Tässä ovat Vuoden Retkipaikka -ehdokkaat, äänestä suosikkiasi nyt!

Vuoden Retkipaikaksi on jälleen ehdolla koko joukko toinen toistaan hienompia retkikohteita Suomesta. Kriteereinä Vuoden Retkipaikka -ehdokkuuteen on kauniin ja kutsuvan luonnon lisäksi se, että niistä voi nauttia mahdollisimman monipuolinen kirjo luonnonystäviä. Jokainen ehdokkaistamme on hieno ja käymisen arvoinen retkipaikka, joka mielestämme ansaitsisi saada enemmän huomiota ja tulla tunnetummaksi kautta maan!

Alla ehdokkaat aakkosjärjestyksessä. Äänestämään pääset jutun lopusta. Äänestys sulkeutuu 24. tammikuuta klo 12 ja voittaja julkistetaan lauantaina 12. helmikuuta. Kunniakirja luovutetaan voittajalle myöhemmin keväällä Retkipaikan 10-vuotissyntymäpäivien yhteydessä, kun niitä on koronatilanteen salliessa mahdollista viettää.

Ehdokkaat ovat:

Aittakuru, Pelkosenniemi

Massiivisten tuntureiden lumoa on monen vaikea vastustaa. Pyhä-Luoston kansallispuiston kupeesta löytyy kohde, jossa tuntureiden taian voi kokea esteettömästi. Tuntureiden syliin sukeltavalla Aittakurun vajaat sata metriä pitkällä reitillä voit nauttia niin lappilaisen metsän kauneudesta, lammenrantamaisemista kuin valtavan kurun jylhistä rinteistäkin. Puisen reitin reunoissa on pienet korokkeet, joten reitillä on turvallista kulkea myös pyörätuolilla. Reitin päästä löytyy yllätys, esiintymislava katsomoineen – liekö kyseessä peräti koko maamme omalaatuisin paikka artistille esiintyä?

Hepoköngäs, Puolanka

Hepoköngäs on yksi maamme komeimmista vesiputouksista ja siitä harvinaislaatuinen, että sen äärelle pääsee poikkeuksellisen helposti ilman kovaa kuntoa, ketteryyttä ja pitkällistä valmistautumista. Siinä missä monet muut maamme korkeimmista vesiputouksista piileskelevät erämaiden uumenissa, Hepokönkäälle johtaa peräti esteetön reitti. Putous kohisee suojellun vanhan metsän ympäröimänä Kainuun vaaramaisemissa, ja sen yläpuolella on kotalaavu sekä katselutasanne, joille pääsee esteettömästi. Lisäksi putouksen juurelle pääsee portaita pitkin.

Häähninmäen ulkoilualue, Hankasalmi/Konnevesi

Häähninmäki on hämmästyttänyt retkeilijöitä jo vuosia sitten, kun tieto alueen poikkeuksellisen hienosta autiotuvasta kiiri yhä laajemmalle. Sittemmin jotain vieläkin ihmeellisempää on rakentunut tälle keskisuomalaiselle järvenrantakukkulalle: näkötorni, jonka huipulla on lämmin tupa! Häähninmäen näkötorni on ihmeellinen ja kokemisen arvoinen ilmestys ja on syytä huomata, että torni kohoaa hienojen retkeilymaastojen yllä. Alueella on mainetta niittävä maastopyörä- ja patikointireitistö, ja koska pysäköintialue on lähellä, sopii alue retkikohteeksi vauvasta mummoon ja vaariin.

Joutsijärvi, Ulvila

Satakunnassa lainehtivan Joutsijärven reitistö on maisemiltaan hämmästyttävän monipuolinen ja hieno. Koko järven ympäri kiertää 27 kilometriä pitkä reitti, minkä lisäksi järven eteläpuolella on nelisen kilometriä pitkä luontopolku. Alueen reittien lumo piilee paitsi rauhaa uhkuvassa järvessä, myös kivikkoista metsää halkovissa polku- ja pitkospuuosuuksissa, suo-, järvi- ja jokinäköaloissa sekä erinomaisessa taukopaikkavalikoimassa, johon sisältyy paitsi laavuja ja tulipaikkoja, myös autiotupia! Reitin varrella on myös kaksi venelossilla tehtävää ylitystä, jotka tuovat siihen oman silauksensa.

Jussarö, Raasepori

Jussarön saaresta puolet on Tammisaaren saariston kansallispuistoa, ja saarella yhdistyykin kaksi äärimmäisen erilaista maailmaa: kansallispuiston luonnonkaunis saaristoluonto sekä vanhan kaivoksen pysäyttävä pihapiiri rakennuksineen. Paikka puhuttelee voimakkaasti etenkin kun muistaa, että kaivos oli aikoinaan toiminnassa vain seitsemän vuotta – silti sen jäljet ovat saaristoparatiisin luonnon keskellä yhä elävinä ja voimakkaina näkyvillä. Jussarön erikoisuus on yksi maamme jännittävimmistä rannoista, Iron Beach. Retkeilijöitä saarella ilahduttavat lisäksi muun muassa sauna, kahvila, uimaranta sekä rengasreitti.

Langinkoski, Kotka

Kymijoessa kuohuvan Langinkosken luonnonsuojelualue ja kalastusmaja ovat yhdistelmä hienoa historiaa ja upeaa luontoa. Täällä kohtaavat mitä kaunein ulkoilualue reitteineen, mahtava koski, ilmeisen loistava kalastuspaikka sekä samalla kyseessä on merkittävä kulttuurihistoriallinen museokohde, sillä kalastusmaja rakennettiin aikoinaan Venäjän silloiselle tulevalle keisarille, kruununprinssi Aleksanteri III:lle ja hänen perheelleen vapaa-ajanviettopaikaksi. Alueella saa ulkoilla vapaasti. Langinkosken ylittävän sillan eteläpuolella, joen itärannalla levittäytyy myös hieno puulajipuisto. Langinkosken ympäristöön pääset tutustumaan alla olevasta artikkelista.

Oulankajoki, Kuusamo/Salla

Oulankajoki on idän ihmeellinen virta, jonka maisemia ei moni uskoisi Suomesta löytävänsä! Joen järkälemäiset kosket, ihanat hiekkarannat ja korkeuksiin kohoavat kiviseinämät ovat koettavissa niin maalta, kuin vesiltäkin käsin. Oulankajoessa pauhaavaa Kiutaköngästä pääsee katselemaan jopa esteettömältä Könkään kuohu -reitiltä, tai pidemmällä patikalla Kanjonin kurkkaus -reitiltä (ei esteetön). Kenties upeimmin joen luonne käy ilmi sen laineilta, ja Oulankajoessa onkin onneksi sopivia osuuksia eri tasoisille melojille, niin aloitteleville rauhaisien vesien ystäville kuin kokeneille koskimelojillekin.

Peukaloisen esteetön reitti, Tammela

Lähes neljän kilometrin esteetön kansallispuistoreitti on todella harvinaista herkkua! Peukaloisen reitti Liesjärven kansallispuistossa tarjoaa kilometrikaupalla luontoelämyksiä jokaiselle liikuntakykyyn katsomatta, sillä se on kuljettavissa myös pyörätuolilla. Reitillä kulkija saa nauttia vanhan metsän ja järvenrannan rauhasta, suojellun kansallispuistoluonnon tuoksu- ja äänimaailmasta sekä eväistään, sillä taukopaikkoja on useita. Peukalolammin ja Kaksvetisen taukopaikoilta reitin varrelta löytyy esteettömät tulipaikat ja käymälät, ja näiden paikkojen yhteydessä saa myös yöpyä omassa majoitteessa. Lisäksi reitillä on pöytäryhmiä, joiden ääreen pääsee pyörätuolilla.

Rokua, Muhos/Utajärvi/Vaala

Rokuan pieni kansallispuisto ja geopark on sinivihreä keidas peltolakeuksien keskellä. Kumpuilevista, jäkälämattojen kirjomista mäntykankaista ja niiden sylissä hohtavista sinisistä suppalammista muodostuva alue palvelee laajasti monenlaisia luonnossa liikkujia: patikointireittejä, esteettömiä reittejä, pyöräilyreittejä ja latuja on Rokualla enemmän kuin osaisi arvata! Yöpymismahdollisuuksia löytyy telttailusta hotelliin, ja reittivaihtoehtoja parista kilometristä jopa pariinkymmeneen kilometriin. Kirkasvetiset lammet houkuttavat myös sup-lautailemaan ja uimaan. Rokualle ei juuri päädy vahingossa, ja se kuuluukin maamme kansallispuistojen vähemmän tunnettuihin jalokiviin.

Sorlammen luontopolku, Nuuksio

Sorlammen luontopolku eteläisessä Nuuksiossa on upea pala erämaista pääkaupunkiseutua – Sorlammen rantakallioilta tähyillessäsi et voisi uskoa olevasi vain kahdenkymmenen kilometrin päässä pääkaupunkimme liikennettä kuhisevasta keskustasta! Sorlammen luontopolun pituus on 5,4 kilometriä, ja sen varrella nautitaan niin pähkinäpensaselehdon varjoisuudesta, erämaisten lammenrantojen avaruudesta, mielikuvitusta kutkuttavasta luolasta sekä sammaleisen peikkometsän solisevista puroista. Matkan varrella on myös keittokatos. Luonnonsuojelualueen vanha metsä rikkaine eliöstöineen on elämys kaikkina vuodenaikoina.

Susitaival, Ilomantsi/Lieksa

Idän pitkistä vaellusreiteistä tunnetuin on Karhunkierros, mutta tiesitkö tästä hiljaisen erämaisesta vaihtoehdosta Pohjois-Karjalassa? Jopa 97 kilometriä pitkä Susitaival mutkittelee metsien ja järvien maailmassa itärajan tuntumassa. Kirkasvetiset järvet, hillasuot ja hiljaisuus ovat tämän harjumaisemissa luikertelevan vaellusreitin ihanimpia piirteitä, ja matkan varrella on myös suloisia autiotupia. Matkaan voi lähteä vaikkapa Möhkön pikkukylästä, joka on nähtävyys jo itsessään, ja retki päättyy Patvinsuon kansallispuistoon. Iloa reissuun luo muun muassa hurmaavan kaunis Kaunisjärvi, eikä ihanista teltanpaikoista ole vaeltajalla puutetta.

Äänestämään pääset kirjautuneena Google-tilin (gmail) käyttäjänä.

Äänestys sulkeutuu 24.1.2022 klo 12.

Kiitos jo etukäteen kaikille äänestäjille ja onnea matkaan upeille ehdokkaille!

Äänestys on sulkeutunut, kiitos kaikille äänestäneille!

Julkistamme voittajan 11.2.2022.

1 reply
  1. Kai Harju
    Kai Harju says:

    Hähninmäki – asuinmaakunnan uusi luontokohde – vuoden Retkipaikkakohteeksi – minun ja vaimoni suosikki!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.