Mitä mukaan ensimmäiselle vaellukselle? Nämä varusteet ja vaatteet tarvitset viiden päivän reissuun

Yhteistyössä Fjällräven

Monella tulee eteen tilanne, jossa päiväretkiä ja yön yli -reissuja on jo takana sen verran, että tekee mieli lähteä vaellukselle. Ensimmäinen kerta jännittää. Tajuaako ottaa kaiken tarvittavan mukaan, onko varmasti ajatellut kaikkea, vai ajatteleeko vähän liikaakin?

Olen vetänyt vaelluksia aloittelijoille. Vaelluskursseilla on kävelty ensikertalaisten kanssa viiden vuorokauden aikana kunnon lenkki, ja vaellustaitoja on opeteltu käytännössä reissun aikana. Hyvissä ajoin ennen vaellusta olen lähettänyt varustelistan, ja useille olen antanut tarkempia ohjeita puhelimitse.

Nyt saat ensikertalaisen varustelistan, joka on tehty viiden vuorokauden mittaiselle vaellukselle.

Tärkeintä vaellukselle lähtiessä on tuntea itsensä ja varusteensa! Älä lähde päiväkausiksi vaeltamaan kengillä, joilla et ole jo kävellyt kymmeniä kilometrejä. Harjoittele myös teltan pystytystä ja keittimen käyttöä kotona tai lähimetsässä riittävästi ennen vaellusta. Parasta olisi, jos kävisit ainakin pari kolme yöretkeä ja totuttaisit kehosi kävelemään epätasaisessa maastossa rinkka selässä. Tyhjä rinkka ei ole sama asia, joten harjoitusretkille kannattaa pakata sinne painoa 15-20 kiloa.

Rinkka, suositeltava koko 65-85l. Valitse omaan selkääsi sopiva rinkka. Paljon säätömahdollisuuksia on Fjällrävenin Kajka-rinkassa. Liian pieneen rinkkaan eivät kaikki varusteet mahdu sisälle. Ulkopuolelle kiinnitetyt tavarat vievät painopisteen turhan kauas omasta kehosta, ja se vaikuttaa tasapainoon.

Rinkan sadesuoja. Jos rinkassasi ei ole sitä valmiina, osta sadesuoja, joka on riittävän iso.

Teltta. Telttoja on monenlaisia. Itsestäänseisovat mallit (kupolit) saa pystyyn vaikka paljaalle kalliolle, ja niillä pärjää ihan hyvin kaikkialla, vain puutonta avotunturiseutua lukuun ottamatta. Tavallinen kupoliteltta nimittäin ottaa tuulen joka suunnalta, ja kaaret taipuvat tuulen alla. Myös ankariin olosuhteisiin on toki olemassa kupoleita, mutta ne ovat varsin hintavia. Tunnelitelttojen paras puoli taas on iso eteistila, jonne saa varusteet ja se on myös mainio kokkailupaikka sadekelillä. Tunneliteltta on parhaimmillaan tuulisissa paikoissa, ja se pystytetään aina tuulensuuntaisesti.

Makuualusta. Solumuovinen alusta riittää monelle, mutta ilmatäytteiset alustat tuovat mukavuutta.

Makuupussi. Kolmen vuodenajan malli on Suomen oloissa järkevin valinta. Makuupusseihin merkataan yleisesti kolme eri lämpötilaa. Lim tarkoittaa lämpötilaa, jossa keskivertomies nukkuu lämpimästi. Comfort on sama arvo naisille, ja Extreme on lämpötila, jossa selviää yön yli hengissä (ei mitään tekemistä nukkumisen kanssa). Suositeltava mukavuuslämpötila on pari astetta pakkaselle, tällaisella pussilla pärjää keväästä syksyyn. Myös täytemateriaali kannattaa miettiä. Kuitupussi on huoleton, kestää kosteutta, eikä sitä tarvitse tuulettaa joka päivä. Kuitupussi vie kuitenkin isomman tilan pakattuna ja painaa enemmän. Untuvapussi on miellyttävän tuntuinen käytössä, pakkautuu pieneen tilaan, on kevytkin. Sen huonoina puolina ovat hinta ja tuulettamisen sekä huoltamisen suurempi tarve. Lue lisää untuvamakuupussin käytöstä ja säilytyksestä.

Keitin+kattila. Keittimiä on markkinoilla niin paljon erilaisia, etten kaikkia malleja tässä erikseen luettele. Kaasu on kätevä ja nopea polttoaineena. Nämä kaksi esimerkkikeitintä ovat vähän erilaisiin käyttötarkoituksiin. Pinokeitin on kätevin, jos syöt paljon valmiita retkimuonia, perinteisempi malli taas on loistava haudutteluun ja kunnon kokkailuun.

Juomapullo. Litran pullo on kätevä. Nalgenessa korkki on niin tiivis, että pulloa voi käyttää vaikka kuumavesipullona makuupussissa viileinä öinä. Iso suuaukko helpottaa pullon täyttämistä ja puhdistamista.

Ruokailuvälineet. Lautanen ei ole välttämätön, voit myös syödä suoraan kattilasta. Kuksa ja lusikka sen sijaan on hyvä ottaa mukaan.

Tiskivehkeet. Käytä maastossa (ja kotona myös) aina biohajoavaa tiskiainetta. Tiskiharjaksi riittää vaikka pieni keittiösieni tai pelkkä tiskiharjan vaihtopää.

Aurinkorasva + aurinkolasit. Puikkomallinen rasva on kätevä ja menee pieneen tilaan. Älä raahaa kokonaista pulloa rasvaa mukana, se vie tilaa ja painaa suotta.

Hyönteismyrkky. Ei kesää ilman itikoita!

Puukko tai veitsi. Kiehisten ja sytykkeiden vuolemiseen on hyvä olla mukana teräase.

Wc-paperi. Tämä kannattaa sitten pakata muovipussiin… Yksi rulla riittää.

Tulentekovälineet. Vesitiiviisti pakatut tulitikut ja varatikut.

Kompassi ja kartta. Opettele käyttämään kompassia ennen vaellusta. Kartastakaan ei ole hyötyä, ellet osaa lukea sitä.

Henkilökohtaiset hygienia- sekä ensiaputarvikkeet. Jos olet Savetti-ihminen, valitse kaupasta mielummin märkä wc-paperi, se maatuu. Ensiapulaukusta olisi hyvä löytyä ainakin perus särkylääkkeitä, kyypakkaus, allergialääkkeitä, rakkolaastaria, urheiluteippiä ja haavanhoitotarvikkeita. Älä unohda hammasharjaa! Tahnaa riittää todella pieni määrä, on turhaa kantaa isoa tuubia mukana.

(Vaellussauvat). Ei välttämättömät, mutta auttavat ylä- ja alamäissä. Pitävät veren kiertämässä käsissä myös tasaisella.

Vaatteet viiden päivän vaellukselle:

Vaelluskengät. Mielellään sisäänajetut ja vedenpitävät. Kenkien on hyvä olla sen kokoiset, että niihin mahtuu kahdet sukat; linerit (ohut alussukka) + paksummat (esim. merinovillasukka). Kenkiä on paljon erilaisia, ja niitä saa myös eri jäykkyyksillä. Toiset vaeltavat jopa paljasjalkakengillä, mutta erityisesti aloittelijan jalat voivat olla koetuksella epätasaisessa maastossa ilman kunnon vaelluskenkiä.

Taukokengät. Kevyet ja mukavat leirikengät.

Vaellushousut. Mukavissa housuissa on liikkumavaraa ja ne hengittävät.

Kuoritakki ja -housut. Tuulen- ja vedenpitävät sadepäivien varalle. Myös sadeviitta on kätevä.

Pitkähihainen paita. Esimerkiksi kevyt fleece tai vastaava.

T-paita. Merinovillainen ei ala haisemaan, mutta mikä tahansa käy.

Aluskerrasto. Suosittelen merinovillaista.

Taukotakki. Kevytuntuvatakki tai paksu fleece. Iltaisin viilenee ja yöllä takkia/fleeceä on kätevä käyttää tyynynä.

Päähine + sormikkaat. Kesälläkin voi olla yllättävän viileää.

Alusvaatteet. Jotkut ottavat myös vaihtokalsarit.

Sukat + vähintään kahdet varaparit.

Lisäksi voit ottaa mukaan pyyhkeen, lukemista, kameran, varavirtapankkeja yms. mitä luulet tarvitsevasi. Pieni korjaussarja olisi myös hyvä olla mukana. Siinä tulisi olla jesaria (kiepauta vaikka vaellussauvan tai teltan varakaaren ympärille muutama kierros), rautalankaa, ompelutarvikkeet, pikaliimaa yms.

Vaatteet ja makuupussi tulisi pakata vesitiivisti, tähän tarkoitukseen kuivapussit ovat hyviä, mutta myös muovipusseilla pärjää. Pientarvikkeita on hyvä pakata minigrip-pusseihin.

Ruoka: vaelluksella ei laihduteta

Jokaiselle päivälle aamiainen, lounas ja päivällinen, välipalapatukka tai pari, pähkinöitä tai muuta pientä energiapitoista. Lisäksi kahvia/teetä, voita/gheetä (kirkastettu voi, säilyy paremmin lämpöisessä), suklaata ja muita herkkuja. Vaelluksella ei laihduteta eikä tarkkailla kaloreita.

Varaa mukaan myös vähintään yksi ylimääräinen ruoka tai yhden vuorokauden ruuat siltä varalta, jos vaelluksella sattuu jotain ja aikataulut venyvät.

1 reply
  1. kuura
    kuura says:

    Puuttuuko listasta taskulamppu? On aivan must vaeltaessa. Tavallisella pärjää, mutta otsalamppu on kätevä. Minigrippiin mukaan varaparistot.

    Mikä tahansa t-paita ei ole hyvä, sillä peruspuuvillainen kastuessaan kuivuu liian hitaasti, on painava ja märkänä erityisen painava. Ota mukaan urheiluun tarkoitettu teeppari.

    Housut tulisi olla pitkät punkkien takia.

    Aurinkoisella säällä lippis tai partiolaishattu sekä aurinkolasit. Hyttyshattu on myös kova.

    Pakkaa ruokailuvälineet kankaiseen kassiin – älä sullo niitä muovipussiin homehtumaan ja kastelemaan rinkkaa! Puhtaat astiat voi myös kuivata kangaspussukalla.

    Naiset, tuplatarkistakaa, että kuukautistarvikkeet ovat mukana, vaikka vain kaiken varalta. On viimeinen asia, jonka haluat unohtaa kotiin. Ylimääräisiä märkäpyyhkeitä. Jos käytät e-pillereitä, voi olla kätevää siirtää kuukautisia vaelluksen yli.

    Kesällä Suomessa silmälaput auttavat saamaan unta valoisina öinä. Korvatulpat jos kaveri kuorsaa.

    Aloittelijalle muistutukseksi: makuupussiin ei laiteta kaikkia vaatteita kylmällä säällä tai hytiset turhaan. Pelkkä kerrasto on paras, jos tarvitsee lämmintä ylle. Ylimääräiset vaatekerrokset eristävät vain sinut makuupussista, jolloin makuupussi pääsee kylmenemään eikä enää pidä sinua lämpimänä. Siellä nukkuessa ollaan paikallaan ja keho tuottaa vähän lämpöä. Ja pipo tietysti päähän vilpoisalla. Villasukat voi olla.

    Jos makuupussi on liian iso, se kylmenee etenkin jaloista. Silloin voi remmillä tms köyttää jalkopäätä lyhyemmäksi, auttaa vähän.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.