Vuoden tulipaikka löytyy Pyhä-Luostolta ja Vuoden reitti Oulangalta – mutta mikä on se tärkein asia, joka kaikkien tulisi aina muistaa?

Vuoden retkipaikka -äänestys päättyi vuodenvaihteessa keskiyöllä. Valmiiksi astetetuista pääsarjan ehdokkaista voiton vei erämainen, siltojen ja siirtolohkareiden täplittämä Ritajärven luonnonsuojelualue Sastamalassa. Toisen sijan nappasi villi Riisitunturi, ja kolmannen Raision kukkea alppiruusupuisto.

Ensimmäistä kertaa te, arvon lukijamme, saitte myös antaa vapaasti ääniä omille suosikeillenne Vuoden reitti- ja Vuoden tulipaikka -äänestyksessä. Hienosta äänivyörystä eniten ehdotuksia sai Karhunjuomalammen taukopaikka Pyhä-Luoston kansallispuistossa, ja Suomen itsenäisyysvuoden reitiksi kruunautui äänienne perusteella legendaarinen Karhunkierros. Retkipaikka onnittelee kaikkia voittajia!

Karhunjuomalammen tulipaikalla tai tuvalla vieraileva saa lepuuttaa mieltään ja silmiään tässä maisemassa.

On kiistatta todistettu, että luonto tekee hyvää ihmiselle, jo aivan pienissäkin määrissä. Suomen luonto on täynnä paitsi tunnettuja retkikohteita, myös vielä omaa parrasvaloaan odottavia helmiä, jotka ansaitsevat tulla löydetyksi. Ritajärvi on yksi näistä nousevista tähdistä. Vielä aivan hiljattain se oli varsin tuntematon, mutta nousikin nyt kirkkaasti Vuoden retkipaikka -äänestyksen voittoon, ja on valloittanut muun muassa lapsiperheiden sydämiä.

Me Retkipaikassa haluamme tuoda suomalaisten tietoon laajan ja laajenevan kattauksen retkikohteita, jotta kaikilla olisi ikään, seurueeseen, retkeilytaitoihin tai kuntoon katsomatta helposti löydettävissä ja valittavissa itselle sopivia retkipaikkoja joko omasta lähiympäristöstään tai kauempaa. Jokaisella on oikeus nauttia luonnosta, tarkoittipa se sitten autolla lähilaavun luo pääsemistä tai 80 kilometrin erämaavaellusta.

Uskomme ja tiedämme, että samalla, kun ennestään tuntemattomienkin luontokohteiden tunnettuus kasvaa, kasvaa myös ihmisten kiinnostus ja halu suojella ja säilyttää niitä. Eihän kukaan halua hävitettäväksi metsää, lammenrantaa tai jokea, josta itsellä on hyviä muistoja. 

Suomen luonto on maailman kaunein, ja sen jokainen retkireitti ansaitsee löytää kulkijansa. Siksi haluamme Retkipaikassa tarjota joka päivä uusia kohdevinkkejä teille, rakkaat lukijamme, jotta entistä useammat lähtisivät nauttimaan luonnosta ja löytämään uusia polkuja elämäänsä. Ottakaa perheenne, ystävänne tai vaikka työkaverit mukaan ja lähtekää retkelle. Se on parasta yhdessäoloa ja luo yhteisiä muistoja, jotka eivät unohdu.

Karhunkierros on Suomen reiteistä kenties legendaarisin. Ei ihme, että se nousi äänestyksessä ykkössijalle, ja valittiin Vuoden reitiksi 2017.

Upeimmat ja tunnetuimmat paikat vetävät väkeä. Jylhä Nuuksion järviylänkö on esimerkki siitä, kuinka erämainen lähiluonto voi tarjota tuikitärkeän hengähdys- ja rauhoittumispaikan lukemattomille kaupungin vilskeessä eläville. Hienoimpina retkipäivinä ihmisiä voi olla suosituimmissa kohteissa liikkeellä paljonkin. Jos tiedät jonkin paikan olevan erityisen suosittu, kannattaa tarkistaa kartaltamme, mitä muita kiinnostavia ja vähemmän tunnettuja kohteita samalta seudulta löytyy.

Muistetaan joka askeleella…

Luonto ei ole olemassa yksin meitä varten. Kun liikumme luonnossa, olemme luonnon vieraana. Muistetaan tämä aina. Emme metelöi, vaan suomme luonnolle, eläimille ja kanssaretkeilijöille mahdollisuuden nauttia rauhasta. Varomme tallomasta turhaan, ja kunnioitamme niin pyhiä paikkoja kuin kaikkia muitakin luonnonkolkkia hyvällä käytöksellämme. Kannetaan tunnollisesti roskamme – ja tarvittaessa muidenkin roskat – pois luonnosta. Jätetään taukopaikat lähtiessämme siistimmiksi kuin mitä ne olivat tullessamme, ja veistellään seuraavalle saapujalle hieman kiehisiä valmiiksi odottamaan.

Sopu antaa sijaa nuotiolla: annetaan saapujille tilaa, ja istahdetaan nuotiopiiriin juttusille muiden kanssa sen sijaan, että tuhlaisimme arvokkaita polttopuita omaan nuotioomme. Muistetaanhan myös tupaetiketti: viimeisimpänä saapuneelle tulee antaa tilaa tuvasta, vaikka se sitten tarkoittaisikin, että itse olisi jatkettava matkaa tai yövyttävä teltassa. Autiotuvat eivät ole ensiksi saapuneen vallattavissa.

Meillä on Suomessa uskomattoman upeita reittejä, alppiruusupuistoista aina Taka-Lapin erämaihin. Meillä on toinen toistaan kauniimmissa maisemissa olevia tulipaikkoja, kuten nyt Vuoden tulipaikaksi kruunattu Karhunjuomalampi. Kun kaikki ovat retkellä hyvällä hengellä ja avoimella mielellä, on luonto entistäkin parempi paikka myös suosituilla reiteillä ja taukopaikoilla.

Jotta suomalaisen luonnon kauneus ja retkeilijöitä palvelevat reitit ja taukorakenteet olisivat arjen juhlaa myös tulevaisuudessa, käytetään niitä paljon, ja käytetään niitä vastuullisesti.

Ja mikä tärkeintä, opetetaan tämä kaikki myös lapsillemme. Annetaan omalla käytöksellämme hyvä esimerkki kestävästä luontoretkeilystä. Pientenkin luontoelämysten myötä voi lapselle syntyä luontainen arvostus ja halu suojella luontoa, ja mahdollisesti elämänkestävä rakkaus luontoon ja retkeilyyn.

Ollaan kiitollisia siitä kenties maailman suurimmasta aarteesta, mikä meillä on: vapaus kulkea maailman kauneimmassa luonnossa. Pidetään luonnostamme ja sen tunnelmasta yhdessä tuumin hyvä huoli.

Retkipaikka tavoitti vuonna 2017 jopa lähes miljoona suomalaista. Kiitos kaikille lukijoillemme, ja mitä ihaninta alkavaa retkeilyvuotta 2018!