Metsien kätkemän toinen kausi alkaa huomenna kello 20:00 – nämä kohteet ovat mukana

Metsien kätkemän toinen kausi starttaa Yle TV1 -kanavalla torstaina 25. lokakuuta kello 20. Juontajina nähdään jo ensimmäisestä kaudesta tutut Antti Huttunen ja Reetta Ranta. Tässä jutussa Retkipaikan perustajanakin tunnettu Huttunen avaa kunkin jakson kohteet ja taustat: katso, missä kuvauksia tehtiin ja mitä kussakin jaksossa on luvassa. Onko mukana itsellesi tuttuja paikkoja?

Jakso 1: Raasepori ja Elisaari

Pitkä historia tarinoineen ja aivan erityisen upea luonto – Raasepori oli Huttusen mukaan uudelle kaudelle suorastaan pakollinen valinta. Huttunen kuvailee alueen olevan läntisen Uudenmaan helmi, jonka aivan liian harva tuntee.

– Historia elää tällä seudulla edelleen kohteiden kautta. Tuntuu ihmeelliseltä saada astella samoja reittejä, joissa Venäjän ja Ruotsin hallitsijat ovat aikoinaan kulkeneet.

Jaksossa vieraillaan Raaseporin linnassa, Dagmarin lähteellä sekä Elisaaren satumaisissa tammimetsissä. Huttunen muistelee kuvausviikon olleen täynnä tunteita.

– Kuvatessamme tunnaria Elisaaressa yön tunteina, olin todella väsynyt ja kylmissäni. Se jäi kyllä mieleen, mutta kuvamateriaali palkitsi jälkikäteen sitten moninkertaisesti. Viikon aikana koettiin myös uskomattoman hienoja hetkiä, kuten se, kun kuvasimme ruokakohtausta Raaseporin linnan juurella. Ilta-aurinko paistoi vinosti ja saimme katsella ratsastusjousiammuntanäytöstä.

Kurkkaa kulisseihin: ensimmäisen jakson kuvaukset

Jakso 2: Hämeen Härkätie

Hämeen Härkätie on yksi keskeisimpiä menneen aikakauden kulkureittejä, ja historia elää edelleen vahvasti sen varrella. Huttunen kertoo, että sarjassa haluttiin penkoa myös erästä maamme historian myyttisintä ilmiötä: kuppikiviä. Hämeen Härkätien varrella Letkussa on tunnettu kuppikivipaikka, joka nähdään myös jaksossa.

– Kuppikivet ovat osa historiaa ja kansanperinnettä, mutta niiden todellista merkitystä ei edelleenkään aivan tiedetä. Kuppikiviä tunnetaan Suomesta kuitenkin todella monia, joten halusimme pöyhiä niiden mysteeriä.

Jakson aikana vieraillaan myös Saaren kansanpuiston kuvankauniissa näkötornissa sekä Liesjärven kansallispuistossa Korteniemen perinnetilalla, jonka miljöö on pala vanhaa maaseudun kulttuuriympäristöä. Huttunen kehuu koko kuvausviikon mukavimpana hetkenä löylyjä Korteniemen savusaunassa, jota ryhmät voivat vuokrata käyttöönsä.

Mukana jaksossa on näyttävästi myös Torronsuon kansallispuisto.

– Torronsuohon liittyy huikeaa kansanperinnettä ja mystiikkaa. Suo ei ole elävien eikä kuolleiden maailmaa, vaan jotain siltä väliltä, siellä ovat molemmat maailmat läsnä, Huttunen sanoo.

Kurkkaa kulisseihin: toisen jakson kuvaukset

Jakso 3: Rautalampi

Kolmannessa jaksossa matkataan Sisä-Suomen luontoon. Jaksossa nähdään Suonenjoelta kotoisin olevalle Huttuselle jo lapsuudesta tuttu ja tärkeä paikka, ihmeellisen kaunis Manginniemi hiekkarantoineen. Jaksossa myös melotaan Etelä-Konneveden kansallispuistossa ja laskeudutaan Laukaan Hitonhautaan, missä koetaan ihastuksen kylmiä väreitä aikaansaava musiikkielämys.

Seudulla monet eri rajat ja maailmat kohtaavat. Rautalammilta tunnetaan ikivanhoja rajalinjauksia, kun taas Etelä-Konnevedellä kohtaavat etelän ja pohjoisen luonto toisensa. Hitonhaudalla kenties kohtaavat ihmisten ja henkien maailmat.

– Hitonhautaan liittyy hyvin kiinnostavia myyttejä ja tarinoita. Se on ollut tietäjien voimapaikka.

Huttunen kertoo kuvausviikon aikana viettäneensä yön yksin Manginniemellä.

– Manginniemi on taivas maan päällä, savolaista luontoa kaikkein kauneimmillaan. Muut lähtivät kuvausten jälkeen hotellille, mutta minä jäin sinne yöksi. Kävin uimassa, nukuin Tentsilessa, heräsin auringonnousuun, keittelin nokipannukahvit ja söin Suonenjoen mansikoita, jotka ovat muuten maailman parhaita.

Kurkkaa kulisseihin: kolmannen jakson kuvaukset

Jakso 4: Helsinki, maailman luontopääkaupunki

Metsien kätkemän toisella kaudella halutaan näyttävästi esitellä myös maailman luontopääkaupunki, Helsinki. Huttunen perustelee, ettei valinta olisi voinut jäädä pois mistään hyvästä.

– Helsingissä luonto ei ole koskaan yli 300 metrin päässä. Kaupungin sisältä ja sen läheisyydestä löytyy oikeita luontoaarteita, Helsingin kätkettyjä helmiä.

Yksi näistä helmistä on Lammassaari, jonka uusi, esteetön reitti tekee kohteesta mitä hienoimman ja sopivimman aivan kaikenlaisille luonnonystäville – myös esimerkiksi pikkulasten seurassa liikkuville tai pyörätuolia käyttäville. Jaksossa tutustutaan myös Helsingin keskuspuistoon, joka monipuolisena ja keskeisenä luontokohteena on peräti koko Suomen suosituin metsä.

Lisäksi jakson aikana matkataan Vallisaareen.

– Tuntuu käsittämättömältä, että niin erilainen, omaleimainen maailmansa upeine luontoineen sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Helsingin ydinkeskustasta, Huttunen hämmästelee.

Yksi Helsingin helteisen kuvausviikon mieleenpainuvimmista hetkistä tapahtui Huttusen mukaan viimeisenä iltana, kameroiden jo sammuttua.

– Viimeisen päivän kuvaukset olivat päättyneet ja olimme matkalla Vallisaaresta keskustaan. Superkuu mollotti verenpunaisena horisontissa, pohjoisessa loimusivat ääneti elosalamat, yö oli trooppisen kuuma ja katselimme Helsingin siluettia mereltä.

Kurkkaa kulisseihin: neljännen jakson kuvaukset

Jakso 5: Karjala

Huttunen kertoo, että toiselle kaudelle haluttiin kuvata talvinen Saimaa. Niinpä viidennen jakson kuvaukset on kuvattu sydäntalvella, pakkasen paukkuessa.

– Talvinen järviluonto on aivan omanlaisensa maailma. Sen saavutettavuus on erilainen kuin kesällä, ja tapa kokea luonto on jotain aivan muuta. Me liikuimme alueella esimerkiksi liukulumikengillä, Huttunen kertoo.

Paukkupakkaset eivät päästäneet kuvausseuruetta helpolla. Pienelle Pietu-koiralle oli tulla vilu, minkä vuoksi sitä ei otettu mukaan kaikkiin kohtauksiin, vaan se sai olla sisällä lämpimässä.

– Pietulle tehtiin myös oma termoskassi, eli laitoimme kassiin kuumavesipulloja ja koira sai olla mukavasti siellä, Huttunen paljastaa.

Vuoksen vesillä kuvattiin Huttusen mukaan yksi koko sarjan ikimuistoisimmista kohtauksista, kun Antti ja Reetta soutelivat sulilla laineilla 25 asteen pakkasessa, höyryn tanssiessa veden yllä kuudelta aamulla. Tilanne tallentui suoraan ylhäältä käsin kuvauskopterin kameraan.

– On aivan epätodellinen näky, kun veden yllä olevaa höyryä pääsee kuvaamaan yläpuolelta.

Viidennessä jaksossa matkataan tutkimaan myös Astuvansalmen kuuluisia kalliomaalauksia sekä Haukkavuoren jylhää jyrkännettä ja historiallista rajapaikkaa Ruokolahden ja Rautjärven rajalla.

Jakso 6: Käsivarren Lappi

Myös Lappi-jakso sijoittuu talveen. Muinaisista pyhistä paikoista jaksossa nähdään kuuluisa Pakasaivo sekä Markkinan uhrimänty, kunnes matka jatkuu Kilpisjärven suuntaan.

Tarkemmin ottaen kohteeksi valikoitui Termisjärven ja -vaaran seutu, sillä tavoitteena oli saada kokea mahdollisimman syrjäinen erämaa. Termisjärveltä on lyhimmilläänkin yli kymmenen kilometrin matka lähimmälle autotielle. Jo kahden kuukauden ajan Huttunen oli suunnitellut revontulten kuvaamista dronella, joten paljon oli pelissä, kun kuvausryhmä jalkautui Käsivarren erämaahan – mitä jos revontulia ei tulisikaan?

Huttusen mukaan hän ei ollut asiasta huolissaan, kun asia kerran oli niin hyvin suunniteltu. Ja niinhän siinä sitten kävi, että kun kuvausryhmä seisoi Termisvaaran laella, syttyivät loimut kuin tilauksesta loistamaan taivaalle.

– Olosuhteiltaan nämä olivat kauden haastavimmat kuvaukset, koska lunta ja pakkasta oli niin valtavasti. Pahimmillaan pakkasta oli kuvausten aikana 37 astetta. Lisäksi menopelinämme Lapissa meillä oli vanha Hiace, jolla todellakin oli aivan oma tahto, Huttunen muistelee.

Drone selvisi paukkupakkaskuvauksista kunnialla, ja kameraan ikuistui mykistävää materiaalia erämaan yllä tanssivista revontulista.

– Se oli aivan ikimuistoinen hetki.

Katso lyhyt klippi Lappi-kuvauksista Yle Areenasta >>

Metsien Kätkemä löytyy myös Yle Areenasta. Sarja sai ensimmäisellä kaudellaan häkellyttävän upean vastaanoton – kiitos suuresti kaikille katsojille, olemme saaneet sarjasta todella sydäntä lämmittävää palautetta. Haluamme koko Retkipaikan puolesta toivottaa mitä ihanimpia luontohetkiä myös Metsien kätkemän toisen tuotantokauden parissa!

Katso Metsien Kätkemä Yle Areenassa, uudet jaksot 25.10.2018 alkaen >>

Tämän artikkelin teksti on tiedotteen tapaan medioiden vapaasti käytettävissä ja sovellettavissa Metsien Kätkemä -sarjasta kerrottaessa. Pressikuvat haluamastasi kuvauskohteesta saat ottamalla yhteyttä [email protected]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *