Local Tips: Näitä Hämeenlinnan seudun retkihelmiä ei moni paikallinenkaan tiedä!

Kirjoittaja: Annamaria Laine, Hämeen ammattikorkeakoulu

Alkukesällä Visit Häme -sivustolle kerättiin Local Tips -kampanjalla paikallisten asukkaiden vinkkejä omista suosikkikohteistaan Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen seuduilla. Hämeenlinnan luontokohteista varmasti tunnetuin on Aulanko, sieltä vinkattiinkin erityisesti satumaista Tuijametsää, joka monelta kävijältä jää huomaamatta. Myös Ahveniston alue on tunnettu ja suosittu ulkoilualue runsaine aktiviteettimahdollisuuksineen. Paikallisten vinkeistä voi löytää myös vähemmän tunnettuja, myös jopa monille muille paikallisille täysin uusia luontoretkikohteita.

Historiaa Janakkalan Laurinmäellä

Kohde kartalla

Janakkalan Laurinmäellä risteilee kolme eri mittaista reittiä: vaativa Laavupolku (2,8 km), helppo Lähdepolku 1,2 km sekä 1,6 km pitkä Ketopolku. Kallioiselle Määkynmäelle johtava Laavupolku on paikoitellen vaikeakulkuinen, mutta kipuaminen kannattaa, sillä Määkynmäeltä on upeat maisemat Kernaalanjärvelle. Polun varrella voi pitää evästauon laavulla, mutta Keto- ja Lähdepolun kulkijoillakin on matkan varrella nuotiopaikka. Helpomman Lähdepolun varrella voi tutustua historiaan tutkimalla kuppikiviä, rautakautista muistolehtoa sekä uhrilähdettä. Ketopolku puolestaan yhdistelee näitä kahta edellä mainittua reittiä, ja lisäksi se kulkee nimensä mukaisesti ketomaisemissa. Reittien varrella aivan nuotiopaikan tuntumassa on myös rauhoitettu Janakkalan vanhin mänty. Alueella kulkee lisäksi juoksuhautojen verkosto, josta osa on sortunut ja sammaloitunut, mutta osa entisöity kuntoon. Reittikartta löytyy Janakkalan sivuilta.

Jylhä kivikauden Unikonlinna houkuttaa tutkimusretkille

Kohde kartalla

Hämeessä on useita esihistoriallisia linnavuoria, muinaisia mäkien päälle rakennettuja puolustusvarustuksia pronssi- ja rautakaudelta, ennen varsinaisten linnojen rakentamista. Mahdollisesti linnavuorena aikanaan toiminut Unikonlinna löytyy Janakkalan Rehakasta. Pieni metsäpolku lähtee Rehakantien varresta johtaen Unikonlinnan laelle jäkälämeren keskelle. Jyrkkä reuna yllättää retkeilijän metsässä. Ylhäältä alas johtaa kallion sisällä onkalo, mutta jyrkänteen alapuolelle on helpompi mennä polkuja pitkin Unikonlinnan sivupuolelta. Alhaalla voi tutkia luolia, ihailla edessä nousevaa jyrkkää seinämää ja hyppiä kiveltä toiselle. Unikonlinnalla retkeillessä kannattaakin olla hyvät kengät jalassa, sillä maasto on kivikkoinen.

Luonnon jääkaappi Lammilla

Kohde kartalla

Lammilla sijaitsee monelle retkeilijälle tuttu Evon retkeilyalue upeine metsineen ja järvineen. Lähempänä Lammin keskustaa voi retkeillä myös vähemmän tunnetussa kohteessa, Untulan luontopolulla. Rauhoitetulla Untulanharjulla kulkeva reitti on noin kolmen kilometrin pituinen, mutta siitä voi hyvin kiertää myös lyhyempiä osia. Luontopolun lähtöpaikalla on postilaatikko, josta voi napata mukaansa opasvihon lukeakseen polun varrella olevia rasteja. Rastit kertovat alueen luonnosta, joka koostuu lehdoista ja harjukummuista sekä suoalueesta. Mielenkiintoisin kohta Untulanharjun alueella on luonnon muodostama ”jääkaappi” eli harjun henkiaukko. Tästä kivikkokohdasta imeytyy talviaikaan kylmää ilmaa harjun sisään, ja kesäaikaan harjuun varastoitunut kylmä ilma purkautuu kivikosta ulos. Kivikko on kesäaikaan viileä ja talvella sen kohdalta lumi sulaa pois. 

Untulan luontopolku

Vanajaniemi on Hattulan helmi

Kohde kartalla

Vanajaniemi on Hattulan Tyrvännössä sijaitseva luonnontilainen virkistysalue. Paikallisten vinkkinä on erityisesti meloa kaunis reitti Aulangon Katajistonrannasta Vanajaniemeen. Paikalle pääsee myös veneellä, autolla tai polkupyörällä. Vanajaniemestä avautuu upeat näkymät Vanajaselälle ja se onkin suosittu paikka kuvata auringonlaskuja. Retkieväiden nauttimiseen ja makkaranpaistoon Vanajaniemen kallioiden laelta löytyy kolme nuotiopaikkaa. Uimarannalla sataman vieressä voi kesäisin polskia Vanajavedessä. 


Local tips -kampanjaan vinkattiin useita luonto- ja kulttuurikohteita Hämeestä. Hämeenlinnan seudun kaikki vinkit näet täältä, ja kaikkiin Hämeen local tips -vinkkeihin pääset tutustumaan ällä!

Lue myös

Local Tips Riihimäki: Olisiko valintasi esteetön Käräjäkoski vai kenties pitkä Ilvesreitti?

Local Tips – Forssan seudun retkikohteet: Nämä paikat kannattaa kokea Jokioisissa!

Aulangon Tuijametsä

Unikonlinnan linnavuori, kivijättiläinen ja luola

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.