Näe kosket voimissaan! Nämä seitsemän eteläsuomalaista koskea kannattaa nähdä lopputalven ja kevään aikana

Tammikuun ailahteleva sää laittoi vesiä liikenteeseen monin paikoin eteläisessä Suomessa. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa lumipeite humpsahti sulaksi ja lähti vuolaina virtoina valumaan kohti merta. Tämä, sekä kevään sulamiskausi kaiken kaikkiaan, on loistavaa aikaa lähteä katsomaan pauhaavia koskia. Kokosimme listan eteläsuomalaisista koskista, joiden voima lumoaa. Minkä paikan itse lisäisit listalle? Kommentoi alle!

Latokartanonkoski, Salo

Perniössä pauhaava Latokartanonkoski lukeutuu lounaan komeimpiin koskiin. Alueella kiertää reilun kilometrin mittainen rengasreitti, jonka kaksi siltaa tarjoavat hienot koskinäköalat. Tulistelu alueella on kielletty.

Myllykoski, Nurmijärvi

Nurmijärvellä kuohuvan Myllykosken kuvasi muutama päivä sitten tiimiläisemme Mari Valtonen. Melko mahtavan näköinen paikka, vai mitä! Alueella on hyvät opasteet ja parikin tulipaikkaa, ja reittejä kiertelemällä voi siellä kulkea useammankin kilometrin mittaisen matkan. Lue tästä Luontopolkumiehen esittely kohteesta.

Myllykoski tammikuussa 2023. Kuva: Mari Valtonen.

Nautelankoski, Lieto

Aurajoessa oleva Nautelankoski on erittäin vaikuttava näky, ja varsinkin veden ollessa korkealla se tuntuu saavan yhden jos toisenkin paikalle saapuneen ihmettelemään: Miksi en ole käynyt täällä aiemmin? Alueella on muutaman kilometrin luontopolku, ja mahtava näkymä sillalta suoraan koskelle on omiaan tekemään vaikutuksen. Alla kesäinen juttu Nautelankoskelta – tähän aikaan vuodesta pauhu on toista luokkaa!

Karkkilan Koskireitti

Karkkilan Koskireitin pituus on neljä kilometriä suuntaansa, joten siitä saa jo aivan kunnon päiväretken. Laavu ja tulipaikkakin reitiltä löytyy, ja matkanvarren kruunuina kohisee tietysti useita koskia. Kirsikkana kakun päällä saa kävijä nauttia myös Karkkilan ruukin tunnelmista.

Nukarinkoski, Nurmijärvi

Nukarinkosken komeasti pudottava virta on hämmästyttävä nähtävyys minä vuodenaikana tahansa. Alueella polveilee reitistö, jonka varrella on myös laavu. Nukarin Tammena tunnetulta padolta pääsee koskea katselemaan myös suoraan sen yläpuolelta. Ehdottoman hieno paikka, suosittelemme käymään!

Kuhakoski, Nurmijärvi

Jälleen yksi mahtava koski Nurmijärveltä! Kuhakosken kallioon louhittu uoma on aidattu, ja alueella tuleekin olla erittäin huolellinen askeltensa sijoittamisen kanssa. Alhaalta nähtynä putous on kauneimmillaan ja jopa ikoninen, sillä monet virtaavaa vettä rakastavat luontokuvaajat ovat tämän paikan aikojen saatossa ikuistaneet.

Pohjankoski, Salo

Perniön alueelta löytyvä Pohjankoski on vaikuttavan kokoinen ilmestys etenkin tulvavesien humistessa kohti merta. Alueella ei ole reittiä tai retkeilyrakenteita eikä esimerkiksi luvallista tulistella, mutta koskea pääsee varovaisuutta noudattaen ja luontoa kunnioittaen ihailemaan sitä vierustavilta suurilta kiviltä. Salosta päin matkattaessa Pohjankoskella piipahdus on helppo yhdistää vaikkapa Latokartanonkoskella vierailuun matkan varrella. Kohde kartalla.

Pohjankoski joulukuussa 2022. Kuva: Jonna Saari.

Lue myös

Kuinka valokuvata liikkuvaa vettä

Retkipaikka: Kosket

Jutun koonnut Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.