Kuusamon unohdetut vesiputoukset, osa 1: Putaanköngäs

Pohjois-Kuusamon jylhät metsät, kanjonit ja kosket ovat kautta aikojen kuuluneet maamme kiehtovimpien luonnonnähtävyyksien joukkoon. Moni Oulangan kansallispuistossa vieraillut retkeilijä on käynyt ihailemassa Jyrävän ja Kiutakönkään vesiputouksia, jotka kiistattomasti kuuluvat Suomen suurimpien vapaiden koskien joukkoon. Mutta tietääkö moni, että Oulangan alueella virtaa myös eräitä pienempiä, lumoavan kauniita vesiputouksia, joiden olemassaolo on näihin päiviin asti ollut vain harvojen tiedossa?

Artikkelisarjassamme “Kuusamon unohdetut vesiputoukset” keskitymme avaamaan salaisuuden verhoa näistä unohduksiin jääneistä pohjoisen luontomme helmistä. Ensimmäisessä osassa luomme silmäyksen Putaankönkääseen.

putaankongas-3Putaanköngäs on arviolta 10 metriä korkea suihkumainen vesiputous, joka virtaa Oulankajokeen laskevassa Putaanojassa metsän keskellä. Putous syntyy veden vyöryessä kalliojyrkänteessä olevaan halkeamaan, josta se hetken kiemurreltuaan räiskyy ulos pyöreän lammikon yllä. Rakenteeltaan Putaanköngäs onkin kenties Suomen ainoa ns. malja (engl. punchbowl) -tyyppinen vesiputous, ja jo siksi ulosanniltaan harvinainen.

Itse törmäsin Putaankönkääseen 5.6.2009 ollessani Kuusamossa viikon kestävällä valokuvausmatkalla. Tarkoituksenani oli kerätä kuva-aineistoa tuolloin vasta tekeillä olleeseen Suomen Vesiputoukset -nettisivustooni. Retkikarttaan oli merkitty Oulankajoen pohjoispuoliseen erämaahan nähtävyys, jonka kohdalla luki ainoastaan “Putous”. Tietämättä mitä odottaa, lähdin illalla patikoimaan karttaan merkityn Putaanojan vartta etelään mieli uteliaana ja jalat reippaina.

Eikä matka todellakaan ollut turha.

Käveltyäni pari kilometriä poluttomassa metsässä aloin pikkuhiljaa epäillä, onko putousta olemassakaan. Joessa oli arviolta metrin korkuinen virtapaikka, jonka ääreen jäin hetkeksi valokuvaamaan ja ihmettelemään, tässäkö “Putaanköngäs nyt sitten oli”. Hetken päästä ymmärsin kuitenkin, että “Ei… ei tämän kokoinen virtapaikka vielä kartalle pääsisi”, ja jatkoin matkaani vielä yhden joenmutkan ympäri.

putaankongas-2Ja siellä se oli. Tiheästä metsästä äkisti avautuva rotkomainen näköala, jonka keskellä vesi räiskyi alas kallioiselta jyrkänteeltä. Ensimmäinen mielikuvani Putaankönkäästä yhdistyi alppimaisemien vuoristovirtoihin, ja vielä tähänkin päivään mennessä kyseessä on yksi kauneimmista koskaan näkemistäni vesiputouksista Suomessa. Viivyin paikalla pitkään kuvaten maisemaa ja nauttien hämärtyvästä illasta. Voikin kysyä, miksei tällainen erämaan helmi ole saanut osakseen suurempaa huomiota?

putaankongasPutaanköngäs sopii retkikohteeksi erityisesti seikkailijoille, jotka kaipaavat uusia, virallisten retkipolkujen ulkopuolella sijaitsevia luontoelämyksiä. Jos Oulangan kansallispuistossa matkailee, sopii köngäs päiväretken kohteeksi. Parhaimmillaan putous on keväisin, ja patikoimisen arvoinen muulloinkin, kenties kuivinta aikaa lukuunottamatta. Suosittelen!

Putaanköngäs kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7362050 E 607757

Lisää kuvia, videoita ja tietoa Putaankönkäästä löydät täältä:
Putaanköngäs – Suomen Vesiputoukset

Teksti ja kuvat: Jussi Laine
Kirjoittaja on espoolainen luontoharrastaja ja Suomen Vesiputoukset -sivuston ylläpitäjä.