Lullinvuoren luola, Jyväskylä

Lullinvuoren luola on 32 metriä pitkä luolamuodostelma ja yksi Suomen pisimmistä tunnetuista luolista. Jyväskylässä, Muuratsalon Lullinvuorella sijaitsevan suuren luolan lisäksi Lullinvuoren karusta maastosta löytää useita suuria lohkareita, lukuisia pienempiä luolia sekä upeat näkymät Päijänteelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIhmisellä on erikoinen mielenyhtymä ajatella maanantaita synkkänä ja väsyneenä päivänä. Vaan kun maanantaina kiipeää luolan sisälle otsalamppu otsalla, niin siinä yhdellä napin painaluksella katoaa synkkyys luolasta ja mielestä. Lullivuoren luolan tapauksessa synkkyyttä ei nähty koko päivänä. Maanantain vapaapäivä vietettiin luolaretkeillen.

_9167107-001

Lullivuoren luolan lähettyvillä vanhat männyt asuttavat karua kalliosoppea.

_9167115-001Kun seistään keskellä koordinaattia, ei luolan löytyminen olekaan aivan itsestään selvää. Keskeltä kampaa se löytyy, mutta vierestä löytyvät useat lohkareiden ja halkeamien muodostamat pienemmät luolat hidastuttavat sen oikein löytymistä.

Paikalta löytyy ainakin kaksi pientä luolaa, joissa saatta käydä sadetta pitämässä, ja kaksi suurta kallioiden muodostamaa kapeaa käytävää, joista toinen päättyy luolamaiseen umpikujaan melko pian. Jos satut noin 6 metriä korkean lohkareen kohdalle, jonka alla on siirtolapuutarhan kokoinen luola, tiedät kulkeneesi jo suuren luolan ohi, mutta tämä kannattaa käydä katsomassa joka tapauksessa.

Lohkare_ulkoa-001

Lohkare-001

Viimeistään kun alueen reuna-arvot alkaa hahmottaa, löytää keskikohdan, ja sitten pitäisi luolan alkaa löytyä. Erään suuaukon kohdalle on pystytetty vanha kelopuu, joka voi tämän tietävälle helpottaa aukon löytymistä.

Toinen ehkä helpoiten sisäänkavuttava suuaukko sijaitsee sitten muutaman kymmenen metrin päässä. Suuaukosta, eli pystyssä seisovasta kelon pätkästä ajatellen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pääluolasta ei erehdy, kun sen sisään on kömpinyt. Siellä kelpaa pitää sadetta vaikka koko perheen, eikä vielä saada edes ahdasta. Luola on sisältä helppo kulkea ja siinä on tasainen pohja suurimmaksi osaksi. Sisäänkapuaminen saattaa vaatia pientä notkeutta ja solakkuuta, mutta mikäli ei pelkää nutun puolesta niin kauimmaisesta sisäänkäynnistä pääsee jo monenlaiset ihmiset sisälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse luola se on sitten vaikuttava. Luola on hyvin käytävämainen ja  siellä sopii harteikaskin mies kulkea kumartelematta tai kallistelematta.

Luolan päädyt, ja kolmas sisäänkäynti tosin vaativat joko pienen ihmisen ruumiinrakenteen tai erikoisosaamista, mutta joka soppea pääsee ihastelemaan lampun valolla. Koko pituudeksi on laskettu 32 metriä, joten tilavuuden tuntua riittää isommallekin mielelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luola sijaitsee tietysti jyväskyläläistä sen verran lähellä, että sen näkeminen otti oman aikansa. Läheisyyden ei kannata tässä tapauksessa antaa hämätä, sillä tätä soppea kelpaa ihastella vaikka pitemmältä matkaltakin. Päiväretkelle tai saattaa siellä hurjin viettää yönsäkin.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6884846  E 435164

Huom! Muuratsalossa retkeillessä tulee huomata, että Lullinvuorentielle on asetettu vuonna 2017 rajoituksia liikennöinnin suhteen. Heti tien alussa kyltti kieltää moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajon muilta kuin osakkailta, ja tielle on asetettu lukollinen puomi. Niinpä kulku Lullinvuorentien suuntaan on sallittu vain omia lihasvoimia käyttäen. Alueelle ei täten saa myöskään missään nimessä pysäköidä. Saaren ainoa virallinen parkkipaikka on saaren länsipuolella Melalammentiellä, Alvar Aallon koetalon lähellä, ja sieltä voi reippailla jalan Lullinvuorelle Naukulan kautta. Lastenkin kanssa on siispä varauduttava pidempään kävelymatkaan, sillä yksisuuntainen välimatka on linnuntietäkin lähes 3 km.

Toim. huom., 27.7.2020.

Juttua päivitetty 27.7.2020 tiedolla Lullinvuorentien ajokiellosta.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.