Turun takapihalla on Suomen kolmanneksi suurin siirtolohkare, Pirunpesä

Vain 8 kilometriä Turun ydinkeskustasta pohjoiseen sijaitsee mykistävä seikkailukohde, Pirunpesä, joka lukeutuu Suomen suurimpien siirtolohkareiden kärkeen. Kohde on saavutettavissa niin naurettavan helposti, että paikalle pääsy ei ole ongelma kenellekään. Miten ihmeessä tämä siirtolohkareiden korkeimpaan kastiin kuuluva kohde voi siis yhä olla lähes tuntematon?

Kartta

Lähialueen asukkaat voivat vaivatta kävellä määränpäähän kevyenliikenteen väyliä; lähes suora, täysin asfaltoitu ja kunnossapidetty pyörätie tulee paikalle keskustasta asti; 4 eri paikallisliikenteen linjaa ohittaa kohteen alle kilometrin päästä, ja yksityisautoilijalle riittää seurata lentokentälle ohjaavia kylttejä, ja pysäköidä voi 10 metrin päähän itse pesästä. Lentokenttäkin on nurkan takana! Vene taitaa olla ainoa kulkuneuvo, jolla saapuminen on haastavampaa.

Pirunpesällä ihminen tuntee itsensä hyvinkin pieneksi.

Opastus lohkareelle on olematonta. Kuten kovin monen luonnon oman monumentin kohdalla, ei tästäkään ole mitään mainintaa kaupungin matkailusivustoilla. Pesälle ei siis eksytä vahingossa, vaan sen olemassaolosta pitää olla tietoinen. Tämän jälkeen ainoa haaste onkin sitten saada möhkäle mahtumaan kuvaan.

Mikäli lohkareikolla vieraileva saa silmänsä kivistä irti, kannattaa kiinnittää huomiota myös ympäröivään luontoon ja sen vaihtuvuuteen. Kiven etelänpuoleinen maasto on kieloineen ja useine lehtipuineen kiistatta lehtoa, mutta pohjoisen (lentokentän) puolella – vain muutaman metrin matkan päässä – metsä onkin tutumpaa ja kuivempaa, perisuomalaista puolukkatyypin kangasmetsää.

Pesän ympäristössä on paljon muitakin suuria lohkareita.

Pirunpesää kantavia nimiä on Suomessa viljalti, ja pesien lisäksi maastamme löytyy runsaasti myös paholaisen peltoja, kirkkoja, kiukaita sun muita. Täältä Turun Kärsämäen Pirunpesästä pahahenkiset asukkaat on häädetty ammoisina aikoina itsensä Ukkosen jumalan toimesta. Yli-inhimillisillä voimilla pesäpaikkaa merkitsevä kivi lyötiin kahtia, ja paholainen kätyreineen lensi iskun voimasta taivaan tuuliin. Liekö Ukko kyllästynyt pirulaisten temppuiluihin, vaiko halusi muuten vain toimittaa pesän asukit muualle. Nykyään alueen luonnonrauhaa häiritsevät satunnaisesti viereisen ajoradan vallanneet mopoilijat ja läheisen kantatie 40:n liikenteen äänet.

Pirunpesälle on helppo tulla, ja mukaan voi eväiden lisäksi ottaa myös mummon, lapset ja mustikkaämpärin. Lohkarerykelmän ympäri kävelee minuuteissa, mutta kohteessa saa huomaamattaan kulumaan jopa tunteja. Kivillä venkoillessa tulee olla varovainen, sillä nilkkojen ja muiden jäsenten nyrjäyttämiseen on runsaasti mahdollisuuksia. Alueella on hyvin tallattua polkua, jota kulkiessa lohkaretta pääsee ihastelemaan koko komeudessaan käsivarrenmitan päästä. Turun Pirunpesä on oivallinen kohde tutkittavaksi esimerkiksi arki-iltoina!

Jos aikaa on, niin tällä suunnalla oltaessa kannattaa tutustua myös viereiseen Pallivahan lohkareeseen tai käydä pikkupatikalla Pomponrahkalla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.