Tässä ovat Vuoden Retkipaikka 2023 -ehdokkaat – äänestä suosikkiasi!

On aika nimetä Vuoden Retkipaikka -ehdokkaat ja voittajan pääsette äänestämään jälleen te, arvon lukijamme ja rakkaat kanssaretkeilijämme! Teemana tänä vuonna ovat kokoaan suuremmat retkipaikat – siis kohteet, joihin on matala kynnys lähteä ja jotka antavat paljon enemmän kuin äkkiseltään osaisi odottaa. Ehdolla on joukko niin upeita kohteita, että ne kannattaa kaikki poimia kohdesuunnitelmiinsa alkaneelle vuodelle. Mutta mikä näistä on suurin suosikkinne ja voittaa äänestyksen?

Äänestys sulkeutuu 13. helmikuuta 2023 kello 12. Voittaja julkaistaan Retkipaikassa 15. helmikuuta.

EHDOKKAAT Vuoden Retkipaikaksi 2023

  • Komio, Loppi
  • Ramsholmen, Raasepori
  • Koli, Lieksa
  • Tiilikkajärven kansallispuisto, Rautavaara/Sotkamo
  • Isokarin majakkasaari, Kustavi
  • Jerisjärven alue, Muonio/Kittilä

Komio, Loppi

Kanta-Hämeessä sijaitsevalle Komion luonnonsuojelualueelle saapuessaan voisi luulla tulleensa jonnekin Kainuun kauniille perukoille. Laajaselkäisen, rakentamattoman järven rannat kasvavat erämaisen matalaa puustoa, suot hehkuvat koko värikirjossaan ja tuhdit maastonmuodot varmistavat, että moni retkeilijä saa luontoelämysten lisäksi kunnonkohotusta. Retkeilyreittejä löytyy joka makuun: rannan tulipaikalle johtavasta ihanasta, esteettömästä maisemareitistä 3,5 kilometrin sekä 6,5 kilometrin kierroksiin, ja myös 30 kilometriä pitkä Poronpolku, joka puolestaan on osa huomattavan laajaa Ilvesreitti-vaellusreitistöä, kulkee Komion kautta. Luonnossa liikkumisen lisäksi seutu tarjoaa luontoarvoja, siellä muun muassa tavataan suurpetoja sekä ennallistetaan metsää.

Ramsholmen, Raasepori

Esimerkkinä kenties jopa kauneimmasta mahdollisesta kaupunkiluonnosta toimii Tammisaaren vanhankaupungin kupeesta merelle työntyvä Hagenin, Ramsholmenin ja Högholmenin muodostama maa – kavereiden kesken ihan vain Ramsholmen – joka tempaisee ajatukset kaukomaille. Hämmästyttävän korkeat lehtipuut ja upeat pähkinäpensaslehdot johdattavat mielikuvituksen Hayao Miyazakin elokuvien tunnelmiin. Sinne tänne levittäytyvä, pitkälle jatkuva ja tunnelmasta toiseen johdattava polkujen verkosto, kauniit sillat, auringonlaskun ihailuun soveltuva uimaranta sekä se tosiasia, että kohteessa saa vetäydyttyä myös omaan rauhaansa sen suosiosta huolimatta, tekevät Ramsholmenista vahvan ehdokkaan Vuoden Retkipaikaksi. Suosittelemme kokemaan alueen hyvällä ajalla joko anivarhain keväisenä tai syksyisenä aamuna tai myöhään vaikkapa lämpimänä kesäiltana, jolloin sen tuoksut ja tunnelmat ovat maagisimmillaan!

Koli, Lieksa

Rakastettu Koli on Suomen kansallismaisemista tunnetuin ja niin monipuolinen retkeilykohde, ettei siihen yksi tai kaksi käyntikertaa riitä. Huippujen reitti – talvella Huippujen lumikenkäreitti – kiertää Kolin mahtavimmat huiput ja tarjoaa upeimmat maisemat vain muutamalla askeleella. Vaarojen rinteillä kuitenkin levittäytyy retkeilyreittien verkosto, josta niin päiväretkeläinen kuin pitkän matkan vaeltajakin hurmioituvat. Koli sopii piipahtajalle yhtä hyvin kuin pidempää lomaa viettämään saapuvalle tutkimusmatkailijallekin. Seutu on pullollaan tuntemattomampia kohteita, paratiisirannoista hiekkasaariin ja halkeamista vesiputouksiin. Kaiken ytimessä retkeilijöitä palvelee Kolin luontokeskus Ukko – jonka toimintaa Retkipaikka alkaa pyörittää maaliskuussa! – ja alueen luonnosta kulkija löytää lisäksi monia tuli- ja telttailupaikkoja sekä viljalti vuokratupia. Koli kannattaa kokea kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina!

Tiilikkajärven kansallispuisto, Rautavaara/Sotkamo

Tiilikkajärven kansallispuisto on hieno yhdistelmä helppoa retkeilyä ja erämaisuutta, pohjoista ja itää sekä metsiä, soita ja paratiisimaista hiekkarantaa. Se sopii myös varsin erilaisille luonnossaliikkujille oivalliseksi kohteeksi: 7 kilometrin mittainen Uiton kierto suo ihanan sukelluksen kansallispuiston luontoon, mutta pidempää patikkaa kaipaavalle myös 18 kilometriä pitkä Tiilikan kierto on oivallinen vaihtoehto. Tiilikanaution menneisyys sekä Täyssinän rauhan rajakivi kutkuttavat historiasta kiinnostuneen kävijän mieltä. Lempeät maastonmuodot mahdollistavat leppoisan kulun, talvella paksu hanki houkuttaa lumikenkäilemään. Myös melojalle on Tiilikkajärven kansallispuisto loistokohde. Kaksi vuokratupaa ja telttailualuetta sekä autiotupa luovat yöpymismahdollisuudet pidempään viivähtäville. Monipuolisuutensa, kauneutensa ja tunnelmansa ansiosta Tiilikkajärven kansallispuisto on erinomaisen hieno ehdokas ja ansaitsee tulla nykyistä laajemmin tunnetuksi, tänne kannattaa suunnata kaukaakin!

Isokari, Kustavi

Ensin ihana merimatka, merituuli hiuksissa ja paatin kylkeen iloisesti loiskuvat aallot, ilmassa suloisen suolainen ja kostea murtoveden tuoksu – voisiko seikkailu paremmin alkaa? Perillä Isokarin majakkasaarella levittäytyy upeiden kallioiden maa lampineen, lampaineen ja laguuneineen, kieloineen ja bunkkereineen, maisema ulapalle, esteetön näköala romanttiseen auringonlaskuun merellä sekä tietenkin itse majakka, jonka valo palaa kuin Muumi-tarinoissa konsanaan. Onneksi saarella on myös majoitusta, sillä pelkän päiväretken aikana ei Isokarista ehdi saada tarpeekseen. Isokari onkin mitä hurmaavin hemmotteluretken ja rentouttavan pienen karkumatkan kohde, jossa saa aimo annoksen saariston taikaa ja pääsee lakanoihin yöpymään. Eikä venettäkään tarvitse olla omana, risteily kulkee Uudestakaupungista.

Jerisjärven alue, Muonio/Kittilä

Jerisjärven alue Tunturi-Lapissa muodostaa kokonaisuuden, josta löytyy hyvien palveluiden lisäksi useita pienien tutkimusretkien kohteita, mahdollisuus pitkään vaellukseen sekä ihania tunturimaisemia. Keimiötunturin helmalta löytyy merkitty reitti kuvankauniille Keimiöjärvelle autio- ja vuokratupineen (ks. juttu alla) sekä soma Koivarovan mylly, joka tarjoaa nostalgiaa kuriositeeteista pitäville retkeilijöille. Samoin tekee Jerisjärveen työntyvä Keimiöniemi, jossa rivi ikivanhoja kalapirttejä ihastuttaa kulkijoita. Supersuosittu Särkitunturi, jonka huipulle johtavan reitin varrella on myös kota, tarjoaa kirkkaalla säällä häkellyttävän hienot näköalat Pallastuntureille. Jäätilanteen salliessa Jerisjärveltä käsin voi nauttia tunturimaisemasta vaikka hiihdellessä. Alueen reitti- ja latuverkosto on antoisa, ja vaellusreitit johtavat täältä jopa niin Ylläkselle kuin Hettaankin saakka. Majoitusvaihtoehtojen kirjo levittäytyy hotellista mökkeihin ja tupiin, ja erikoisuutena toimii hieno Saunamaailma avantoineen Jerisjärven rannalla. Seutu sopii siispä niin vaativaksi talvivaelluskohteeksi kokeneille, rentouttavan hemmottelureissun kohteeksi kenelle tahansa, päiväretkien täydelliseksi tutkikohdaksi tai mihin vain näiden väliltä. Hiihtokeskuksen hälinän tunne loistaa poissaolollaan – täällä voit nauttia aidon Lapin aidosta rauhasta.

Huomautus: Olemme muokanneet tätä ehdokasta kattamaan pelkän Keimiötunturin ympäristön sijasta koko Jerisjärven alueen.

Toim. huom. 19.1.2023

Anna äänesi ja jaa äänestyksestä tietoa myös muille!

Äänestyksen voittaja julkaistaan Retkipaikassa 15. helmikuuta 2023.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.