Retkiltä kuultua, osa 9

Blogikierros lähtee tällä kertaa liikkee Jalkaisin, kohteena Keski-Suomen maakuntaura välillä Vuosjoki – Pyhä-Häkki, antina upeita kuvia ja tunnelmia: ”Vanhassa metsässä on oikeasti satumainen tunnelma. Tältä metsät ovat näyttäneet ennen kuin puusta tuli vihreää kultaa ja niiden kasvupaikoista talousmetsiä”.

Musen tuulet on vanginnut kuviin muutaman syksyisen luonnon taideteoksen. Sellaisen teoksen, jotka näkee jos osaa pysähtyä ja katsoa, mutta jotka jäävät valtaosalta näkemättä päämäärättömän kiireen takia. Vaan ne tietävät, jotka tietävät. Samaa kauneutta, hieman loitomaa ja kuivempaa on kuvannut myös Ehis. Ja vielä avarampia maisemia Hammastunturin erämaasta tarjoilee kari.

Sienikoto puolestaan esittelee kokeilevan sienikeittön hengentuotteena vaaleaorakas-palsternakkapaistoksen: ”...siitä muodostuikin mielenkiintoisen makuinen paistos, mitä voi käyttää vaikka sivuhöysteenä ruokiin tai syödä sellaisenaan välipalana sienisaaliin perkauksen ja jalostuksen lomassa”.

Sienten maailmasta olisi nyt erinomainen mahdollisuus opetella tunnistamaan sieni, jonka maku on nimeä huomattavasti houkuttelevampi, limanuljaska. Limanuljaskan sijaan Asentopaikan päiväkirjan vasuun on löytänyt tiensä aimoannos torvisieniä ja suppilovahveroita. Niitä kuivatellaan tässä.

Villikataja puolestaan kirjoittaa unelmasta, joka on nytkähtänyt aimo askeleen kohti konkretiaa: ”Me olemme kumpikin viimeisten vuosien aikana tehneet antoisan ja virkistävän sukelluksen keruutuotteiden maailmaan. Ne ovat olleet läsnä kummankin elämässä osana arkea lapsuudesta lähtien, mutta nyt vasta aikuisena ja biologina sitä on oppinut ymmärtämään ja arvostamaan niitä vielä syvällisemmin. Niinpä me halusimme luoda jotakin kestävämpää ja samalla tuottaa hyötä ja iloa koko asuinalueellemme”. Tarkemmin kyseessä on siis keruutuotteisiin liittyvä hanke, joten jos luonnonantimien hyödyntäminen kiinnostaa, kannattaa tämä ottaa seurantaan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *