Kinkunjämät taipuvat retkiherkuksi: näin valmistuu kinkku-juurespaistos luontoretkellä

Jossain kohtaa retkeilykautta makkaransyöntiin tulee vain stoppi. Useamman päivän patikointiretkillä tietysti ruoka valmistuu retkikeittimellä, mutta lapsiperheen arjessa lyhyet päiväretket makkaranpaistoineen ovat oikeastaan se helpoin tapa viettää aikaa luonnossa. Pienellä vaivalla voi kuitenkin saada herkullisen ja huomattavasti terveellisemmän vaihtoehdon aikaiseksi. Kun käveltävät etäisyydet ovat lasten kanssa lyhyitä, se mahdollistaa myös vanhemmille hieman painavammat retkieväät.

Idea kinkku-juurespaistokseen lähti Pär Nilssonin ja  Christel Schröderin kirjasta Retkiruokaa.  Sieltä löysin reseptin, jota vähän tuunaamalla syntyi seuraavanlainen makunautinto. Tätä reseptiä voi hyvin muokata jääkaapin sisällön mukaan, ainakin lisättävän lihan osalta. Näin joulun jälkeen moni aloittaa taas kinkunsulatuskuntoilut, ja loput kinkun- ja kalkkunanjämät voi hyvinkin heittää pannulle juuresten kera.

Tällä kertaa käytin Kauhajoen Palvaamon kinkkusiivuja, jolloin paistokseen saadaan hieman myös savunmakua.

Nuotiolla retkipannulla paistosta tehdessä on helpointa tehdä kerrallaan vain yksi annos, tai muuten juuressiivut ovat helposti nuotiossa. Eikä paistamisessa toki kauan mene, jos retkikaveri vain jaksaa hetken odottaa vuoroaan. Nyt kuitenkin valmistin paistoksen muurikkapannulla ja kaasulla, että sain isomman annoksen kerralla.

Tarvitset seuraavat ainekset (nälästä riippuen 2–4 herkkusuulle):

  • 3–4 porkkanaa
  • 1–2 palsternakkaa
  • 1/2  juuriselleri
  • 1–2 sipulia
  • 200g kinkkua
  • pala piparjuurta
  • suolaa ja mustapippuria
  • öljyä paistamiseen
  • 1 prk Creme Bonjour Cuisine Fraiche Pippurisekoitusta

Juurekset ja kinkun voi suikaloida jo kotonakin valmiiksi, tai vasta nuotion äärellä. Luonnossa se käy kätevästi kuorimaveitsellä: sillä saa sopivan ohuita siivuja, jotka kypsyvät nopeasti pannulla.

Piparjuuri on hyvin voimakkaan makuinen, joten se kannattaa pieniä omaan kippoonsa odottamaan maustamista.

Kuullota vihannekset öljyssä pannulla pehmeiksi. Lisää sitten kinkku ja mausta paistos suolalla, pippurilla ja piparjuurella. Anna kypsyä vielä hetki. Tarjoilun hetkellä annoksen päälle voi lisätä nokareen esimerkiksi Creme Bonjour Cuisine Fraichea tai halutessaan vaikka tavallista maustamatonta creme fraichea.

Mainio eväs vuoden 2017 retkeilykauden starttaamiseen! Hyvää retkiruokahalua!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.