Tam Silkin tuotteita tutustuttavaksi: konkareiden ensitestissä Metsä-sarjan merino- ja Timmi-sarjan merinosilkkikerrastot ja -asusteet

Kaupallisessa yhteistyössä Tam Silk

Tam Silk tarjosi meille tutustuttavaksi aivan uuden Metsä-merinokerraston sekä Metsä-sarjan ohuen pipon, putkikaulurin ja balaklavan. Lisäksi pääsimme testaamaan Timmi-merinosilkkikerrastoa. Metsä-tuotteet ovat 100 % merinovillaa ja Timmi taas merinosilkkiä, eli silkin ja merinovillan seosta. Tam Silkin merinosilkissä on 85 % merinovillaa ja 15 % silkkiä.

Meillä on merinovillatuotteiden käytöstä yli 10 vuoden kokemus, kaikki alkoi Harrin merinokerrastosta pilkkireissulla. Merinovillatuotteiden yleistyttyä merino on pikkuhiljaa syrjäyttänyt käytöstämme muita materiaaleja, ja nyt kaikki kerrastomme ja suurin osa alusvaatteistakin on merinovillaa tai merinovillaseosta. Ja miksipäs eivät olisi! Merinovillaisia vaatteita ei tarvitse pestä niin usein kuin muita materiaaleja; hyvä tuuletus varsinkin talvella riittää pitkälle, eikä materiaali ala haista läheskään yhtä nopeasti kuin tekniset tai puuvillaiset materiaalit.

Ulkoilijalle tärkein merinovillan ominaisuus on kuitenkin se, että se lämmittää myös kosteana. Vuosien saatossa merinovilla on osoittanut meillä toimivuutensa myös vaelluksilla. Ei ole sellaista vuodenaikaa, ettei mukana olisi merinovillaisia vaatteita. Ahkiota vetäessä tai rinkkaa kantaessa tulee väistämättä myös hieman hiki, vaikka lähtökohtana onkin pyrkiä välttämään turhaa hikoilua, varsinkin talvella. Meillä on tullut tavaksi, että nukkumiseen on oma merinovillakerrasto ja päivän kävelyyn toinen, hieman ohuempi. Jos yöllä ei sada, niin päivän kerraston saa tuuleteltua yön aikana, ja yövaatteet voi laittaa tuulettumaan aamulla ja illalla. Näin sitä pysyy suhteellisen raikkaana helposti viikon tai pari erämaaolosuhteissa. Voisi siis sanoa, että olemme merinovillan suurkuluttajia. Kaikkiin ruumiinosiin löytyy merinovillaa, ja ovat merinovilla on meillä päivittäisessä käytössä.  

Taustatietoja Tam Silkista

Tam Silk on perinteikäs kotimainen vaatteiden valmistaja, jonka toiminta on jatkunut jo lähes sadan vuoden ajan. Tam Silkin kaikki vaatteet ja neulokset valmistetaan Suomessa, ja yritys työllistää noin 20 henkilöä Kangasalla. Villan ja villasilkkilangan yritys ostaa yhteistyökumppaneilta Italiasta ja Saksasta, ja villa on mulesing-vapaata villaa. Tam Silk pitää tärkeänä toimintansa läpinäkyvyyttä myös materiaalien hankintaketjun osalta, ja avaakin tätä hyvin nettisivuillaan. Asiakkaan on siis halutessaan helppo tarkastaa ketjun vastuullisuus.

Ostovalinnoilla voi äänestää: ostamalla kotimaisen tuotteen, tietää missä olosuhteissa vaate on valmistettu ja samalla tulee tukeneeksi suomalaista tuotantoa. Lähes poikkeuksetta kotimainen valmistus tarkoittaa myös hyvää laatua, ja laadukas ja kestävä vaate on myös vastuullinen valinta. Metsä-merinovillakerraston paita tai housut maksavat 99,90 €/tuote ja Timmi-silkkimerinokerraston paita tai housut vastaavasti 79,90 €/tuote. Hyvältä tuntuva ja hyvin toimiva vaate ei kovin usein harmita päällä ollessaan. Kun vaate on tuntimääräisesti huomattavan paljon käytössä, ei sen käyttökustannus ei enää olekaan niin suuri. Vaatteet kannattaa aina hankkia tarpeeseen ja kunnon käyttöön. 

Ennen testattavien tuotteiden saapumista aloimme jo etukäteen innostua Metsä-kerrastosta. Siinä on erittäin paljon vaeltajalle mietittyjä yksityiskohtia: pitkän hihat peukalon rei’illä, hiertämättömät tasosaumat, kilpikonnakaulus ja persuuksissa ja polvissa tuplakangas. Mikäli Metsä-kerrasto osoittautuisi käytännössä yhtä hyväksi kuin paperilla, se saisi kunniapaikan kylmän kauden vaativien vaellusten ykköskerrastonamme. Ensimmäinen todellinen näytönpaikka saattaisi tulla eteen heti marraskuussa, loppusyksyn ja alkutalven vaelluksellamme Karhunkierroksella.

Timmi-kerraston merinosilkki kiinnostaa myös materiaalina. Monenlaisista merinoseoksista on kokemuksia, mutta ei merinosilkistä. Silkin luvataan tuovan merinovillan kanssa pehmeyttä ja ylellisyyden tunnetta kerrastoon. 

Tam Silk unboxing

Lopulta saimme tuotteet itsellemme, ja hypistelyn ja sovittelun jälkeen olikin hyvä tekosyy lähteä niitä lähiretkille testaamaan ja kuvaamaan. Ensituntuma kerrastoista ja asusteista oli positiivinen. Pakkaus oli hieno ja paperinen sekä molemmat kankaat hyvän ja laadukkaan tuntuisia. Merinosilkkikerraston harmaa väri on oikein käypä arkikäyttöön. Metsä-kerrasto taas suorastaan tahtoo metsään retkelle värinsäkin puolesta. Työn jälki ja materiaalit olivat molemmat ensituntumalta laadukkaita. Hienoa, että meillä on vielä Suomessa laadukkaita vaatteita tuottavaa tekstiiliteollisuutta jäljellä. Tämäkään ei ole mikään itsestäänselvyys globaalissa kilpailutilanteessa. 

Merinosilkkinen Timmi-kerrasto 

Ensikokeilulla Timmi vaikuttaa oikein kelvolliselta kerrastolta. Tuote on valmistettu 85 % merinovillasta 15 % silkistä. Silkin luvataan tuovan pitkiksiin pehmeyden ja ylellisyyden tunteen yhdessä merinovillan kanssa. Tuntuma on tottavie hieman normaalia vastaavan paksuista merinoneulosta pehmeämpi! Tam Silk itse kertoo kerraston sopivan moneen käyttöön, kuten merinolla on tapana. Tuote käy niin arkeen kuin ulkoiluun ja urheiluunkin. Meillä kerrasto tullee ns. arkikäyttöön lämmittämään esimerkiksi työpäivän aikana tai kaupunkireissuilla. Pitkiä merinopitkiksiä tulee pidettyä kolmena vuodenaikana kesää lukuun ottamatta, pitkää aluspaitaa aina tarpeen mukaan. Tällaisessa käytössä on mielestämme oleellista, että kerrasto on vartalonmyötäinen ja neulos suhteellisen ohut, jolloin se käy monenlaisten vaatteiden alle. 

Paidan kaula-aukko on ehkä hieman tottumaamme leveämpi, mikä on itseasiassa hyvä, jos paitaa on tarkoitus pitää monenlaisten paitojen kanssa eikä ole niin väliksi että aluspaidan kaulus vilkkuisi näkyville. Leveä kaula-aukko on myös kätevä vaatteita vaihdettaessa, sillä paidan saa helposti riisuttua silmälasit ja pipo päässä.

Hyvää kerraston housuissa on myös korkea vyötärö ja paidan tarpeeksi pitkä helma; näin selkä ei pääse vilkkumaan ja palelemaan. Materiaalina merinosilkki oli uusi tuttavuus. Kerrasto on mukava päällä ja käytössä huomaamaton, mikä on siis hyvä asia.

Metsä-merinokerrasto ja Metsä-sarjan asusteet

Metsä-sarjan tuotteet ovat 100 % mulesing-vapaata merinovillaa kankaan neliöpainon ollessa 165 g neliömetrillä. Tämä paksuus on oikein mukava retkeilykäyttöön, kevyt ja sopivan ohut, mutta kuitenkin selvästi lämmittävä. Lisäksi nämä on kaikki valmistettu Total Easy Care -langasta, joka takaa sen, että tuote kestää toistuvaa konepesua 40 asteessa. Meillä merinotuotteet tulee pestyä aina villaohjelmalla ja villanpesuaineella, mutta kestävyys ei ikinä ole pahasta. 

Balaklava – meidän kesken hupetti

Paras merinovillainen asuste kautta aikojen on balaklava, eli merinohuppu, joka yhdistää tuubihuivin ja pipon. Meillä on tällaisia ollut käytössä pitkään, ja asuste on saanut oman lempinimen myös: kutsumme sitä hupetiksi. Hupetille on monia käyttötarkoituksia, ja vähintään yksi hupetti on ollut lähivuosina jokaisella yön yli -reissulla mukana. Makuupussissa nukkuessa balaklava toimii samaan aikaan tyynyliinana, ohuena pipona ja ohuena kaulahuivina. Ja tämä pysyy päässä koko yön, vaikka vähän pyöriskelisi makuupussissa.

Talvella näitä on sitten mukana vähintään kaksi. Toinen on nukkumiselle pyhitetty ja toista pidetään päässä päivät. Pikkupakkasella ahkiota vedettäessä balaklava riittää välillä päähineeksi itsestään ja suojaa kaulaa myös viimalta. Hupetin päälle on helppo laittaa pipo tai karvahattu tarpeen mukaan, ja toisaalta se on helppo heittää päästä pois kaulalle, jos tahtoo lisää viilennystä. Merinovillainen balaklava tai muutamia pitäisikin löytyä mielestämme jokaiselta vaeltajalta. Tam Silkin Metsä-sarjan balaklava on hieno väriltään, sopiva paksuudeltaan ja litteät saumat toimivat hyvin. Tämän tuotteen väri on niin kaunis, ettei tätä voi tuhlata nukkumiskäyttöön, vaan tämä lähtee tositoimiin talvella päivisin.

Merinokauluri

Metsä-sarjan merinokauluri on riittävän pitkä, jotta se asettuu kaulalle mukavasti lämmittäen hyvin kaulaa. Asuste itsessään on hyvin yksinkertainen tuubin muotoon ommeltu kangas litteillä, hiertämättömillä saumoilla. Se kun vielä tehdään hyvästä materiaalista, niin epäonnistumisen mahdollisuuksia ei ole. Kylmemmillä keleillä, kovemmassa tuulessa tai vaikka talvipyöräilyssä merinokauluri toimii hyvin balaklavan kaverina tarjoten kaulalle lisää eristystä. Tämä on käytössä niin mukavan tuntuinen, että se lähtee myös heti tositoimiin vaellukselle tarjoamaan lisäsuojaa kaulan seudulle hupetin kanssa.

Merinopipo

Metsä-sarjan merinopipo on mitoitukseltaan löysähkö, tässä ei päätä kiristä. Meillä oli testissä S- ja L-koot, joista molemmat istuvat kiristämättä meistä isompipäiselle, jonka päänympärys on noin 60 cm. Pipo yltää hyvin korville ja niiden yli. Tallaista ohutta merinopipoa tulee käytettyä todella kylmällä aluspipona paksumman pipon tai karvalakin alla – kerrospukeutuminen kannattaa! Samoin ohut merinopipo on ollut käytössä pyöräily- ja kiipeilykypärän alla. Myös hiihtoladulla tulee pieniä pipoja käytettyä, kun hiihtotakin kaulus on niin korkea, ja balaklava olisi jo liian hiostava vauhdikkaalla kuntohiihtolenkillä. Syksyn vaelluksellemme tämä ei kuitenkaan painoksi lähde. Jäävät meillä pyöräily- ja hiihtokäyttöön talveksi.

Pitkähihainen merinopaita

Metsä-pitkähihainen paita vaikuttaa olevan parasta mitä merinovillasta on pitkään aikaan tehty. Meillä on merinovillaiset hupparit, joissa on peukalon reikä, mutta ei aluspaitoja. Tällainen paita, jossa on oikeasti reilun pituiset hihat ja peukaloille tehdyt reiät, jotka eivät kiristä, on kyllä suorastaan ylellisyyttä. Pitkän vaelluspäivän aikana hanskoja otetaan pois ja laitetaan takaisin käteen monta kertaa. Vasemman käden hiha on kellon ansiosta pysynyt paikallaan, mutta oikea puoli sitten päivän mittaan aina hiljalleen nousee ja menee rullalle, niin, että paljas ranne vilkkuu loppupäivästä. Mutta ei enää. Metsä-merinovillainen pitkähihainen paita on kaikin puolin sopiva vaeltajan tai retkeilijän käyttöön. Selkä on riittävän pitkä ja kankaan paksuus sopiva. Tämä lähtee ehdottomasti kovaan käyttöön talveksi. Ensitestauksen perusteella tuote vaikuttaa erittäin hyvältä.

Pitkät merinokalsarit

Metsä-sarjan pitkät merinokalsarit eivät ole häpeäksi edellä esitellylle pitkähihaiselle paidalle. Sen lisäksi, että ne on tehty laadukkaasti sopivan paksuisesta kankaasta hiertämättömillä saumoilla, on niihin lisätty tuplakangas polviin ja persuuksiin sekä miesten mallissa myös haaroihin etupuolelle. Polvien ja pyllyn lisälämmitys ei todellakaan ole huono idea oikeasti kylmissä olosuhteissa.

Näin 188 cm pitkälle miehelle, jolla on pitkät raajat, alkavat XL-koon lahkeet olla rajoilla pituuden suhteen. Pidemmille tarvittaisiin erikseen long-malli pidemmillä lahkeilla. Housut vaikuttavat olevan erittäin hyvät vaellus- ja retkeilykäyttöön, ja lähtevät myös tositoimiin haastaviin olosuhteisiin.

Lopuksi

Vaikka meillä on täyskattaus merinovilloja ennestään useamman valmistajan toimesta, päätimme alun testausten jälkeen molemmat ottaa Metsä-merinokerrastot, balaklavat ja kaulurit tulevalle vaellukselle päiväkäyttöön, eli näiden kanssa vaellamme pakkaskelissä päivät rinkka selässä. Loppusyksyn ja alkutalven aika on yksi haastavimmista vaellussesongeista, koska tavarat pitää kantaa rinkassa ja mukaan tarvitaan myös lämmintä vaatetta lähes yhtä paljon kuin talvella. Tämmöiselle vaellukselle otamme mukaan vain parhaat ja välttämättömät varusteet. Nyt Metsä-merinokerrastot lunastivat paikkansa tuolle reissulle, ja se kertookin paljon siitä, kuinka hyvän vaikutelman niistä saimme ensimmäisissä testeissä. Hienoa, että tuotekehityskin on näin onnistunutta kotimaisen valmistuksen lisäksi. 

Jos vertaillaan vielä lyhyesti Timmi-merinosilkkikerrastoa ja Metsä-merinokerrastoa, niin eroja on paljon. Metsä-merinokerrasto on hyvin onnistunut tuote ja suunnattu retkeilijöille ja vaeltajille. Metsä-kerraston tuplakankaat housuissa ja riittävän pitkän hihat peukalonrei’illä ovat juuri sellaisia hienoja positiivisia ominaisuuksia, joista huomaa, että kerrastoa suunniteltaessa on mietitty tiettyä kohderyhmää. Timmi-kerrasto puolestaan on neutraalin värinen, laadukas merinosilkkikerrasto. Timmi on oikein hyvä farkkujen alla tai kotisohvalla istuskellessa, miksi ei kaikenlaisessa ulkoilussakin. Meillä näille molemmille löytyy roolien mukaiset käyttötarkoitukset. Timmi on niin siisti ja mukava, että sitä tullaan käyttämään kotona ja parempien vaatteiden alla lisälämmikkeenä. Metsä taas lähtee heti seuraavalle reissulle metsään, jolloin sen parhaat ominaisuudet pääsevät tositoimiin. 

1 reply
  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

    Merinovillaan ollaan meilläkin tykästytty, on kyllä monessakin mielessä äärimmäisen miellyttävä materiaali. Ei tosiaan ole materiaalina halvimmasta päästä, mutta sen verran kestäviä ja paljon tosiaan ovat käytössä, että eipä yhden käyttökerran hinnaksi paljoa tule.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.