Äänestys on alkanut! Mikä on Vuoden Retkipaikka 2019?

Vuoden Retkipaikka 2019 -äänestys on alkanut! Ehdolla on tänä vuonna yhdeksän kohde-ehdokasta eri puolilta Suomea. Kohteet on valittu paitsi vaikuttavien maisemien, kutkuttavien tunnelmien ja kauniin luonnon mukaan, myös niin, että kohteissa retkeilijää ohjaavat ja odottavat valmiit reitit sekä mahdolliset muut retkeilijän palvelut. Äänestä omaa suosikkiasi – äänestysaikaa on vuoden loppuun!

Ehdolla olevissa kohteissa voit retkeillä maamme upean luonnon eri tunnelmissa ja kokea jotain unohtumatonta. Pysyttelemällä valmiilla reiteillä, tulistelemalla vain virallisilla tulipaikoilla ja kuljettamalla roskasi luonnosta asianmukaisesti kierrätykseen varmistat, ettei luonto kärsi vierailustasi, vaan säilyy kauniina ja eheänä myös tulevaisuuteen.

Tässä ovat ehdokkaat:

Forssan kansallinen kaupunkipuisto, Forssa, Kanta-Häme

Retkipaikassa keväällä julkaistu juttu Forssan kansallisesta kaupunkipuistosta nousi hetkessä suursuosioon, eikä ihme. Monelle lukijalle tuntui tulevan yllätyksenä, että Forssasta ja vieläpä keskustan alueelta löytyy tällainen vehreä ja monipuolinen helmi, jossa ihanaa puistikkoa halkoo kaunis joki ja kirjoo valikoima vanhoja punatiilisiä rakennuksia. Lue Terhi Jaakkolan kirjoittama ja valokuvaama esittely täältä.

Getavuori, Geta, Ahvenanmaa

Getavuori eli Getabergen on Ahvenanmaan pääsaaren luola- ja näköalahelmi ja pala pohjoisinta Ahvenanmaata. Parkkipaikan ja kahvilan kupeesta alkaa luontopolku, joka johtaa sekä näköalatornille että alas rantaan aina Djupvikenin lahdelle. Polun varrella on paljon geologisesti merkittäviä kohteita. Getavuorella risteilee myös epävirallinen polkuverkosto, joka kutsuu tutustumaan alueen luoliin ja rotkoihin asiaankuuluvalla varovaisuudella. Lue tästä luolaseikkailustamme Getavuorella!

Harakka, Helsinki, Uusimaa

Niittykukkien loistossa hehkuvalle merelliselle Harakan saarelle on kahden minuutin matka Kaivopuistosta. Saarella on harvinaisen monimuotoinen luonto, ja retkeily tapahtuukin luonnon ehdoilla. Puolet saaresta on luonnonsuojelualuetta, ja saaren eteläkärki on rauhoitettu lintujen pesimäaikaan. Luontokeskuksessa voit ihailla murtovesiakvaariota ja lainata tutkimusvälineitä. Ulkona odottavat lumoavat merinäköalat, silokalliorannat ja polut. Lue tästä 15 syytä vierailla Harakassa!

Isojärven kansallispuisto, Kuhmoinen, Keski-Suomi

Isojärven kansallispuistossa järvet kirjovat muhkeita vanhoja metsiä. Itse Isojärvi on vuonomainen ja erämainen vesi, jonka laineet kysyvät tuulisella ilmalla melojalta kokemusta. Aloittelijoille sopii rauhaisampi Kurkijärvi. Yksi Isojärven kuuluisimmista nähtävyyksistä on Jättiläisenkivi, joka seisoo kolmen pienemmän kiven päällä. Retket kansallispuistoon alkavat Kämppäkahvila Heretyltä, jossa voi sekä herkutella että majoittua ja vuokrata retkivälineitä. Lue lisää tästä.

Jorpulipää, Sodankylä, Lappi

Jorpulipään nimi on tuttu vain harvoille, mutta paikka ansaitsee huomiota! Jorpulipää tarjoaa nimittäin hurjan hyvän vaihtoehdon kuuluisalle Pyhä-Nattaselle, mutta ei sijaitse luonnonpuiston alueella. Jorpulipäälle johtava reitti lähtee helposti saavutettavasta Tankavaaran Kultakylästä, nelostien tuntumasta. Huipulla on uskomaton näköala ympäröivään erämaahan – myös Nattastuntureille. Toisin kuin Nattaselle, Jorpulipäälle pääsee myös talvella! Lue esittely täältä.

Jyrävä, Kuusamo, Pohjois-Pohjanmaa

Pieni Karhunkierros on maamme suosituimpia retkeilyreittejä ja kierros, joka sopii hienosti aloittelevalle vaeltajalle: pituutta, mäkiä ja mielettömiä maisemia riittää sopivasti, mutta myös taukopaikkoja on kosolti eikä eksymisen vaaraa ole. Yksi reitin mykistävimmistä nähtävyyksistä on mahtava Jyrävä, vesiputous, jonka jyrinä täyttää koko ympäröivän maiseman. Jyrävän tuntumassa on taukopaikka tulipaikkoineen. Lue lisää Jyrävästä tästä.

Longinoja, Helsinki, Uusimaa

Longinoja on helsinkiläinen menestystarina, jonka maine on kiirinyt kautta Suomen. Nimitys oja ei tee tälle vesistölle enää oikeutta, sillä talkoovoimin kunnostettu Longinoja on nykyään eläväinen puro, johon taimen nousee kutemaan. Taimenien touhujen seuraaminen Longinojan silloilta onkin mitä hienoin elämys pääkaupungissa. Longinojan rantoja mukailee luontopolku, jonka infotaulut kertovat lisää puron luonnosta ja kehityksestä. Lue, millainen Longinojan luontopolku on.

Ruunaa, Lieksa, Pohjois-Karjala

Ruunaan retkeilyalue sijaitsee itäisessä Suomessa, erämaisen Lieksan uumenissa. Ruunaa on kalamiesten ja -naisten keskuudessa tuttua seutua, sillä sen vuolaista vesistä nousee komeita saaliita. Alueella voi myös vaeltaa, esimerkiksi Koskikierroksen pituus on yli 30 kilometriä. Loppuvuonna 2019 julkistettiin tieto, että Ruunaan aluetta aletaan kehittää vielä entistä paremmin matkailukäyttöön sopivaksi. Kurkkaa tästä, millainen Ruunaa on syysasussaan.

Simojärvi, Ranua, Lappi

Simojärvestä ei kannata pyyhältää ohi, sillä siellä odottaa upea hiekkaranta. Luonnontilaisen Simojärven vesi on kirkasta, ja kaukaisuuksiin jatkuva rantahiekka kutsuu potkaisemaan kengät jalasta. Alueella on runsaasti polkuja, ja mm. Simojärven retkeilyreitti tarjoaa patikoitavaa tuhdin päiväretken verran. Reitillä on useita tulipaikkoja, mutta kyllä kesäisen Simojärven parasta antia on vesi – älä siis missään nimessä unohda uikkareita! Tutustu Simojärven alueeseen tästä.

Juttua korjattu 10.12.2019 – Jorpulipään huipulla ei ole näkötornia.

5 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.