Yhden miehen retkivideoprojekti pääsi valtakunnantelevisioon – Jaska Halttusen reissutarinat ovat tavoittaneet jo jättiyleisön

Kun karkkilalainen lähihoitaja Jaska Halttunen alkoi muutama vuosi sitten harrastemielessä kuvata videoita retkiltään, hän ei arvannut, että jonain päivänä retkihetket näkyisivät televisiossa. Tänä keväänä Halttusen retkiä nähdään AlfaTV:llä, ja ensimmäistä jaksoa on katsottu jo yli 80 000 kertaa. 

Tuli rätisee kaminassa hämärän autiotuvan nurkassa. Jaska Halttunen istuu kaminan edessä ja kertoilee kameralle rennosti päivän tapahtumista. Edessä olisi useamman yön matka talviseen Syötteen kansallispuistoon, ja jo ensimmäisenä iltana revontulet loimusivat taivaalla. Katsoja näkee videolla upeita kuvia illan loimuista samalla kun Halttunen kertoilee revontuliin liittyvistä taruista sekä seuraavista suunnitelmistaan. 

#Fillaripäiväkirja-projektistaan ja -kirjastaan tunnetun Halttusen retkivideosarja on helppoa katseltavaa. Huolella tehdyt videot, leppoisa tunnelma, upeat maisemat sekä käytännön retkivinkit antavat katsojalle paljon. Ei ihme, että AlfaTV:lle päätyessään heti ensimmäinen jakso nousi kanavan viikon katsotuimpien ohjelmien listalle.

– Koen, että tässä on rikottu rajoja pariinkin tapaan. Ensinnäkin, että bikepacking-aiheiset leffat pääsivät televisioon, ja toisekseen että tällainen minibudjetin ohjelma kiinnostaa ihmisiä näin suuresti, Halttunen miettii.

– Uskon kiinnostuksen johtuvan siitä, että tämä videoilla nähtävä retkielämä on niin aitoa.

Kevyellä kalustolla, fiiliksen mukaan

Halttunen kuvaa retkillään kaiken materiaalin itse, ja reissun jälkeen on edessä editointi. Valtavasta materiaalista pitää valita parhaat palat unohtamatta tarinan koherenttia etenemistä. Kuvaajana ja editoijana Halttunen on itseoppinut, mutta muotoilijan ammatista on hyötyä visuaalisissa projekteissa.

– Kultakin reissulta materiaalia kertyy 3–4 tuntia, ja siitä sitten lähdetään editoimaan. Teen reissut ja kuvaukset pitkälti fiiliksen mukaan. Joitakin tapaamisia olen tosin välillä retkille järjestänyt, kuten Saimi Hoyerin jututtamisen Punkaharjulla, Halttunen kertoo.

Kalusto Halttusella on yllättävänkin kepeä: siihen kuuluvat GoPro-kamera jalustalla, drooni, pokkarikamera sekä puhelin.

– Kameraa on kuvatessa tullut pidettyä myös valjaissa ja joskus jopa suussakin, Halttunen naurahtaa.

Halttusen retkivideoista ensimmäinen nähtiin AlfaTV:llä 1. helmikuuta, ja niitä nähdään pitkälle kevääseen. Kuka tietää, millaisiin korkeuksiin lopulliset katsojaluvut nousevat! Reissuvideot on julkaistu myös Retkipaikassa, ks. linkki alempana.

Halttunen haluaa kannustaa muitakin ympärivuotiseen pyöräilyyn – läskipyörä kun kantaa komeasti niin sulassa metsässä kuin lumihangellakin.

Luonto tarjoaa ympärivuotisesti elämyksiä ja seikkailuita heti kun kotiovestaan astuu pihalle. Jokamiehenoikeudet antavan mahdollisuuden retkeillä lähiluonnossa vapain askelin, ja minusta siitä kannattaa ehdottomasti ottaa ilo irti.

Halttusen ohjelmien esitysajat löydät AlfaTV:n TV-oppaasta laittamalla oikean yläkulman hakukenttään hakusanaksi Fillaripäiväkirja, tai osoitteesta Telsu.fi.

Lue myös:

Jaska Halttusen artikkelit ja videot Retkipaikassa

Kuukauden retkeilyblogi: Fillaripäiväkirja

Polkupyörällä Hangosta Nuorgamiin kolmessa viikossa – Jaskan matka taipuu nyt kirjaksi

Teksti: Jonna Saari, Kuvat: Jaska Halttusen kotialbumi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.