Seitsemän kansallispuistoa, joihin on Helsingistä enintään kahden tunnin ajomatka – oletko käynyt kaikissa?

Helsinki on maailman luontopääkaupunki, jossa luonto ei koskaan ole yli 10 minuutin kävelymatkan päässä. On lähes uskomatonta mutta silti totta, että miljoonametropolialuetta ympäröi lisäksi viherkehä, luontokaari, jota pitkin on mahdollista samoilla Porkkalasta Sipoonkorpeen jopa 60 kilometrin matka.

Viherkehään kuuluu kaksi kansallispuistoa, Nuuksio ja Sipoonkorpi. Mutta tiesitkö, että Helsinkiä ympäröi myös hieman toisenlainen viherkehä – nimittäin jopa seitsemän kansallispuistoa, jotka ovat saavutettavissa enintään 2 tunnin ajomatkalla?

Nyt esittelemme lyhyesti nämä seitsemän puistoa kerromme, kuinka nopeasti Helsingistä kuhunkin puistoon hurauttaa!


Päijänne, 2 h

Sinisenä läikehtivä Päijänteen kansallispuisto on kesäisin erilaisten vesipetojen paratiisi. Rakastitpa melontaa tai uimista, Päijänteen kansallispuistossa et tylsisty. Padasjoelle pääsee sekä pika- että vakiovuorolla, ja Padasjoen laivaranta on kaikkina vuodenaikoina helppo portti kansallispuistoon. Kesäisin satamasta liikennöi laiva Kelventeelle, ja talvisin jäätilanteen salliessa voi satamasta lähteä vaikkapa hiihtovaellukselle tämän upean jättiläisjärven jäälle. Bussilla pääsee myös komealle Pulkkilanharjulle, josta niin ikään löytyy luontopolku. Tulipaikkoja Päijänteen kansallispuistosta löytyy kosolti.

Lue lisää Päijänteen kansallispuistosta 

Isohieta. Kuva: Antti Uski

Teijo: 1 h 50 min

Salossa levittäytyvä, monipuolinen Teijon kansallispuisto on viime vuosina valloittanut monien ulkopaikkakuntalaisten sydämiä. Pienistä ruukkikylistään kuten Mathildedalista, Teijosta ja Kirjakkalasta tunnettu Teijon kansallispuisto tarjoaa ruukkitunnelmien lisäksi niin metsä-, suo- kuin merimaisemaakin. Reittivaihtoehtoja on useita päivä- ja viikonloppuretkille sopivia. Luonteva paikka aloittaa retki Teijolle on Mathildedalin luontotalo, jonka luota alkaa myös useita tunnettuja reittejä. Teijolla mainetta niittävät muun muassa Jeturkastin muinaisrannan kierros, Teerisaaren kaunis laavumiljöö sekä puiston keskiosissa Totin luontopolku ja Kalasuntin laavu.

Lue lisää Teijon kansallispuistosta

Totin luontopolku on Teijon kartanon vanhaa puistoaluetta. Kuva: Jonna Saari

Valkmusa: 1 h 30 min

Pieni ja persoonallinen Valkmusa on kenties omalaatuisin Etelä-Suomen kansallispuistoista. Kotkan ja Pyhtään alueella sijaiteva Valkmusa on ennenkaikkea suoparatiisi, jossa on helppo tuudittautua luonnon rauhaan. Reittivaihtoehtoja valitessa pää ei mene pyörälle: vaihtoehtoja on kaksi, ja ne voi molemmat kulkea vaikka samana päivänä. Läntisen keitaan rengasreitin pituus on 2,3 kilometriä, ja Moronvuorelle vievä reitti on 2 kilometriä suuntaansa. Moronvuoren reitillä pääsee jopa peikkometsämäisiin tunnelmiin, ja mahdollista on käydä kurkkaamassa myös Moron reikää.

Lue lisää Valkmusan kansallispuistosta

Valkmusan kansallispuistossa on kymmeniä eri suotyyppejä. Kuva: Caj Koskinen

Torronsuo: 1 h 30 min

Myyttinen Torronsuo, Suomen syvin suo, on valokuvaajien ja suoluonnosta nauttivien unelma. Utuisen aurinkoiset kuvat Torronsuolla tanssivasta aamu-usvasta ja yön hämystä leviävät somessa kuin kulovalkea. Torronsuolle saavutaan pysäköimällä Kiljamon P-alueelle. Siitä alkaa lyhyt esteetön reitti, sekä pidempi pitkospuureitti suoalueen ytimeen ja aina Torron kylälle saakka. Lähellä pysäköintialuetta oleva Kiljamon luontotorni on must-kohde. Talvisin Torronsuo on mitä upein hiihto- ja lumikenkäilypaikka.

Lue lisää Torronsuosta

Kesäöinen Torronsuo. Kuva: Jussi Judin

Liesjärvi: 1 h 20 min

Torronsuon lähettyvillä oleva Liesjärvi saa jatkuvasti uusia ihailijoita. Liesjärvelle on todella helppo saapua linja-autolla, ja monipuolisia reittivaihtoehtoja riittää. Metsien ja sinisten järvenselkien kirjoma kansallispuisto on kuuluisa kilometrin pituisesta Kyynäränharjusta, joka luikertaa järvenselällä paikoin lähes uskomattoman kapeana. Liesjärvellä tutustua kannattaa myös Korteniemen perinnetilaan sekä lintujen mukaan nimettyihin luontoreitteihin kuten Pohjantikan- ja Punatulkunkierroksiin.

Liesjärvi on myös upea melontakohde. Kuva: Antti Huttunen

Sipoonkorpi: 40 min

Vain reilun puolen tunnin päässä Helsingin ytimestä odottaa luontoa ja kulttuurimaisemaa tarjoava Sipoonkorven kansallispuisto. Nuuksiota hieman rauhallisempana tunnettu Sipoonkorpi on mainio valinta heille, jotka haluavat vetäytyä rakentamattomien metsien rauhaan vaikkapa arki-iltana. Sipoonkorvesta löytyy erilaisia reittivaihtoehtoja, joista yksi tunnetuimmista on Kalkinpolttajanpolku (entinen Kalkkiruukinpolku). Sipoonkorven kansallispuisto ei nimestään huolimatta ole yksinomaan Sipoossa, vaan sen maita on myös Helsingin ja Vantaan alueella.

Lue lisää Sipoonkorvesta

Sipoonkorpi sopii nautiskelijalle. Kuva: Tytti Tuominen

Nuuksio: 40 min

Luontohullun kansan pääkaupungilla, Helsingillä, on kupeessaan mitä hienoin aarre: Nuuksion kansallispuisto, jonka uskomattoman monipuolinen ja vaihteleva luonto tarjoaa loputtomasti reittejä ja elämyksiä. Nuuksion järviylängöllä voi kokea hyvinkin erämaista tunnelmaa huolimatta siitä, että metropoli kuhisee vieressä. Nuuksion polut ovat monelle rakkaita hengähdyspaikkoja arjen kiireiden keskellä. Koska kansallispuisto on suosittu ja kävijöitä riittää, on korostetun tärkeää retkeillä Nuuksiossa muut ihmiset ja ennen kaikkea luonto huomioiden: pysytellään poluilla, kannetaan omat roskat pois ja pidetään rauhaa yllä huomioimalla käytöksellämme muut kanssakulkijat. Sopu antaa sijaa, nautitaan Nuuksiosta yhdessä!

Lue lisää Nuuksion kansallispuistosta ja tsekkaa rauhallisemmat sisääntuloväylät

Nuuksio on monella pääkaupunkiseudun asukkaalle rakkain retkikohde. Kuva: Antti Huttunen

Monessako näistä kansallispuistoista olet jo käynyt, ja mitkä ovat vielä käymättä?

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.