Millainen retkeilijä, sellainen juhannus – 10 keskikesän vinkkiä saaristosta tuntureille!

Juhannus on parhaimmillaan retkellä nautittuna. Mutta mikä retkikohde sopii parhaiten juuri sinulle ja seurueellesi? Kokosimme kymmenen erilaista vinkkiä eri puolilta Suomea, ja kaikista näistä kohteista löydät myös retkijutut Retkipaikasta. Listalla on huomioitu vaeltajien ja päiväretkeilijöiden lisäksi myös sohvaperunat sekä kiireestä kärsivät ohiajajat.

Nautiskelijoille: Manginniemi, Tervo

Tervon Manginniemi on Savon pieni paratiisi hiekkarantoineen ja kauniine metsineen. Tänne voit saapua kävellen, pyöräillen tai vaikka meloen! Rannalla on luonnollisesti myös laavu mitä ihanimmassa maisemassa. Joko tunnet suopursun tuoksun kesäyössä? Lue retkijuttu tästä.

Manginniemen kesäillassa sielu lepää. Kuva: Tomi Pohja.

Iltaretkeläisille: Nuuksion Pohjoinen Portti, Vihti

Jos juhannuksena ei voi tai huvita tuhlata aikaa autossa istumiseen, niin onneksi meiltä Suomesta löytyy aina upeita luontokohteita myös aivan läheltä. Salmen ulkoilualueena tunnettu Nuuksion Pohjoinen Portti Vihdissä on ruuhkaton ja hieno sisääntuloväylä kansallispuistoon. Kirkasvetiset järvet Iso- ja Vähä-Parikas ovat täydellisiä iltaretken kohteita. Lue lisää täältä.

Romantikoille: Suomunjärvi, Lieksa

Mikä voisikaan olla romanttisempaa, kuin lähes äärettömyyksiin jatkuva hiekkaranta, pohjoisen valkoinen yö ja erämaan rikkumaton rauha? Patvinsuon kansallispuistossa Lieksassa lainehtiva Suomunjärvi tarjoaa tämän kaiken ja on täydellinen retkikohde sydänkäpysille. Lue lisää tästä.

Mystiikasta lumoutuville: Julma-Ölkky ja Värikallio, Suomussalmi

Osaatko kuvitella, miltä tuntuu katsella juhannusyötä jylhän rotkojärven reunalla? Tai tutkia vuosituhansia vanhojen kalliomaalausten vaikuttavia kuvioita keskikesän yön salaperäisessä valossa? Värikallion kuvista erottuu hirvien ja ihmishahmojen lisäksi muun muassa sarvipäinen, pirua muistuttava olento. Lue Julma-Ölkyn reissutarina tästä ja Värikallion tästä.

Julman Ölkyn tunnelma on värisyttävimmillään kesäyössä. Kuva: Antti Huttunen

Merituulta rakastaville: Tammisaaren saariston kansallispuisto, Raasepori

Tammisaaren saariston kansallispuisto Raaseporin edustalla on mainio melontakohde, joka tarjoaa monipuolista nähtävää ja hyviä leiriytymispaikkoja. Telttailupaikat sijaitsevat Rödjanilla, Modermaganilla, Fladalandetilla ja Jussarössä. Melo saariston lumoon hyvässä seurassa ja nauti keskikesän auringonnousuista ja -laskuista meren äärellä. Lue retkijuttu täältä.

Auringonpalvojille: Kasitien hiekkarannat

Vain lyhyilla poikkeamilla kasitieltä löytyy toinen toistaan mykistävämpiä hiekkarantoja. Nämä dyynimaisemat ovat niin hätkähdyttäviä, että pakko on ihmetellä, voivatko ne olla edes Suomesta! Yyteri ja Kalajoen hiekat ovat kaikkien tiedossa, mutta vähintään yhtä upeita ovat myös Uusikaarlepyyn StorsandenPietarsaaren FäbodaKokkolan VattajanniemiHailuodon Marjaniemi sekä Oulun Nallikari.

Sohvaperunoille: Metsien kätkemän kaudet 1 ja 2, Yle Areena

Jos juuri nyt ei voi tai ei tee mieli lähteä reissuun, pelastus löytyy Yle Areenasta. Katso Metsien kätkemän molemmat kaudet vaikka maratonina! Näe ihmeellinen Ravadasköngäs, mielikuvitusta kutkuttava Raaseporin linna, kuuluisa Paavolan tammi ja monet muut maamme hienoimmista retkipaikoista kotisohvalta. Siirry Areenaan tästä.

Metsien kätkemä tulee herkästi ahmaistua maratonina. Kuva: Tomi Pohja

Vesipedoille: Hietajärvi, Enontekiö

Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta löytyy tämä ihanan kirkasvetinen järvi, jonka kauniilla hiekkarannalla tekisi mieli viettää vaikka ihan kokonainen kesäpäivä. Ota mukaan uimakamppeet sekä hyvät eväät, kun suuntaat tänne. Kävelymatkaa on kolme kilometriä suuntaansa. Lue lisää tästä.

Hietajärven ranta Enontekiöllä. Kuva: Jonna Saari

Aamuvirkuille: Kiljamon näkötorni, Tammela

Torronsuon aamu-usvaiset maisemat ovat maankuuluja. Suomen syvimmän suon yllä saattaa varhain kesäaamuna nähdä niin kauniin sumun tanssivan auringonsäteissä, että näkymä on kuin sadusta. Kiipeä Kiljamon korkeaan näkötorniin siispä aamuvarhain – ota mukaasi kameran lisäksi hyvää seuraa sekä termarillinen teetä tai kahvia. Tästä ei kesäaamu parane! Lue retkijuttu tästä.

Kohdetärppejä ohikulkijoille

Ajatko juhannuksena pitkää matkaa vaikkapa mökille? On ymmärrettävää, että tekee äkkiä mieli päästä perille! Pysähdy kuitenkin matkan varrella happihyppelylle, voit löytää yllättävän hienoja kohteita. Tässä muutama tienvarsivinkki:

Pääkuvassa maisema Lenholmenin luontopolulta Paraisilta.

Jutun koonnut Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.