Retkeilijä tarvitsee nyt valoa: testasimme Lumoniten Compass-, Vector- ja Pixel-otsalamput

Kaupallisessa yhteistyössä Valostore

Syksyiseen retkeilyyn kuuluu tärkeänä varusteena otsalamppu, ja pidemmälle reissulle kannattaa mukaan varata myös varalamppu. Vaelluksella otsalampun tärkein ominaisuus on luotettavuus. Pimeän yllättäessä toimimaton lamppu aiheuttaa merkittäviä hankaluuksia, jopa turvallisuusriskin. Muita hyviä ominaisuuksia ovat vedenkesto, keveys, riittävä valoteho, riittävät säädöt valossa, helppo lataaminen, yksinkertainen käyttö ja pääpannan hyvä istuvuus. 

Lähdimme testaamaan kolmea otsalamppua sekä valolyhtyä syyskuun puolivälin pimeyteen Tiilikkajärven kansallispuistoon, joka levittäytyy Kainuun ja Pohjois-Savon rajamailla. Puiston lähellä ei sijaitse merkittäviä valosaasteen lähteitä, joten pimeys ja hyvät testiolosuhteet on taattu! Kolmen yön retkellä pääsimme testaamaan tuotteita kattavasti oikeissa retkiolosuhteissa, ja lisäksi teimme testivalaisuja löytääksemme eroja lamppujen valaisutehojen välille.

Obulb ja lamput ilman päähihnoja

Saimme Valostorelta testattavaksi Lumonite sarjan kolme otsalamppua (Compass, Vector ja Pixel) sekä Olight Obulb MC LED-lyhdyn. Näille valoille luvataan niin hyviä akunkestoja, että uskoimme pärjäävämme neljä päivää ja kolme yötä ilman lisälatauksia. Painotimme testissämme valaisimien soveltuvuutta retkeily- ja vaelluskäyttöön ja pohdimme, mitkä valot ottaisimme itse mukaan pidemmälle pimeän ajan vaellukselle. Jo vuosien ajan meillä on ollut käytössä Lumonite Compass r -lampun aiempi versio ja olemme olleet tyytyväisiä. Lamppu ei ole ikinä pettänyt, ja odotukset olivat sitä myötä korkealla myös uudemmille testilampuille. Lamppujen laadusta kertoo jotain se, että kaikille testissä oleville valaisimille annetaan viiden vuoden takuu.

Testissä Lumonite Compass

Aloitetaan entuudestaan tutusta Lumonite Compass mallista. 155 gramman painolla saa tehokkaan, kaikkina vuodenaikoina toimivan iskun- ja vedenkestävän otsalampun. Vanhempaa mallia olemme tosiaan käyttäneet vuosien ajan, ja viimeksi se oli kunnolla tositoimissa 11 päivän kaamosvaelluksella Pohjois-Norjassa tammikuussa 2023.

Pidämme hyvänä ominaisuutena, että tähän mallisarjan suurimpaan lamppuun pystyy vaihtamaan akun. Olemme kuljettaneet mukana vara-akkua latausputkessa, jonka avulla samalla USB-latausjohdolla voi ladata vara-akkua ja valaisinta. Tällä järjestelyllä voit vaihtaa vara-akun valaisimeen ja käytetyn latausputkeen latautumaan virtapankista. Näin otsalamppuun löytyy aina ladattu akku ja käyttökatkoilta vältytään.

Lumonite Compass käytössä

Compass-mallissa on mukavan leveä valokeila, ja tehoa löytyy varmasti tarpeeksi! Pienemmistä malleista poiketen lampusta löytyy lisänä erittäin kirkas max-valotila. Tämä valotila toki syö paljon akkua, ja käyttö rajautuu tavallisesti hetkelliseen päälle laittamiseen – siis kun tahdotaan nähdä mahdollisimman pitkälle, halutaan valaista jotain tiettyä kohdetta tai lähimaisemaa valokuvausta varten. Lumonite Compass ilmoittaa varaustason aina suljettaessa tai näppäinlukkoa päälle laitettaessa.

Myös high-valotila on tässä valaisimessa erittäin valovoimainen, ja sillä syksyinen pimeä metsä paljastaa jo värit esille komeasti. Med-tila riittää tässä valaisimessa helposti pimeiden polkujen kulkemiseen. Talvella on usein tullut käytettyä low-tilaa, kun lunta on maassa ja maisema luonnollisesti valoisampi. Nyt syksyn pimeydessä low-tila on kuitenkin vähän hämärä, ja med-tila tuntui kulkiessa mukavimmalta – riittävän valoisalta, mutta pimeydellekin jää vielä tilaa. Moonlight-tila ei ole riittävä ulkona liikkumiseen syksyllä, mutta siihen sitä ei varmasti ole tarkoitettukaan. Moonlight on hyvä karttaa tai kirjaa lukiessa, jolloin valo ei kimpoa vaaleasta paperista liian voimakkaasti takaisin silmille. 

Lumonite Compass valotehot, akun kesto ja kantama (valmistajan ilmoittamat): 

  • Max: 1250 lm / 1 h 30 min / 110 m 
  • High: 600 lm / 3 h 35 min / 75 m 
  • Med: 240 lm / 8 h 25 min / 50 m 
  • Low: 80 lm / 25 h / 28 m 
  • Moon: 2 lm / 31 päivää / – 

Testissä Lumonite Vector: omalla tavallaan jopa paras kolmesta

Keskimmäinen mallisarjasta koon ja tehon puolesta on Vector. Vector on lähes Compassin veroinen, poislukien vaihdettava akku ja max-tehotilan puuttuminen. Painoa tällä lampulla on vain 77 grammaa, ja lamppu on iskun- ja vedenkestävä. Maastossa Vectorilla pärjäsi pimeässä liikkuessa siinä missä sen isoveljellä Compassilla. Akunkestossa sitten tulee eroa, mutta med-teholla lampun pitäisi jaksaa 6 h 30 min, mikä on vaeltajalle ja retkeilijälle yleensä riittävä. Tätä lamppua pitää muistaa latailla, koska akku ei ole vaihdettavissa. Onneksi lamppu ilmoittaa varaustason aina suljettaessa tai näppäinlukkoa päälle laitettaessa.

Vectorin mielenkiintoisin ominaisuus on kaikista heikoin moonlight-tila. Tila on sen verran himmeä, että sillä voi hyvin lukea kirjaa teltassa tai tuvassa ennen nukkumaan menoa, ilman, että altistaa itseään liialle valolle juuri ennen kuin olisi tarkoitus saada unenpäästä kiinni. Vector olisi hyvä valinta ainoaksi otsalampuksi retkelle tai vaellukselle, jota ei tehdä pimeään vuodenaikaan, mutta on mahdollista, että lamppua tarvitaan. Erittäin hyvä kompromissi ja omalla tavallaan jopa paras kolmesta: lampusta saa riittävän tehon täysin pimeään metsään esimerkiksi pudonneen varusteen etsintään ja toisaalta näistä kolmesta verrokkilampuista himmeimmän valon iltalukemista tai pimeässä kartan tutkimista varten.

Lumonite Vector valotehot, akun kesto ja kantama (valmistajan ilmoittamat): 

  • High: 500 lm / 2 h 15 min / 100 m 
  • Med: 200 lm / 6 h 30 min / 65 m 
  • Low: 50 lm / 25 h / 35 m 
  • Moonlight: 0.5 lm / 36 päivää 

Testissä Lumonite Pixel: oivallinen varalamppu

Pienin Lumonite-otsalampuista on malli nimeltään Pixel. Nimensä mukaisesti lamppu on hyvin kompaktin kokoinen ja painaa vain 62 grammaa. Tällä painolla saa veden- ja iskunkestävän, sisäisellä akulla olevan laadukkaan otsalampun. Lampun koko on niin kompakti, että se mahtui vaellustakin hihataskuun; taskuun, jossa on ollut tapana pitää varalamppua. Taitaa siinä taskussa jatkossa olla Lumonite Pixel.

Pixel käytössä

Pienimmän lampun teho on selvästi heikompi kuin isompien, ja valokeila myös näyttää luonnossa kapeammalta. Mahtaako ero johtua erosta valokeilan muodossa vai pienemmästä tehosta, jolloin sivuille ei riitä niin paljon valaisevaa hajavaloa ja keskusta kirkkaampi kohta korostuu?

Pixel valaiseen polun pimeässä metsässä täydellä teholla hyvin ja med-teholla kohtalaisesti, mutta low-teho ei oikein enää riitä lumettomassa maassa. Tämän kokoluokan valolta ei toki voi odottaakaan samoja tehoja kuin suuremmilta. Sen sijaan varalamppuna tämä on oivallinen: jos varalamppu joutuu tositoimiin, liikkuu lampun avulla hyvin vaikka täysin pimeässä ja pienemmillä tehoilla valo sopii hienosti telttakäyttöön tai muuten paikallaan ollessa työvaloksi. Varalamppuna Compass mallin kanssa positiivista on myös se, että lamppu latautuu samalla USB-piuhalla, eikä kahta piuhaa tai lisäparistoja tarvita. Pixel yllätti kokoonsa nähden positiivisesti, eikä yhden illan testitouhujen aikana valo loppunut missään vaiheessa kesken. Pimeän ajan hiihtovaellukselle emme tätä päälampuksi kuitenkaan ottaisi, mutta hihataskusta tälle löytyy koti varalamppuna.

Lumonite Pixel valotehot, akun kesto ja kantama (valmistajan ilmoittamat): 

  • High: 250 lm / 1 h 55 min / 80 m 
  • Med: 90 lm / 6 h 15 min / 45 m 
  • Low: 25 lm / 19 h / 25 m 
  • Moonlight: 1.5 lm / 15 päivää 

Testissä Olight Obulb MC LED

Otsalamppujen lisäksi meillä oli testissa Olight Obulb MC LED-lyhty. Tätä testasimme sekä telttavalona ja autiotuvan valona. Ennen tehtyä testiä olemme pitäneet telttavaloja turhana painona; sellainen on joskus ollut mukana, mutta jäänyt pois käytöstä tarpeettomana. Mutta eipä tuomita liian aikaisin!

Kirjanlukua tuvassa Obulbin valossa, level 1.

Telttakäyttötestissä Obulb MC antoi kokoonsa nähden yllättävän hyvän yleisvalon, täydellä teholla jopa liian voimakkaan valon pieneen telttaan. Lyhdystä löytyi myös punainen, vihreä ja sininen tasainen valo, vilkkuva punainen valo, 256-värinen väriä vaihtava tehotila sekä 7 väriä kiertävä toimintatila.

Värivaloille ei retkeillessä ole juuri käyttöä eivätkä ne kunnolla valaise syksyisessä pimeydessä, vaan toimisivat paremmin tunnelman luojina vaikka paljun reunalla. Lyhty on vesitiivis. Testin ajan valo roikkui teltan katon kuivausnarussa pakkauksessa tulleen metallialustan avulla. Pidempiaikaista käyttöä varten kannattanee hankkia Olight OLink -kiinnike, jolla ripustaminen käy helpommin.

Obulb valkoinen valo level 1 teltassa

Telttatestailun lisäksi lamppua käytettiin pienessä autiotuvassa, jossa oli vain yksi pieni ikkuna. Oven ollessa suljettuna sisällä oli hämärää päivälläkin, joten olosuhde oli hyvinkin tavallinen, kun autiotupien valaistusta miettii yleisesti. Käytön kannalta oli riemastuttavaa huomata, että Obulbin magneetti oli riittävän vahva ottamaan kiinni jopa naulan kantaan. Naulojahan tuvissa yleensä riittää, joten valon ripustuspaikoista ei siis tule pulaa. Tässä vaiheessa hoksasimme löytäneemme valaisimen, jota emme vielä tienneet tarvitsevamme!

Obulb on mielestämme ehdottomasti parhaimmillaan hämärässä autiotuvassa tai vaikka laavulla, jolloin siitä saa tehtyä pehmeää valoa antavan kattolampun sähköttömään paikkaan. Täydellä teholla valoa riittää niin, ettei otsalamppuja tarvitse käyttää ja lukeminenkin onnistuu vaivatta. Myös kortinpeluu pöydän ääressä onnistuu ilman, että vuorotellen sokaistaan toisia pelaajia otsalampun valolla. 58 gramman painon voi perustella tällä mukavuudella helposti itselleen. Powerbank-latauksen avulla paristoja ei tarvita erikseen, ja tähänkin lamppuun voi antaa aina virtaa tarpeen mukaan.

Obulb valkoinen valo level 1 kattonaulassa

Olight Obulb MC LED-lyhdyn valotehot ja akunkesto (valmistajan ilmoittamat) 

Valkoinen valo 

  • Level 1: 75 lm / 3 h 
  • Level 2: 3.5 lm / 40 h 

Värillinen valo 

  • punainen, vihreä tai sininen valo: 3–7 lm / 7 h  

Yhteenveto

Mitäs näistä lampuista sitten ottaisimme itse mukaan reissuun? Meillä on vajaan kahden viikon vaellus tulossa marraskuussa, ja silloin on päivät niin lyhyitä, että pidemmät päiväsiirtymät pitää aloittaa jo hämärän aikaan ja niinpä kaikki aamutoimet täytyy tehdä tuollaisena päivänä pimeässä. Reissulla olisi tarkoitus viettää aikaa myös autiotuvilla ja laavuilla.  

Varmana valintana pitkälle pimeän ajan vaellukselle on Compass-malli ensisijaiseksi valaisimeksi. Sen teho on niin hyvä, että sen avulla voi turvallisesti kulkea vaikka täysin pimeässä haastavassakin maastossa, ja myös akunkesto on muita pidempi. Varalampuksi sopii hyvin kevyt Pixel, jolloin ei tarvitse enää varalamppuna kantaa paristokäyttöistä valaisinta. Ainakin meidän paristokäyttöinen valaisin valaisee kohtalaisen huonosti heti, kun paristot alkavat tyhjentyä, ja lisäksi paristot painavat extraa niin tyhjänä kuin täytenäkin. Powerbank on joka tapauksessa lähdössä mukaan, joten on kätevää, että kaikki lamput saa ladattua samalla piuhalla.

Tälle vaellukselle tekisi mieli ottaa mukaan myös Olight Obulb MC LED-lyhty, koska todennäköisesti pidämme ainakin yhden lepopäivän jossakin tuvalla tai laavulla, ja silloin tuo lyhty olisi mukava valaisin. Ja painaahan se vähemmän kuin kynttilät, joita on joskus otettu mukaan tupakäyttöä varten.

Pimeitä reissuja odotellessa! 

8 replies
  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

    Tämä sattuikin hyvin. Minulla on ollut uuden otsalampun ostaminen jonkin aikaa harkinnassa. Tämän perusteella ei ehkä kovin suurta virhettä tekisi, osti sitten minkä tahansa. Mutta ehkäpä Compass on kuitenkin oma valinta.

    Vastaa
  2. Jesewencko
    Jesewencko says:

    Minulla kokemuksia alku ajoilta noista putkirunkoisista alumiini palikasta kojeistetuista tuikuista. Valostorelta ostin 2014 Armywizard lippulaiva mallin, joka liki vastaava kuin compas sarja. Huippu lamppu oli, mutta valitettavasti tuo ei kestänyt kylmää juuri mitään, kun alkoi väläytellä jo ykkös pakkas asteilla. Sittemmin 2017 vuonna olikohan, kun ostin Lumonite Compas R v5 vedoksen, joka ei tuokaa kestänyt pakkasta nimeksikään. Joo, ymmärrän, että lampun ohjeistetaan pitämään pakkasilla takin alla, ettei kylmety ja sitten polttamaan niin korkealla teholla, että pysyy lämpimänä juu. Itse en kuitenkaan tykkää lähteä metsään epävarman lampun kanssa lampun ehdoilla, kun markkinoilla on ollut jo vuosia toimintavarmempia tuikkuja samassa hintaluokassa. Laatu taitaa noissa siis heitellä, sillä olen kuullut myös optimistisempia kokemuksia lumoniten compas lampuista. Omien kokemusten pohjalta en uskalla lähteä leikkimään metsän syvyyteen nuilla. Suosittelenkin vilkaisemaan fenixin hm65R, nitecore hc65, ledlenserin hf yms. Malleja, sekä esim petzel Swift rl pro 🤝

    Vastaa
    • Valostore
      Valostore says:

      Pahoittelumme vikaantuneesta tuotteesta. Luultavasti kyse on kontaktiviasta Compass R -lampussa ja nimenomaan sen peräkorkissa. Compass R:n peräkorkki oli ennen valmistettu erilailla, missä peräkorkin sisällä oleva kontaktipinta on saattanut olla hieman löysällä jo tehtaalta lähtiessä, ja pakkasessa kontakti on entisestään huonontunut. Tämä harmillinen ”vika” on korjattu V6 mallista lähtien, ja peräkorkki on täysin erilailla tehty, eikä kontaktipinta pääse enää löystymään. Ensiksi kannattaa kokeilla kiristää latauskorkin kontaktipintoja. Kun korkin ruuvaa lampusta irti, niin korkin pohjalla (sen sisäpuolella) näkyy 2 pientä kuoppaa mistä korkin kontaktipintoja voi kokeilla kiristää esim. saksilla tai teräväkärkisillä pihdeillä. Kiertäkää ensiksi pintoja hiukan auki ja kiristäkää tämän jälkeen ne tiukasti kiinni. Jos tästä ei ole apua ongelmaan, niin olkaa meihin päin yhteydessä. Voimme lähettää teille tarvittaessa uuden mallin peräkorkin, jolla vika poistuu. Voitte olla yhteydessä myös suoraan meidän asiakaspalveluumme ([email protected]).

      Vastaa
  3. Jani Einto
    Jani Einto says:

    Lumonite Pixel petti ensimmäisten -20c kelien aikana eikä se seraavakaan pärjännyt kosteessa…
    Vuosi sitten kokeilimme Fenixin vastaavia naapurin kanssa eikä kumpikaan kestä normi käyttöä…
    Vara lamput mukaan ja vara paristot!
    Nyt tilauksessa Fenixin isompi versio johon aattelin tilata lisä akut jospa näille antaisi vielä mahdollisuuden

    Vastaa
    • Valostore
      Valostore says:

      Moi Jani! Kiitos viestistä, ja pahoittelumme että teillä on ollut ongelmia Lumonite Pixelin kanssa. Kyseistä valaisinta on myyty kymmeniä tuhansia kappaleita, ja varmasti joukkoon mahtuu myös jostain syystä ”maanantaikappaleita” tiukasta laaduntarkkailusta huolimatta. Kuulostaakin siltä, että teillä on ollut huono tuuri kyseisen tuotteen kohdalla, sillä kyseisellä valaisimella on yli 1100 ostaneen asiakkaan arvostelua pelkästään meidän verkkokaupassamme, ja arvosteluiden keskiarvo on 4.55/5 tähteä.

      Kosteaa tämä valaisin kyllä kestää sillä se on luokiteltu IPX8 mukaan, mutta mitä ilmeisemmin teidän valaisimessa on ollut jokin valmistusvirhe. Mielellään ottaisimme sen meille takaisin tutkittavaksi, niin saadaan kaivettua juurisyy esille. Pakkasen osalta pieni akku ja kylmä aiheuttavat aina haasteita tämän kokoluokan valaisimille, ja lähtökohtaisesti suosittelemme aina suurempia Lumoniten malleja, mikäli valaisinta on tarkoitus käyttää äärimmäisen kylmissä olosuhteissa ja mikäli valaisinta ei ole mahdollista säilyttää lämpimässä. Pixelikin toimii kyllä kylmässä, mutta mikäli akku ei ole täysin täynnä ja valo sytytetään täysin kylmänä, niin ongelmaksi saattaa syntyä pienen akun kyykkääminen kylmän johdosta.

      Haluaisimme toimittaa sinulle uuden Lumonite Pixel valaisimen takuuna, ja ottaisimme vikaantuneet kappaleet meille tutkittavaksi. Voisitko olla yhteydessä meidän asiakaspalveluun [email protected]?

      Vastaa
  4. Jani Einto
    Jani Einto says:

    Hei! Kirjoitin palautteen jossain mainitsin ettei valostoren Lumonite Pixel toiminut ensimmäisten -20c jälkeen josta annoin palautetta johon vastasivat uudella samanlaisella joka ei kestänyt kosteaa… Oliko palaute liian rajua tai rehellistä tänne sivustolle kun ette sitä julkaissut ? Mielestäni tässä vähän johdetaan kuluttajia harhaan. Olen jo jakanut luonto ja eräklubiin kokemuksia näistä.
    Muistakaa aina vara lamppu ja varaparistot jos yli yön retkille lähdette.
    ( Fenixin vastaava pikku otsavalo ei kestänyt normaalia lenkkeily/retkeilyä enempää, joten vaelluksia ei näiden pienempien versioiden varaan voi turvallisuus syistä laskea)

    Vastaa
    • Valostore
      Valostore says:

      Moi Jani! Vastasinkin tuohon sinun aikaisempaan kommenttin jo. 🙂 Ilmeisesti Retkipaikalla on joku aika välissä ennen kuin kommentit julkaistaan tänne, mutta siihen osaa varmaan Retkipaikan porukka paremmin vastata.

      Vastaa
    • Jonna Saari
      Jonna Saari says:

      Moi Jani! Meillä tosiaan ei reaaliajassa mene kommentit julki vaan välillä on viivettä, siitä ei pidä hätääntymän. Pahoittelut että kommenttisi julkaisussa kesti! Valoista syksyä toivottaen, Jonna Saari/Retkipaikka 🙂

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.