Aurinkokuru – 80 hehtaarin ulkoilureitistö Naantalin Luonnonmaan saarella

Teksti ja kuvat: Janika Mattila

Luonnonmaan saari on tullut maailmallakin tunnetuksi Lars Sonckin Kultarantaan suunnitteleman graniittilinnan ansiosta, joka valmistui vuonna 1916 maanviljelysneuvos Alfred Kordelinille. Tutummin rakennus tunnetaan Suomen tasavallan presidentin kesäasuntona, joka sijaitseekin aivan lähellä Aurinkokurun ulkoilureitistöä. Saattaapa siis olla, että toisinaan tällä reitillä voi tulla vastaan myös itse presidentti puolisoineen.

P-alue kartalla
Reitistön kartta
Reitin pituus: 1–6 km
Saapuminen autolla:
P-alue (iso hiekkakenttä) osoitteessa Virventie, Naantali
Saapuminen julkisilla: Linjat 201, 203 ja N2, lähin pysäkki (550 m) P-alueen vieressä Rymättyläntien varrella, Kalliotien risteyksessä, ks. Fölin reittiopas.
Palvelut: Kotalaavu, vuokratulipaikka, taukopaikka, kuivakäymälä, opastauluja ja penkkejä.

Aurinkokurun reitistö jakautuu kolmeen osaan: siihen kuuluvat rengasreitit nimeltä Legendaarinen ketunlenkki ja Ilveskallion reitti, ja kolmantena on näiden rengasreittien alkupisteeseen johtava reitti nimeltä Avenue 43. Tässä jutussa tutustutaan kaikkiin kolmeen osuuteen.

Rymättyläntien varrelta on noin puoli kilometriä Avenue 43 -polun alkuun, ulkoilureitistön nykyiselle lähtö- ja paluu pisteelle. Tulevaisuudessa alueelle on suunnitteilla uusi lähtöpiste aiempaa lähemmäs Kalliotien risteystä.

Hiekkatien reunassa lepää ruskeansävyinen pieni kyy, joka haukottelee ja venyttelee raukeasti, kuin se olisi juuri herännyt päiväuniltaan. Saari on tunnettu kyykannastaan, ja käärmeet ovat jokseenkin tottuneet suositun reitin kulkijoihin, joten alueella liikkuessa on hyvä pitää pientä varovaisuutta.

Avenue 43 -polku

Janareitti 1 km
Esteetön: Ei
Tulipaikka: Ei

Pienen pitkospuuosuuden jälkeen on suurikokoinen opastaulu, joka sisältää kartan ja muuta olennaista tietoa alueesta.

Opastaululta reitti kulkee vaihtelevan metsämaiseman läpi Isäparkki-nimiselle taukoalueelle, joka on reittien virallinen aloituspiste. Isäparkilla voi valita itselleen mieluisimman kahdesta eri reitistä: punaisella värillä merkitty keskivaikea Ilveskallion reitti tai sinisellä värillä merkitty, helppokulkuisempi Legendaarinen ketunlenkki.

Legendaarinen ketunlenkki

Rengasreitti 1,4 km
Esteetön: Ei
Tulipaikka: Kyllä

Vastapäivään kierrettävä Legendaarinen ketunlenkki saa alkunsa sisäsaaristolle tyypilliseltä mäntyjäkälikköalueelta. Luonnon moninaisuutta vaalivalla, 1,4 kilometrin pituisen lenkin varrella on niin kosteikkoja, suolampareita, korpea kuin kalliojäkälikköjäkin.

Reitti kulkee aluksi Avenue 43 -polkua myötäillen suoalueen reunaan, jonka jälkeen se kiertää soiden ympäri Karpaloiselle, kauniin kotalaavun ääreen metsän keskelle. Silloin tällöin hyväntahtoinen retkeilijä on saattanut jättää puita myös seuraaville retkeilijöille, mutta lähtökohtaisesti puut tulentekoa varten on tuotava alueelle omatoimisesti.

Mielessä hiipii ajatus, kuinka tunnelmallista olisikaan istua myöhään iltaan nuotion äärellä, kirkkaan tähtitaivaan alla ja yöpyä kodassa, kuunnellen öisen metsän ääniä.

Näkymää Legendaarisen ketunlenkin varrelta.

Vastaan tulee ajoittain suolampareita ja lyhyitä pitkospuuosuuksia. Voisi uskoa, että saaristossa kiertävän luontopolun varrella olisi merinäkymiä, mutta reitti kulkee kuitenkin pääsääntöisesti rannikkoalueelle tyypillisen, kalliojäkälikköisen metsän läpi.

Ilveskallion reitti

Rengasreitti 1,3 km
Esteetön: Ei
Tulipaikka: Ei

Ilveskallion reitti on 1,3 km:n pituinen kallioinen luontopolku, joka tunnetaan jääkauden lohkomista valtavista kivilohkareistaan. Kallioiden harjanteilta korpimetsään kuljettava reitti on monipuolinen luontonähtävyys, jonka varrella voi nähdä vilauksen mäyrästä tai jopa reitin mukaan nimetystä luonnonvaraisesta kissaeläimestä.

Lyhyen matkan päässä reitin aloituspisteestä on pieni riistatorni, jonka yhteydessä on Kolmen Solan Koivulan vuokranuotiopaikka, puuvarasto ja kuivakäymälät. Vuokranuotiopaikka on varattu Kultaranta Resortin asiakkaille Kultaranta-outdoor-palveluineen, mutta alue on myös vuokrattavissa yksityiskäyttöön.

Vuokranuotion alue on tällä hetkellä poistettu käytöstä, Ilveskallion reitti jatkuu normaalisti ylös kallioille merkityn reitin mukaisesti.

Hieman ränsistyneeltä näyttävä peltinen maja on todellisuudessa yli 60-vuotias laavu, jonka puisessa tolpassa on metalliseen laattaan kaiverrettu teksti:

”Joukko koulupoikia rakensi tälle paikalle laavun ja yöpyi siinä ensimmäisen kerran 30.10.1958, laavu sai nimekseen Emma.”

Näkymää Ilveskallion reitin varrelta.

Korpimaisen metsän keskellä on Wilpolan levähdyspaikka. Puiden latvasta kuuluu kaunis sävelmä, jonka laulajaksi paljastuu melko yllättäen lähinnä voimakkaista rääkäisyistään tunnettu ”matkija” närhi, joka hyppelehtii läheisen kuusen oksalta toiselle.

Korkeiden mäntyjen juurella hehkuu satumaisen kullankeltaisena elämänpuuta muistuttava yksinäinen tammi.

Elämänpuu, jota kutsutaan myös maailmanpuuksi, on myyttinen symboli, joka esiintyy monissa eri kulttuureissa ja uskonnoissa ympäri maailmaa. Symboli kuvastaa yhteyttä taivaan, maan ja maailmankaikkeuden välillä.

Janika

Mäyräsolan lankonki – nimi tuo heti mieleen valkojuovaisen tutun näätäeläimen, ja viereisessä pienessä solassa voisi hyvinkin olla mäyrän pesäpaikka. Suppilovahveroita kullanruskeine hattuineen kasvaa vielä polun lähettyvillä, ne ovat suosittuja syötäviä sieniä, joita voi kerätä pitkälle syksyyn ruoanlaittoa varten. Suppilovahveron maku on mieto ja hieman pähkinäinen, ja se sopii hyvin erilaisiin ruokiin kuten risottoihin, kastikkeisiin, piiraisiin ja paistoksiin.

Tiedoksi

Kultaranta Resortin ylläpitämä Kultaranta Kurun ulkoilureitistö on siirtynyt Naantalin kaupungille ja saanut uudeksi nimekseen Aurinkokuru. Reitti ja sen kohteet säilyvät toistaiseksi ennallaan, mutta pieniä muutoksia on alueelle suunnitelmissa. Lisätietoja aiheesta >>

Lähde: Naantalin kaupunki

Lue myös

Vaarjoen luontopolku Naantalissa – Lenkkeilyä jokivarren maisemissa

5 paikallisen vinkkiä Naantaliin – lähde retkelle aurinkoiseen saaristokaupunkiin!

Naantalin Luolalanjärven luontopolku – luonnonkauneutta ja kulttuurillista merkitystä

Villivuori – 60 metriä merenpinnan yläpuolella Naantalin Otavan saarella

Turun kupeesta löytyy kätketty helmi: Karevansuo on täydellinen syysretkikohde

1 reply
  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

    Hienolta näyttävää maastoa, paikoitellen upeaa jäkälämattoa, paikoitellen sammalta. Myös koivuakin näyttää olevan ensimmäisessä kuvassa, joten puustokin on siten varsin monipuolista. Kivalta näyttävä reitistö kaiken kaikkiaan!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.