Vuoden retkipaikka 2016 löytyy Kokkolasta – kolmen kärjessä upeita kohteita ympäri Suomen

Ykköspaikan Vuoden retkipaikka 2016 -äänestyksessä vei hurjalla loppukirillä Kokkolan komea Vattajanniemi sekä niemen kärjessä kohoava erikoinen Ohtakarin saari. Kaikkiaan 11 ehdokkaan joukosta Vattaja ja Ohtakari veivät jopa neljänneksen äänistä, joita annettiin yhteensä 2254 kappaletta.

Toiseksi äänestyksessä sijoittui Säynäjäsuon ja Syväjärven alue Suomussalmella. Alueen kohtalo on ollut esillä sinne suunniteltujen hakkuiden vuoksi.

Kolmannen sijan kisassa vei Etelä-Suomessa Repoveden kansallispuistossa sijaitseva Olhavanvuori, jolta avautuvat näköalat ovat vertaansa vailla. Retkipaikka onnittelee voittajia!

1. sija: Vattajanniemi ja Ohtakari – Keski-Pohjanmaan rannikkoparatiisi

Vattajanniemellä levittäytyvä hiekkaranta on kauneudessaan omaa luokkaansa. Yhtenäistä hiekkarantaviivaa on jopa 15 kilometriä, ja avointa hiekkakenttää yli 450 hehtaaria. Maisema on ainutlaatuinen paitsi suomalaisessa merenrantaluonnossa, myös koko Euroopan mittapuulla. Alueella on reittejä ja rakenteita retkeilijöille. Retkeilijöiden tulee huomioida lintujen pesimäajat.

Kuva: Antti Kulmanen

Vattajanniemen kärjessä sijaitseva Ohtakari on pittoreski kalastajien tukikohta, jonka historia vie satojen vuosien taa. Ohtakari on kasvanut Vattajanniemeen lähes kiinni maankohoamisen myötä, saarelle vie lyhyt silta. Saari on tunnettu myös nimellä Iso Susi.

Antti Kulmasen upean tarinan Vattajanniemeltä ja Ohtakarilta löydät tästä.

2. sija: Säynäjäsuo ja Syväjärvi, Suomussalmi

Suomussalmelaisille rakas lähiluontokohde, kaunis ja erämainen Säynäjäsuon, Syväjärvensärkän ja Syväjärvenkankaan alue, sai vajaan viidenneksen äänistä ja sijoittui äänestyksessä toiseksi. Suomussalmen keskustan läheisyydessä avartuvat retkeilymaastot ovat taattua kainuulaista kauneutta: rimpisuo kasveineen ja lintuineen, valoisat metsät ja sinisenä siintävä Syväjärvi tarjoavat upean luontoelämyksen niin paikallisille kuin kauempaakin tulleille. Tämä on hieno retkikohde myös talvella!

Kuva: Hannu Huttu

Suurella suoalueella kiertää myös Syväjärven ympäri ulottuva reitti, jonka varrella on hyvät tulistelumahdollisuudet Metsähallituksen ylläpitämällä taukopaikalla. Merkityllä reitillä on mittaa noin 9 kilometriä. Alueen kohtalo on edelleen auki sinne suunniteltujen hakkuiden vuoksi. Toimittaja Anne Seppäsen kirjoittaman rakkauskirjeen Säynäjäsuolle ja Syväjärvelle pääset lukemaan tästä.

3. sija: Olhavanvuori, Repoveden kansallispuisto

Voiko Etelä-Suomessa olla tuollainen maisema? Noin suuri erämaa, noin jylhä kallionjyrkänne keloineen kaikkineen? Ei ihme, että tämä ikiaikainen maisema sai hienosti ääniä ja sijoittui kolmanneksi.

Kuva: Sanni Saarimaa

Olhavanvuori on yksi Repoveden kansallispuiston tunnetuimmista kohteista. Kalliojyrkänteeltä on jopa 50 metrin suora pudotus Olhavanlammen rantaan. Paikkaan pääset tutustumaan Korpin kierros -nimistä reittiä seuraten: se kiertää Olhavanlammen ja nousee myös Olhavanvuoren huipulle. Nousu on jyrkkä, mutta hikoilu palkitaan! Susi-Jussin kertomus Olhavanvuorelta löytyy tästä.

Retkipaikka kiittää kaikkia äänestäneitä ja onnittelee äänestyksen voittaneita. Tästä on hyvä aloittaa uusi vuosi kotimaan luontoretkeilyn parissa!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.