Tässä ovat Vuoden Retkipaikka -äänestyksen voittajat – kärkikolmikko löytyy Kuusamosta, Lieksasta ja Forssasta!

Vuoden Retkipaikka 2019 -äänestys on ratkennut ja upea kärkikolmikko on selvillä. Tällä kertaa äänestyksessä annettiin ääniä yhteensä 3993 kappaletta ja voittajaksi selviytyi Pienen Karhunkierroksen varrella Kuusamossa hurjana jylisevä Jyrävän köngäs. Toiselle sijalle ennätti Lieksan mykistävän kaunis Ruunaan retkeilyalue ja kolmannelle sijalle Forssan kansallinen kaupunkipuisto.

Voittaja eli Jyrävä sai 1137 ääntä, Ruunaa 949 ääntä ja Forssan kansallinen kaupunkipuisto 632 ääntä. Retkipaikka onnittelee voittajia ja kiittää kaikkia äänensä antaneita. Tuloksia tutkiessamme olimme todella iloisia huomatessamme, kuinka erilaiset kohteet eri puolilta Suomea nousivat kärkisijoille.

Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa kohiseva Jyrävä hämmästyttää niin kesäisessä maisemassa kuin kummallisessa talviasussaankin. Jäätynyt Jyrävä muistuttaa jättiläisen jäisiä aivoja! Pieni Karhunkierros, jonka varrella Jyrävä on, on suosittu reitti, joka mainioiden rakenteidensa ansiosta sopii sulan maan aikaan myös aloittelevalle vaeltajalle. Talvisin reitti toimii talvireittinä, voit lukea siitä lisää luontoon.fi-sivustolla. Kamera mukaan – Jyrävän lisäksi reitin varrella on monta muutakin nähtävyyttä!

Pohjanmaan–Kainuun luontopalveluiden aluejohtaja Pirkko Siikamäki Metsähallitukselta kuvailee Jyrävää ympäristöineen hyvin monipuoliseksi kohteeksi, joka kannattaa kokea kaikkina vuodenaikoina.

– Jyrävä on vuodenajasta riippumatta hyvin näyttävä ja sitä ympäröivä luonto on todella moni-ilmeistä. Kohde on myös suhteellisen helppo saavuttaa, vaikka toki kiipeämistä matkalla riittää, Siikamäki sanoo.

Jyrävää vastapäätä on Siilastupa-niminen päivätupa tulipaikkoineen. Tulipaikkojen äärelle mahtuu monta ihmistä nauttimaan tulistelusta ja koska paikka on suosittu, ei siellä useinkaan tarvitse tulistella yksinään. Retkeillessäsi muistathan aina hyvät tavat: huomioi luonto ja muut retkeilijät. Tulipaikoilla on kohteliasta antaa tilaa muille, ja luonto kiittää kun pysyttelet valmiilla poluilla. Evästauon jälkeen laita roskat reppuun ja kanna kierrätykseen – pidetään yhdessä huolta kauniista luonnostamme!

1. sija: Jyrävä on vaikuttava niin ulkonäöltään kuin ääneltääkin. Kuva: Mikael Säkö

Toiselle sijalle äänestyksessä noussut Lieksassa sijaitseva Ruunaan retkeilyalue on sekä kalastajan, melojan että patikoijan paratiisi. Kurkkaa tästä tunnelmia kesäiseltä Ruunaalta ja lähde nojatuolimatkalle Ruunaan Koskikierrokselle. Tutustu Ruunaan retkeilyalueeseen myös Luontoon.fi-sivustolla. Loppuvuonna 2019 saatiin tieto, että Ruunaan aluetta aiotaan myös kehittää sen vetovoiman lisäämiseksi. Ruunaa on helmi, joka todellakin kannattaa löytää.

2. sija: Erämainen Ruunaa on monipuolinen kohde muillekin kuin kalastajille. Kuva: Karoliina Säkö

Kolmannen sijan äänestyksessä napannut Forssan kansallinen kaupunkipuisto oli yksi Retkipaikan kuluneen vuoden yllättäjistä. Keväällä julkaistu artikkeli nousi lukijoiden suosioon ja kaunis, mutta suurelle yleisölle ennalta melko tuntematon puisto sai paljon näkyvyyttä. Katso tästä, millainen paikka oikein on kyseessä ja kuinka juuri sinun kannattaa siitä nauttia! Voit tutustua puistoon, sen esitteeseen sekä Suomen seitsemään muuhun kansalliseen kaupunkipuistoon myös Forssan kaupungin sivuilla.

Forssan kansallinen kaupunkipuisto Kuva: Terhi Jaakkola
3. sija: Forssan kansallinen kaupunkipuisto. Kuva: Terhi Jaakkola

Nelos- ja vitossijoilla palat Lappia ja Ahvenanmaata

Äänestyksessä oli mukana yhteensä yhdeksän kohdetta eri puolilta Suomea. Kaikki ehdokkaat saivat ääniä. Kärkikolmikkoa hienosti seurasivat Ranuan Simojärvi, jonka hiekkarantamaisemat ovat omiaan mykistämään kokeneenkin retkeilijän, sekä Getan kunnasta Pohjois-Ahvenanmaalta löytyvä Getabergen, jonka luontopolku sekä luolat saavat ajantajun katoamaan – tähän kohteeseen tarvitset vähintään kokonaisen kesäpäivän.

Muut ehdolla olleet kohteet olivat Isojärven kansallispuisto Kuhmoisissa, Longinoja sekä Harakan saari Helsingissä ja Jorpulipää Sodankylässä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.