Syö mustikkapiirakkaa, nauti luonnosta äläkä osta mitään – 8 vinkkiä kuinka viettää Suomen luonnon päivää lauantaina

Huomenna lauantaina on jälleen Suomen luonnon päivä. Joko tiedät, kuinka itse aiot viettää sitä? Ehkä teet pienen retken lähiluontoon tai lähdet poimimaan sieniä? Keräsimme ideoita kuinka nauttia Suomen luonnon päivästä joko omassa rauhassa tai yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Ja jos tuntuu että tässä ei ole vielä kylliksi, löytyy jutun lopusta mielenkiintoisia menovinkkejä – miltä kuulostaisi vaikkapa maksuton Poika ja ilves -elokuvanäytös?

Vedä lippu salkoon

Suomen luonnon päivä on virallinen liputuspäivä. Näin on ollut vuodesta 2017, jolloin Suomen luonnon päivää ensimmäistä kertaa vietettiin.

Mene luontoon aistikylpyyn

Loppukesä on aivan superihanaa aikaa. Mene lähiluontoon aistimaan se rauhassa ja keskittyen. Pötkähdä vaikka selällesi sammaleelle – tunne, miltä sammal tuntuu kehon alla ja käsissä. Vedä oikein syvään henkeä, syyskesäisen luonnon tuoksuja ei voi olla rakastamatta. Poimi suuhusi mustikoita tai puolukoita ja keskity jokaisen marjan kohdalla miettimään oikein huolellisesti, miten hyvältä se maistuu ja miten hyvää se sinulle tekee. Kuuntele ja katsele luontoa tarkkaan. Syyskesän lämpimään kääntyvä värimaailma, muuttolintujen laulu ja tuulen humina kannattaa kokea keskittyen.

Herkuttele mustikkapiirakalla

Sinivalkoinen mustikkapiirakka on Suomen luonnon päivän juhlaleivos. Mustikka on herkullista ja uskomattoman terveellistä superruokaa, jota Suomen luonto tarjoaa meille kaikille ilmaiseksi. Leivo mustikkapiirakka omaan tyyliisi ja ota sitä retkelle mukaan evääksi – kuten herkut yleensäkin, myös mustikkapiirakka maistuu parhaimmalta luonnossa nautiskeltuna.

Pidä Älä osta mitään -päivä

Älä osta mitään -päivää vietetään virallisesti vasta vuoden loppupäässä, mutta sitä kannattaa toki viettää useamminkin kuin kerran vuodessa. Suomen luonnon päivä on mainio päivä olla ostamatta mitään, ja samalla voi muutenkin punnita omia ostamistottumuksiaan. Retkivarusteita onneksi voi lainata kaverilta tai vuokrata, ettei kaikkea tarvitse omistaa. Ja sehän on selvää, että kun tulee aika hankkia lahja ystävälle tai miksei itsellekin, niin aineeton lahja on ylitse muiden!

Auta pihan eläimiä

Talven hiljalleen lähestyessä me ihmiset voimme monella tapaa auttaa pihapiirin eläimiä. Näitä mukavia puhdetöitä voi tehdä vaikka Suomen luonnon päivän kunniaksi yhdessä lasten kanssa. Voisiko siilille rakentaa talvipesän? Katso ohjeet täältä. Entä vaatiiko lintulauta perusteellisen puhdistuksen tai muuta kunnostusta ennen alkavaa sesonkia? Tai ehkäpä ripustatte linnunpöntön, joka talvea vasten tarjoaa linnuille suojaa? Birdlifen sivuilta löytyy mainiot ohjeet sekä ruokintaa että linnunpönttöjä koskien.

Lähde ystävän kanssa poimimaan roskia

Niin surullista ja hankalasti ymmärrettävää kuin se onkin, luonnosta ja tienvarsilta tuppaa usein löytymään roskia. Onneksi kuka tahansa voi myös siivota luontoa ja opettaa lapsilleen roskattomuuden tärkeyden, jotta tulevaisuudessa kukaan ei olisi niin itsekäs ja välinpitämätön, että roskaisi. Hyvä tapa on viedä luonnosta pois omien roskien lisäksi tarvittaessa myös muiden roskat. Pyydä ystävää seuraksi lenkille tai retkelle ja ottakaa roskapussit mukaan – siivoaminen jutustelun lomassa tapahtuu kuin huomaamatta, ja luonto kiittää joka ikisestä pois poimitusta roskasta.

Nuku yö ulkona

Ne teistä, jotka toisinaan tai ehkä useamminkin nukkuvat ulkona, ovat saattaneet huomata, että raittiiseen ulkoilmaan on mukava nukahtaa. On helppo hengittää ja saada unta. Jokaisen kannattaakin tätä kokeilla! Suomen Ladun lanseeraama Nuku yö ulkona -haaste otetaan Suomen luonnon päivänä vastaan eri puolilla maata. Jos ulkona nukkuminen ei ole sinulle tuttua, ei hätää! Katso, missä järjestetään sinua lähin tai kiinnostavin Nuku yö ulkona -tapahtuma ja osallistu siihen. Lue lisää täältä.

Aseta retkihaaveesi oikeiksi tavoitteiksi

Unelmointi on ihanaa! Mutta parasta on, kun unelmat toteutuvat. Unelmoitko näkeväsi maailman tunturin huipulta, tai haluaisitko sukeltaa Selkämeren kansallispuiston kirkkaissa vesissä? Haaveiletko salaa pitkästä vaelluksesta, mutta taidot ja varusteet eivät riitä? Mikä ikinä unelmasi sitten onkin, aseta se juuri nyt, tänä Suomen luonnon päivänä, ihan ihkaoikeaksi tavoitteeksesi. Mieti, mikä on ensimmäinen askel jonka pystyt ottamaan tavoitteen saavuttamiseksi ja ota se – oli se sitten eräopaskoulun hakulomakkeen täyttäminen, retki- tai sukelluskurssille ilmoittautuminen tai mitä tahansa. Kun ensimmäinen askel on otettu, lumipalloefekti kohti unelman toteutumista pääsee alkamaan.

Lisää vinkkejä

Suomen luontokeskus Haltiassa on upea ohjelmakattaus Suomen luonnon päivänä

Retkipaikan lukijanäytös: Poika ja ilves – varaa paikkasi ja koe elokuva Haltiassa

Näissä Nuku yö ulkona -tapahtumissa voit tavata myös meitä Retkipaikkalaisia

Katso lisää vinkkejä Suomen luonnon päivän juhlistamiseen osoitteesta suomenluonnonpaiva.fi.

Retkipaikka toivottaa kaikille lukijoilleen mitä ihaninta Suomen luonnon päivää ja hyvää ulkona nukuttua yötä!

Jutun koonnut: Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.