituksen Retkikartta.fi-palveluun ja Luontoon.fi-sivustoon. Mitä jos kävisit tutustumassa johonkin itsellesi aivan uuteen lähiluontokohteeseen?

Retkipaikan väki toivottaa kaikille luonnonystäville mitä ihaninta Suomen luonnon päivää lauantaina 25. elokuuta! 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.