Retkipaikka uuteen ennätykseen – haastattelussa sivuston perustaja Antti Huttunen

Kirkkaana pakkaspäivänä loi kireä kylmyys haloja Vihdin taivaalle. Elettiin vuotta 2012. Aloitteleva luontoblogaaja Antti Huttunen kuvasi taivaan valokaaria julkaistakseen kuvat blogissaan. Tuolloin osapuilleen samalla hetkellä syntyi päätös perustaa Retkipaikka.

– Sillä hetkellä oli selvää, että tällainen ei synny yksin, että tarvitaan muita ihmisiä mukaan, jotta Retkipaikasta kasvaa iso ja yhteisöllinen kokonaisuus, Antti muistelee.

Tuohon mennessä Antin vanhassa blogissa oli julkaistu kourallinen juttuja, joista ensimmäinen syyskuussa 2009. Nyt asiat muuttuisivat. Antti halusi luoda Retkipaikasta työn paitsi itselleen, myös mahdollisimman monelle muulle. Samalla hän halusi koota Suomen retkikohteet kattavasti yhdelle sivustolle palvelemaan sekä retkeilijöitä että matkailuyrittäjiä.

– Asetin tavoitteet, että vuonna 2012 sivustolla olisi 5000 kävijää, seuraavana vuonna 15 000 ja sitä seuraavana 45 000. Kaikkiin tavoitteisiin päästiin, Antti muistelee.

Ja luvut kasvoivat. Tänä vuonna Retkipaikassa on vieraillut 455 000 eri kävijää, parhaana kuukautena 75 000. Artikkeleita on luettu yli 2,5 miljoonaa kertaa.

Retkipaikka jatkaa laajentumistaan. Valloittamaan lähdetään niin televisiota, mobiilia, luontomatkailukauppaa kuin ulkomaiden yleisöjäkin.

On aika kerrata Retkipaikan tarina.

Kirjoittajatiimi kasvoi,
Retkipaikka taipui kirjaksi

Haloyön jälkeen Antti pyysi mukaan veljensä Juhan ja pikkuserkkunsa Judinin Jussin.

– Artikkeleista tuli nopeasti aiempaa kokemuksellisempia. Sen sijaan, että olisimme kertoneet vain faktoja, me kuvailimme, millaista paikoissa oli olla ja retkeillä.

Kirjoittajatiimi on laajentunut siitä lähtien. Osan kirjoittajista Antti on kutsunut mukaan, osa taas on ottanut häneen yhteyttä. Nykyään Retkipaikka-blogaajia on kymmeniä.

Pian Antin vapaa-aika alkoi kulua sivuston teknisen kehityksen ohella aikaa muun muassa kontaktien luomiseen ja some-suunnitteluun. Ja tietenkin retkeilyyn – sekä yksin että perheen kanssa.

–  Retkipaikan kautta saan tehdä asioita, joita oikeasti haluan tehdä, Antti sanoo.

Ahkeroinnin myötä sivusto kasvoi. Kuluvana vuonna julkaistiin myös sivuston pohjalta toimitettu Retkipaikka – Seikkailuja Suomen luonnossa -kirja (Karttakeskus, 2015).

retkipaikkakirjatammi

Kirjaa on myyty noin 2500 kappaletta ja ensimmäinen painos alkaa olla lopussa.

– Kirja-ajatusta jumpattiin jonkin aikaa. Sitten palaset loksahtivat kohdalleen ja päätettiin, että tehdään pois. Suomalaiseksi tietokirjaksi se on myynyt hyvin, Antti luonnehtii.

Antin lisäksi kirjan toimittajana työskenteli Touko Kauppinen.

Lähes 180-sivuinen teos on osoittanut, että konkreettinen kirja on edelleen monelle tärkeä asia, vaikka verkkosivustolla materiaalia on enemmän. Kirjan voit tilata tästä linkistä. Kirjan toinen osa on suunnitteilla.

Mobiilisovellus
retkeilijän avuksi

Retkipaikasta on suunnitteilla myös mobiilisovellus, jonka avulla retkeilijä  voi missä tahansa tarkistaa, millaisia kiinnostavia retkikohteita läheltä löytyy.

– Sovelluksen myötä voimme liittää retkipaikkoihin myös pieniä tehtäviä ja pelillisyyttä, Antti paljastaa.

Tehtävä voi olla vaikkapa selfien ottaminen tietyissä retkipaikoissa ja kuvan jakaminen somessa. Pelillisyys kannustaisi ihmisiä tutustumaan useisiin samalla alueella sijaitseviin kohteisiin, minkä lisäksi he toisivat alueelle näkyvyyttä some-jaoillaan.

– Tarkoituksena on, että sovellus hyödyttäisi myös matkailualan yrittäjiä, Antti huomauttaa.

Sovelluksen käyttäjät voivat myös arvostella retkipaikkoja esimerkiksi niiden kiinnostavuuden ja haastavuuden perusteella.

Metsien kätkemä
ensi vuonna Ylellä

Antin alkuperäinen ajatus oli luoda Yle Areenaan sarja lyhyitä luontovideoita. Keskustelut Yleisradion ystävien kanssa poikivat kuitenkin ajatuksen siitä, että Retkipaikka ansaitsisi muodon myös televisio-ohjelmana.

Mukana ideoinnissa oli alusta asti myös Yleisradion toimittaja ja Antin ystävä Reetta Ranta, josta lopulta tuli toinen sarjan juontajista.

– Kun ohjelmanteko varmistui, havahduin siihen, että nyt on tultu hurjan pitkä matka Retkipaikan alkuajoista, Huttunen sanoo.

metsien katkema-3

Metsien kätkemä -sarjan juontajat Antti Huttunen ja Reetta Ranta kuvausmaisemissa Kolilla.

Rovaniemeläinen videotuotantoyritys Flatlight Creative House vastasi kuvauksista. Kohteet haluttiin esittää katsojille visuaalisesti upeimmalla mahdollisella tavalla. Niinpä kuvauksissa mukana oli muun muassa kuvauskopteri pilotteineen.

– Kuvaukset sujuivat yli odotusten, meillä oli törkeän hauskat kaksi kuukautta. Kaikki on mahdollista, kun uskoo asiaansa ja suunnittelee ja toteuttaa huolellisesti, Antti hehkuttaa.

Sarjan nimi, Metsien kätkemä, on helppo yhdistää japanilaisen animaatiolegenda Hayao Miyazakin Oscar-palkittuun Henkien kätkemä -elokuvaan. Yhteys ei ole sattumaa.

– Liikkumme luonnossa, mutta sarjan näkökulma painottuu ihmisen ja luonnon suhteeseen, tarinoihin ja uskomuksiin. Siinä on salaperäisyyttä, syvyyttä ja erityisiä sävyjä, Antti kuvailee.

ruokaarollossa-1

Sarjassa esitellään kahdeksan eri alueen luontoa eri puolilta Suomea. Joka jaksossa on mukana vieras, ja vieraiden joukossa tavataan myös retkipaikkalaisia.

Tulossa uusi verkkokauppa
ja englanninkielinen sivusto

Retkipaikka-sivuston rinnalle julkaistaan vuonna 2016 luontomatkailupalveluiden verkkokauppa, jonka tarkoituksena on saada matkailuyrittäjät ja matkaajat löytämään toisensa nykyistä paremmin.

– Sivusto edesauttaisi sitä, että luontomatkailu voisi olla mahdollisimman monelle elinkeino, Antti kertoo.

– Nykyisellään matkailupalveluiden löydettävyys ja sähköisen ostamisen vaikeus on merkittävä kasvun este. Jos ulkomailta tuleva matkailija ei täsmälleen tiedä jo ennakkoon, mitä haluaa ostaa ja mistä sen löytää, jää iso määrä elämyksiä kokematta. Vastaavasti yrittäjillä ei riitä aika kaikkeen. Siksi ajattelimme, että korkealaatuinen sisältö ja kauppapaikka olisivat enemmän kuin hyvin toisiaan täydentävä paketti.

Retkipaikkaa halutaan viedä maailmalle. Pian sivusto tullaan näkemään ja kokemaan myös englanninkielisenä. Perusperiaate on, että nykyisten kirjoittajien juttuja aletaan kääntää englanniksi, mutta myös natiivit kirjoittajat ovat toivottuja.

–  Pyrimme palvelemaan matkailualaa englanninkielisellä sivustolla, mutta tarinallisuudesta ei tingitä. Tavoite on, että Suomen vuodenkierto näkyisi sivustolla voimakkaasti, Antti paljastaa.

Metsien kätkemä -televisiosarjan ensimmäinen jakso saa ensi-iltansa kesäkuussa.

–  Mutta päivämäärää ei voi vielä paljastaa, Antti huomauttaa.

–  Tai ehkä sen voi. On se jossain jo ollutkin. Joo, paljastetaan vaan! Se on 14.6.2016.

Back To Nature TV-show teaser from Flatlight Creative House on Vimeo.

Artikkelia on päivitetty 23.12.2015 mobiilisovelluksen julkaisun osalta.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.