Suomen lyhyinkö? Kalvitsan aseman luontopolku, 120 metriä.

Kalvitsan taajama sijaitsee noin 30 kilometriä Mikkelistä pohjoiseen. Savon rata avattiin vuonna 1889 ja samaan aikaan saatiin Kalvitsaan rautatieasema. Henkilöliikenne lakkautettiin 1980-luvulla. Nykyään Kalvitsan asemalla toimii kiva kesäkahvila – ja aseman taakse on avattu hauska luontopolku, johon voi tutustua kesäisin kahvilan aukioloaikojen mukaan.

Kalvitsan aseman luontopolku Mikkelissä
Päivämäärä: 9.8.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 415
Reitin pituus: 120 m
Kohokohdat: Kalvitsan asema paikkana (kahviloineen ja junineen), mukava pikku luontopolku faktoineen.
Parkkipaikka: Kalvitsan asema, osoite Asemankulma 11. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Elokuisena iltana ajelin Kalvitsaan Mikkelin lähistölle kyläreissulle. Tuli puheeksi Kalvitsan aseman lyhyt luontopolku, josta oli kuulemma jo tehty juttuja radiota myöten. Aseman puuhakas päällikkö Petri Pentikäinen on luonut asemalle kahvilan (vanhoine rautateihin liittyvine esineineen) ja nyt myös lyhyen luontopolun, jota minut sitten ystävällisesti vietiin katsomaan. Päätin heti, että haluan itsekin kirjoittaa tästä lyhyen esittelyn. Muistathan, että luontopolkuun voi yleensä tutustua vain kahvilan aukioloaikoina, noin juhannuksesta heinäkuun loppuun.

Asemalle on hyvä kyltitys. Myös bussi kuuluu nykyään aseman kalustoon.

Kalvitsan aseman ulkoasu on hyvin säilynyt.

Luontopolku lähtee aseman takakulmalta. Reitin palveluihin kuuluu myös puusee. Luontopolun lähdön kyltti puuseen vasemmalla puolella.

Lyhyellekin 120 metrin reitille mahtuu yllättävän monta opastaulua. Ensimmäinen kertoo siitä, miten aitan paikka muuttui kieloniityksi. Aseman rakennuksiin kuulunut kaksikerroksinen aitta paloi 1980-luvun lopulla, nyt paikalla on matalampaa puustoa kuin ympärillä ja keväisin seutu kukkii kieloniittynä.

Kymmenen metriä kävelyä ja toinen taulu, sen aiheena ovat korkea kuusi ja sen juurella olevat lahopuut. Kolmas taulu on kaatopaikan kohdalla. Tai no, jätteiden käsittelystä kertovan taulun kohdalla on myös jätettä – nimittäin vanha rutistettu auto, jonka merkkiä pyydetään arvailemaan. Enpä uskalla näin vähäisestä näkyvän pellin määrästä arvailla!

Kolmen taulun jälkeen aletaankin kurvata jo takaisin kohti asemarakennusta. Tauluista voi oppia mm. Kalvitsan eläimistöä (mm. liito-orava) sekä linnustoa (närhi, tilhi, käki).

Reitin loppupuolella voi tutustua viitaan – tiheään ja nuoreen lehtipuumetsään. Pihaviidassa on mm. tuomia, lehmuksia ja jättipalsamia (joka on tietysti vieraslaji ja sen leviämistä rajoitetaan). Lajeista mainitaan myös vanha ukkomansikka sekä valkokarhunköynnös.

Kierros päättyy ja kiskot vievät asemalle. Siirtykää kahville, olkaa hyvä!

Tai otattakaa itsestänne kuva vanhan lättähatun edessä!

Minulla ei tänään ollut matkamittaria päällä, joten tässä valistunut arvaus: reitin pituus oli 120 metriä ja kulutin siihen aikaa viitisen minuuttia. En tavannut muita retkeilijöitä (koska kahvila ei ollut auki).

Reitti on tasainen ja helppo. Sen voi kävellä shortseissa ja varvastossuissa, jos niikseen haluaa eikä hyttysistä ole vaivaa. Lupaan aseman henkilökunnan puolesta, että reitti pidetään kunnossa eikä nokkoset polta nilkkoja!

Sijainti: N=6864219.944, E=514956.511 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.910262, GEO:lon=27.284731

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Häkkilän retkipolku
Kalevankangas

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

1 reply
  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

    Heh, no on kyllä lyhyt luontopolku tämä. Olimme tänään Virolahdella Bunkkarimuseossa, ja siellä alueella olisi ollut myös yksi todella lyhyt luontopolku. Ei tullut kyseistä polkua kyllä kuljettua, enkä ole nyt lainkaan varma muistanko oikein, mutta mielestäni sekin olisi ollut alle 200 metriä, mutta lähämpänä 200 metiriä kuin 100 metriä. Tarkoitus siinä käsittääkseni olisi ollut se, että pariinkin kertaan istahtaa paikoilleen ja nauttii luonnon rauhasta.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.