Tässä ovat Vuoden Retkipaikka 2024 -ehdokkaat – äänestä suosikkiasi nyt!

ÄÄNESTYS ON SULKEUTUNUT! VOITTAJA JULKAISTAAN MATKAMESSUILLA 2024!

On aika äänestää Vuoden Retkipaikkaa 2024! Ehdokasasettelussa on jälleen hieno kattaus pieniä ja suuria retkikohteita ympäri Suomen, ja voittajan päätätte perinteen mukaan te, rakkaat lukijamme. Tänä vuonna ehdokkaita yhdistää niiden erilaisuudesta huolimatta kirkas teema: saavutettavuus julkisilla. Julkisilla retkikohteisiin saapuminen on paitsi luontoystävällistä, parhaimmillaan myös ihanan huoletonta.

Äänestys sulkeutuu maanantaina 15. tammikuuta 2024 klo 15, ja voittaja julkistetaan myöhemmin samalla viikolla Matkamessuilla.

Jotta teema ei jäisi vain Vuoden Retkipaikka 2024 -äänestyksessä esiin nostettavaksi, olemme Retkipaikassa alkaneet aiempaa systemaattisemmin tuoda esiin julkisilla saapumisen mahdollisuutta uusissa artikkeleissamme.

Äänestä nyt ja poimi samalla kunkin ehdokkaan kohdalta vinkit kuinka pääset kokemaan ne ilman omaa autoa!

Artikkelin lopusta löydät retkikertomuksia kustakin ehdokaskohteesta.

Vuoden Retkipaikka 2024 -ehdokkaat

Utö, Parainen

Utö on kallioinen majakkasaari, jossa käyminen jättää vaikuttavan muistijäljen. Kallioiset rannat kohoavat keskellä aavaa, tyrskyävää merta, ja kaiken kukkuraksi jököttää saarella kylän keskellä mitä suloisin majakka. Utö sopii paitsi lintuharrastajille, myös kaikille merta rakastaville luonnon ystäville, jotka kaipaavat arjen keskelle jotain todella erityistä mihin vuodenaikaan tahansa. Tuntuu melkein uskomattomalta, että merimatka Baldurin (ent. Eivor) kyydissä Nauvon Pärnäisistä Utön saarelle on ilmanen.

Saapuminen: Bussi vie Turusta Saariston Rengastietä pitkin Nauvon Pärnäisiin, jossa noustaan tunnelmallisen M/S Eivor -aluksen kyytiin.

Hailuoto

Lautalla ja jäätilanteen salliessa myös jäätietä pitkin saavutettava Hailuoto on yksi maamme omalaatuisimpia retkikohteita. Perämeren alueen luonto, johon ei veneettömän ole muutoin ihan yksinkertaista päästä tutustumaan, levittäytyy täällä kaikessa eksoottisuudessaan helposti saavutettavissa. Hailuodon hiekkarannat jatkuvat silmän kantamattomiin, vanhat suuret saaristomännyt kiinnittävät katseen ja auringonlaskut ovat uskomattoman hienoja. Luontoreittejä löytyy esimerkiksi majakan läheisyydestä. Talvella täällä voi kokea aitoa arktisen meren tunnelmaa.

Saapuminen: Bussi Oulusta vie Hailuotoon ja siellä aina Marjaniemen majakalle saakka. Bonuksena matkan varrella on lautta!

Ruissalo, Turku

Ruissalon kansanpuisto edustaa esimerkillisen hienoa kaupunkilaisten luontokeidasta. Alueella riittää metsäpolkuja samoiltaviksi, rantoja tutkittaviksi ja latuja hiihdettäväksi, ja kaiken yllä leijuvat saariston tunnelma sekä aidon meriluonnon tuoksu ja tuulet. Kesällä Ruissalon seesteiset lehdot ja tammimetsät hemmottelevat kulkijoita vangitsevalla tunnelmallaan, kun taas talvisin täällä voi aistia aitoja saaristomyrskyjen väkeviä voimia.

Saapuminen: Paikallisbussi Föli kuljettaa Turun keskustasta Ruissaloon. Kesäisin Ruissaloon pääsee myös vesibussilla Aurajoelta.

Billnäs, Raasepori

Billnäs on vuosisatoja vanha ruukkikylä Mustionjoen varrella ja lukeutuu Suomen virallisiin kansallismaisemiin. Opastaulut alueella kutsuvat seuraamaan kävelyreittejä ja ihailemaan niiden varrella olevia vanhoja rakennuksia ja näkymiä. Billnäsin kasvot elävät voimakkaasti vuodenaikojen mukaan, ja täällä kannattaakin piipahtaa kesän lisäksi myös kaikkina muinakin vuodenaikoina. Ennen kaikkea silloin, kun kirsikkapuut kukkivat parhaimmillaan!

Saapuminen: Junat Turusta ja Helsingistä kuljettavat Karjaan juna-asemalle. Karjaalla alleen voi napata kaupunkipyörän ja rullailla sillä Billnäsiin – matkaa rautatieasemalta ruukkikylään on vain noin 2,5 kilometriä. Ja koska matka on vähintään yhtä tärkeä kuin päämäärä, suosittelemme taittamaan sen kauniin Pumppulahden puiston kautta.

Punkaharju, Savonlinna

Puruveden maankuulujen maisemien äärellä levittäytyvä Punkaharju on myös kansallismaisema! Kohde on ollut luonnon ystävien rakastama jo kauan, eikä ihme. Karjalankallion laavu odottaa rannalla silmiä hivelevällä maisemapaikalla, ja reittivalikoima alueella johdattaa myös jännittävään puulajipuistoon, Suomen pisimmän puun luo, harjulle, lammenrantaan, näköalapaikoille ja kruunupuistoon. Erittäin upea kohdekokonaisuus, jolle kannattaa varata kunnolla aikaa!

Saapuminen: Juna tuo suoraan perille. Saapua voi Savonlinnan tai Parikkalan suunnasta, jää pois Luston asemalla suoraan reitistön äärellä.

Kymijoen ulkoilureitti, Kouvola

Kymijoen uuden ulkoilureitin (25 km) voi pyöräillä tai kävellä. Alkuun pääsee helposti Kouvolan asemalta, josta voi ottaa kaupunkipyöränkin tarvittaessa käyttöönsä. Reitin varrella upeita Kymijoki-maisemia, taukopaikkoja ja kokonaisia itsenäisiäkin luontokohteita, joten tutkittavaa riittää. Matkan varrella on myös majoitusmahdollisuus. Hieno urbaani mutta luonnonläheinen, helposti saavutettava patikointi- ja pyöräilyreittimahdollisuus, lisää tällaista Suomeen!

Saapuminen: Junat Lahden, Kotkan, Mikkelin ja Lappeenrannan suunnista tuovat Kouvolan Matkakeskukseen, mistä alleen voi vuokrata kaupunkipyörän ja lähteä sillä saman tien kiertämään ulkoilureittiä.

Kevon reitti, Utsjoki

Kevon reitti lukeutuu maamme kuuluisimpiin vaellusreitteihin ja onhan sen varrella pari Suomen mittakaavassa aivan käsittämätöntä nähtävyyttäkin: Kevon kanjoni ja Fiellun vesiputous. Kevon reitin vaeltaminen on sulka, jonka moni kokenut Lapin-kävijä haluaa vaellushattuunsa, ymmärrettävästi. Tällä tiukasti suojeltua luonnonpuistoa halkovalla reitillä on erittäin hyvä olla tietoinen alueella vallitsevista säännöistä, jotka rajoittavat liikkumista ja leiriytymistä. Myös vaellustaidot, -varusteet ja -kokemus tulee olla kunnossa. Vastineeksi voi nauttia upeista maisemista!

Saapuminen: Rovaniemeltä ja Ivalosta on bussiyhteydet sekä Karigasniemeen että Utsjoelle. Kevon reitin molemmat päät sijaitsevat suoraan näiden bussireittien äärellä (pysäkit Sulaoja Karigasniemen lähellä ja Kenesjärvi Utsjoen kirkonkylän lähellä). Hyödynnä mahdollisuus saapua Rovaniemelle junalla ja/tai Ivaloon bussilla!

Sallan kansallispuisto

Suomen uusin kansallispuisto on malliesimerkki siitä, että julkisilla pääsee saapumaan kansallispuistoon. Eikä vain puiston seudulle, vaan suoraan tunturin helmalle ja reitistön ääreen! Salla on ollut perinteikästä retkeilyseutua pitkään, minkä ansiosta alueella on erittäin kattava valikoima reittejä ja laavuja sekä muita taukopaikkoja. Kansallispuiston luonto on aitoa Lapin taikaa tuntureineen, kuruineen, soineen ja järvineen. Myös kirkassilmäiset lähteet luomoavat Sallassa, ja sopivien kohteiden kirjosta löytää omansa niin vaeltava erämaasielu kuin taaperoiden tähdittämä perhekin.

Saapuminen: Bussi Kemijärveltä – jonne pääsee myös junalla! – tuo Sallan kansallispuiston ääreen Sallatunturin helmalle.

Jyppyrä, Enontekiö

Hetan kylässä Enontekiön kunnassa sijaitseva Jyppyrä edustaa pienen kylän pientä, mutta erittäin vaikuttavaa matalan kynnyksen lähiretkikohdetta, joka sopii monenlaisille luonnon ystäville. Retki alkaa Tunturi-Lapin luontokeskukselta, jossa kannattaa tietysti piipahtaa myös näyttelyissä. Lapin lumoavaa metsää halkova polku johtaa luontokeskuksen pihasta Jyppyrä-nimisen mäen laelle, jonka kupeessa on komea maisemakota erittäin hienolla näköalalla suoraan kohti Ounasjärveä ja sen toisella puolella kohoavaa Ounastunturia.

Saapuminen: Bussilla Rovaniemeltä. Hotelli Hetan pysäkiltä on muutama askel matkaa Tunturi-Lapin luontokeskukselle, jonka pihapiiristä Jyppyrälle johdattava reitti alkaa.

Tutustu ehdokkaisiin

Utö:

Hailuoto:

Ruissalo:

Billnäs:

Punkaharju:

Kymijoen ulkoilureitti:

Kevon reitti:

Sallan kansallispuisto:

Jyppyrä:

2 replies
  1. Janne
    Janne says:

    Hailuodossa ei kyllä ole kummoiset retkeilyreitit ja maasto todella herkkää kulumiselle. Eli siellä liikkuessa pitää kunnioittaa luontoa, eikä harhailla maastossa, siellä on myös useita pieniä luonnonsuojelualueita, joissa on herkkää kasvillisuutta ja eläimistöä.

    Marjaniemestä laavulle lähtevä polku on koristeltu avohakkuulla. Hyypänmäki ja ympäröivä alue erittäin herkkää maastoa, joka on rällätty metsäkoneilla, mönkiöillä yms piloille. Hiekkaharjujen uusiutumiseen menee satoja vuosia. Matkalla on myös ampumarata ja laittomia hiekanottopaikkoja, joista ainakin yks on romauttanut polun mukanaan.
    Sunijärven reitti menee hyvin pitkälti teitä pitkin ja siellä pitää olla varovainen lintujen pesinnän aikaan, linnut ovat hyvin agressiivisia myös.
    Hailuoto on myös erittäin märkää aluetta, lammikkoja, kosteikkoja ja soita riittää.

    Marjaniemestä Pöllään menevästä reitistä ei minulla ole vielä kokemuksia.

    Kesällä punkkeja ja muita verenimiöitä aivan älyttömästi, talvella olosuhteet taas hyvin raa’at tai taas toisaalta voi olla todella märkää. Eli optimaalinen aika retkeilylle on keväällä tai syksyllä, kun verenimijät ei häiritse, tosin nämä ajankohdat tarkoittaa myös, että märkää ja tuulista on todennäköisesti. Hailuodosta löytyy siis koko kattaus: Todella paljon punkkeja, hirvikärpäsiä, hyttyspilviä, paarmoja, polttiaisia ja mäkäräisiä.

    Reittien merkintä ja ylläpito puutteellista, poislukien marjaniemen esteetön reitti.

    Toisaalta jos on matalan kynnyksen retkeilijä, niin Marjaniemi on käymisen arvoinen paikka. Kiva, esteetön reitti menee varsin sopivan kokoista ja kaunista hiekkarantaa pitkin. Ranta on matala ja siellä on mukava pulikoida myös pienempien, verenimiät pysyvät myös paremmin poissa, koska marjaniemessä tuulee lähes aina, siellä on myös majoitusta.

    Sunikarista löytyy myös kaunis hiekkaranta ja on suojaisammassa paikassa kuin marjaniemi, joten olosuhteista riippuen voi olla suojassa tuulelta, tällöin tosin myös hyttyset voi olla enemmän riesana.

    Jokatapauksessa, että Hailuodosta saisi ihan kunnollisen retkeily (vaellus)-kohteen niin kunnan tulisi tehdä merkittävästi töitä reittien suunnitteluun ja parantamiseen ja retkeiliöiden, sekä paikallisten ohjaamiseen mahdollisimman vähän maastoa vahingoittavaan toimintaan.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.