12 upeaa mutta vähemmän tunnettua näköalapaikkaa kotimaassa – lisää nämä kesän kohdelistallesi!

Koto-Suomesta löytyy lukuisia niin kauniita näköaloja, etteivät sanat riitä niitä kuvailemaan. Vaikka maassamme ei kohoa ärjyvän särmikästä vuoristoa, löytyy suomalaismaisemien lumo villistä hiljaisuudesta, rauhasta ja lempeästä, kotoisasta pienipiirteisyydestä. Maisema voi olla verrattoman hieno niin suon, kuin jyrkänteenkin reunalla. Me kokosimme tähän 12 komeaa näköalapaikkaa – lisää ne kohdelistallesi ja kerro kommenttina omat suosituksesi!

Kaukolanharju, Tammela

Kaukolanharjun vanha, puinen näkötorni on kaunis jo itsessään, ja maisema huipulta vetää suorastaan sanattomaksi. Kohde sijaitsee Saaren kansanpuistossa, jonka polkuja kannattaa tutkia enemmänkin. Torniin pääsee taskurahalla sen aukioloaikoina, lisätiedot alta.

Pisamalahden eli Sulkavan linnavuori, Sulkava

Monikin linnavuori Suomessa tarjoilee komeita näkymiä, mutta Sulkavan linnavuorella ne taitavat olla vertaansa vailla. Kalliojyrkänteidensä ja sijaintinsa ansiosta näkymä Saimaalle on esteetön. Vuoren tuntumasta löytyy grillikatos.

Saivaara, Enontekiö

Erämaan sydämessä kohoava, persoonallisen mallinen Saivaara tarjoaa hienon näkymän ympäröivään autiomaahan järvineen ja tuntureineen. Kohde edellyttää vaellustaitoja ja -varusteita sekä useamman päivän aikaa.

Kammiovuori, Sysmä

Muutaman kilometrin kierros Päijänteen helmoilla johdattaa maisemaan, jonka luulisi olevan syvältä erämaasta. Erittäin hieno kohde, joka on kruunattu myös laavulla.

Pieskänjupukka, Pello

Lyhyt kävelyreitti, mutta tiukka puserrus melko mitättömältä näyttävälle mäelle – ja aivan käsittämätön näköala huipulta kohti Miekojärveä! Alle parin kilometrin kierros sopii hienosti pieneksi päiväretkeksi. Alue on syrjässä, joten samalla vaivalla kannattaa tutustua myös Miekojärven rantoihin.

Senatsbergetin näkötorni, Kemiönsaari

Taalintehtaan alueelta löytyy montakin erilaista ja mukavaa reittiä kuljettavaksi. Yksi niistä on Senatsbergetin 6,3 kilometriä pitkä polku, joka huipentuu näköalatorniin. Nauti saaristotunnelmista ja anna merituulen tuivertaa!

Valtavaara, Kuusamo

Rukan seudun helmi! Valtavaaran huipulle johtaa 5,7 kilometriä pitkä rengasreitti. Huipulla odottaa päivätupa, mutta maisemat vievät helposti melkeinpä kaiken huomion. Varaa mukaan juomavettä – nousu ei ole aivan lyhyt eikä loiva.

Hiidenvuori, Iitti

Hiidensaaressa kohoava Hiidenvuori on ikivanha näköalapaikka, jonka maisema kantaa ympäröiviin metsiin sekä mahtavalle Kymijoelle, joka virtaa suoraan vuoren alla. Vaihtoehtoisia reittejä ylös on parikin, ja alhaalta rannasta löytyy hieno taukopaikka pulahdusmahdollisuuksineen.

Pyhitys, Taivalkoski

Syötteen itäkärjestä löytyvä Pyhitys on valloitettavissa kahden kilometrin kävelyllä. Reitti on vaativa, joten aikaa ja vettä kannattaa ottaa matkaan. Maisema huipulta kantaa hyvällä säällä aina Rukalle ja Riisitunturille saakka. Kohde on syrjäinen ja siten varsin rauhaisa.

Suokonmäen näkötorni, Alajärvi

Erityisen näyttävä Suokonmäen näkötorni antaa mahdollisuuden katsella maisemia korkealta myös siellä, missä luontaisesti korkeita paikkoja ei oikein ole. Torni kohoaa lakeuksien keskellä ja on ehdottomasti poikkeamisen arvoinen.

Iisakkipää, Inari

Iisakkipään luontopolun pituus on 7 kilometriä, eikä reitti vaadi erityisiä vaellustaitoja. Hyvät sellaisenaan syötävät eväät ja janojuomaa sen sijaan kannattaa varata, sillä maastonmuotoja löytyy mutta tulipaikkaa ei. Reitti on monipuolinen ja kattaa mykistävien tunturinäköalojen lisäksi metsän lumoa ja puron solinaa.

Hiidenportti, Sotkamo

Hiidenportti on syrjäinen ja rauhallinen kansallispuisto, jossa erämaa hallitsee. Puiston päänähtävyys, Hiidenportin rotko, tarjoilee jylhiä näköaloja ja vaatii kulkijalta tarkkaa askellusta, sillä polku on erittäin kivinen. Rotkoa pääsee ihailemaan Hiidenkierroksella, jonka pituus reittivalinnoista riippuen on 3–5 kilometriä.

Mitä kohteita sinä lisäisit tälle listalle? 🙂

Jutun koonnut Jonna Saari

3 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.