Viiden tähden vaellusherkku: näin syntyy vaeltajan kalakeitto tunturijärvien rauduista

Vaelluksille on hankala keksiä uusia ruokia. Jos vaeltaa paljon, kaipaa vaihtelua ja helppoutta. Teimme hiljattain vaelluksen Kaldoaivin erämaahan, joka levittäytyy laajana Utsjoen ja Inarin alueella Pohjois-Lapissa. Reissussa myös kalastimme, ja niinpä sovelsimme rauduista keiton.

Kalaksi tähän keittoon käy mikä tahansa pyyntimitat täyttävä eväkäs. Huomaathan maksaa valtion kalastuksenhoitomaksun ja hankkia alueen kalastusluvan ennen vaellustasi. Lisätietoja tarvittavista luvista sekä itse luvat voi hankkia Eräluvat.fi-sivustolta. Samalta sivustolta löydät myös kalojen pyyntimitat ja rauhoitusajat, sekä alueen mahdolliset kalastusrajoitukset: jotkut vesistöt saattavat ajoittain olla täysin kalastukselta rauhoitettuja.

Me olimme hankkineet perheluvan viikoksi. Olimme saaneet illalla pari rautua enemmän, kuin mitä olimme jaksaneet samoin tein syödä. Paistoimme kalat valmiiksi. Jääkaappina toimi rasia, joka oli järvessä kiven alla.

Lounasnälän kurniessa jo vatsanpohjaa, riivin edellispäivän kaloista ruodot pois ja laitoin kalapaloja lautasille.

Keittimellä kiehautin kasvikset. Mukana oli kuivattua porkkanaa, juuriselleriä, purjosipulia ja varsiselleriä. Sekoitin kalapaloihin yhden Lämmin Kuppi -lohikeittopussin per lautanen, ja kaadoin päälle kuumaa lientä kasviksineen.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Keitto oli sekoittelun jälkeen valmista nautittavaksi. Ja suurta herkkua olikin!

Purjosipuli on loistava aines vaelluksille. Se on helppo ja nopea kuivata, eikä se kuivattuna paina oikein mitään. Varsisellerin kohdalla on sama tilanne.

Porkkanat ja juurisellerit olin kotona pilkkonut ohuiksi, kapeiksi suikaleiksi ja kaatanut niiden päälle keitetyn veden vähäksi aikaa. Valuttamisen ja pienen kuivailun jälkeen kuivasin ne kuivurissa. Tällaisen pienen esikypsytyksen jälkeen kuivatut juurekset kypsyvät nopeammin ruuaksi vaelluksella.

Kalakeittoa on helppo muunnella oman mielensä mukaan vaihtamalla kasviksia, laittamalla kalan tilalle vaikka härkistä tai kuivattua lihaa (muista tässä tapauksessa liottaa lihaa ensin ja keittää se kasvisten kanssa) ja vaihtamalla Lämmin Kuppi johonkin toiseen makuvaihtoehtoon.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.