Jyhkeä Sormuskivi ja Räihän mäki

Vuonna 1721 piirretyn idän ja lännen välisen rajaviivan kohdille sijoittuu yksi Suomen suurimmista siirtolohkareista. Vaikuttavan kokoinen kivi, joka kätkee sisäänsä monta tarinaa.

Reilut sata vuotta myöhemmin se oli kuitenkin vähällä päätyä räjäytettäväksi. Nimittäin lähelle rakennettava Saimaan kanava oli Suomen ensimmäinen louhintaprojekti, jossa käytettiin ruutia ja pengerkiviä tarvittiin paljon. Sormuskiven ylevän jykevä olemus lienee kuitenkin herättänyt jotain alkukantaista kunnioitusta ja se sai onneksemme jäädä jälkipolvien ihailtavaksi. Itse asiassa tuo järkäle innoitti rakennusmiehiä ja paikallisia niin, että sen tasaiselle laelle rakennettiin kierreportaat. Ylös kavuttiin piknikille ja ihailtiin Nuijamaanjärven ja kanavansuun maisemia.

Sormuskivi1

Kerran kyläläiset löivät vetoa paikallisen Kötkö-Ermon kanssa, ettei hän saisi hevosta nousemaan kiven laelle. Ronskina miehenä tunnettu Ermo kuitenkin hoputti koninsa portaille ja sai kuin saikin sen nousemaan ylös asti! Veto oli voitettu ja siinä riitti kummastusta. Vaikein oli silti vielä edessä, koska elikot tunnetusti vierastavat alaspäin vieviä portaita. Hevosressu oli vähällä joutua teuraaksi, kunnes keksittiin vielä yrittää sen laskemista alas köysin ja riu’uin. Operaatio onnistui ja koni liukui pehkoille melko turvallisesti. Huh! Paikalle sattui kuitenkin tulemaan poliisi ja rapsuthan siitä kolahti. Portaat määrättiin sittemmin purettavaksi.

Mistä tämä järkäle on saanut niinkin kauniin nimen kuin Sormuskivi? Erään tarinan mukaan lintu olisi kantanut ihmiskäden kiven laelle nälkävuosien aikaan. Raajasta oli jäänyt jäljelle vain luuranko, jonka yhdessä sormessa oli sormus. Sormus on saattanut olla myös traaginen loppu idän ja lännen puolella asuvien rakastavaisten suhteelle.

Nuijamaan liityttyä Lappeenrantaan on Räihällä jäljellä enää kirkonmäen monumentit: Sormuskivi, kaunis maalaiskirkko ja tapulirakennus vaivaisukkoineen. Ne kannattaa käydä myös katsomassa.

Sormuskivi6

Kirkon takana on pitäjänmuseo, joka on valitettavasti auki enää vain tilauksesta. Kun jatkaa tietä vielä parikymmentä metriä, niin puiden välistä näkyy Venäjän puolelle. Rajavyöhyke on tässä kohdin vain parisataa metriä. Paluumatkalla Sormuskivelle päin nähdään vielä vanha puukoulu ja sotaan lähteneiden muistomerkki. Tämän kiven edessä kannattaa hiljentyä hetkeksi ja muistuttaa itselleen, että on suuri kunnia olla suomalainen.

KARTTA ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6759320 E 583379

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.