Lullinvuoren luola, Jyväskylä

Lullinvuoren luola on 32 metriä pitkä luolamuodostelma ja yksi Suomen pisimmistä tunnetuista luolista. Jyväskylässä, Muuratsalon Lullinvuorella sijaitsevan suuren luolan lisäksi Lullinvuoren karusta maastosta löytää useita suuria lohkareita, lukuisia pienempiä luolia sekä upeat näkymät Päijänteelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIhmisellä on erikoinen mielenyhtymä ajatella maanantaita synkkänä ja väsyneenä päivänä. Vaan kun maanantaina kiipeää luolan sisälle otsalamppu otsalla, niin siinä yhdellä napin painaluksella katoaa synkkyys luolasta ja mielestä. Lullivuoren luolan tapauksessa synkkyyttä ei nähty koko päivänä. Maanantain vapaapäivä vietettiin luolaretkeillen.

_9167107-001Reitti luolalle on helppo. Tien päätyttyä jatketaan jalkaisin polulle joka vaihtuu kylläkin pian metsäkoneen uraksi. Metsäkoneen uralta, karttaan merkityltä polulta, kääntyy muutaman sadan metrin jälkeen oikealle johtava polku ja kun arvaa tätä jatkaa, niin löytää oikealle kammalle eli jyrkänteelle helpoiten.

Reitin helppous on lenkkikenkien luokkaa, eikä tuolla matkalla koetella askelta harjaantuneempia fyysisia ominaisuuksia. Mikäli lapset ei syö kärpässieniä, nii arvaa tälle reissulle ottaa mukaan vaikka koko perheen. Polkua seuratessa aletaankin sitten olla jo hyvin pian lullivuoren luolan lähettyvillä, jossa vanhat männyt asuttavat karua kalliosoppea.

_9167115-001Kun seistään keskellä koordinaattia, ei luolan löytyminen olekkaan aivan itsestään selvää. Keskeltä kampaa se löytyy, mutta vierestä löytyvät useat lohkareiden ja halkeamien muodostamat pienemmät luolat hidastuttavat sen oikein löytymistä.

Paikalta löytyy ainakin kaksi pientä luolaa jossa saatta käydä sadetta pitämässä ja kaksi suurta kallioiden muodostamaa kapeaa käytävää, joista toinen päättyy luolamaiseen umpikujaan melko pian. Jos satut n.6m korkean lohkareen kohdalle, jonka alla on siirtolapuutarhan kokoinen luola, tiedät kulkeneesi jo suuren luolan ohi, mutta tämä kannattaa käydä katsomassa jokatapauksessa.

Lohkare_ulkoa-001

Lohkare-001Viimeistään kun alueen reuna-arvot alkaa hahmottaa, löytää keskikohdan ja sitten pitäisi luolan alkaa löytyä. Erään suuaukon kohdalle on pystytetty vanha kelopuu pystyyn, joka voi tämän tietävälle helpottaa aukon löytymistä.

Toinen ehkä helpoiten sisäänkavuttava suuaukko sijaitsee sitten muutaman kymmenen metrin päässä. Suuaukosta, eli pystyssä seisovasta kelon pätkästä ajatellen, luolan päällä olevan nuotipaikan toisella puolella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPääluolasta ei erehdy, kun sen sisään on kömpinyt. Siellä kelpaa pitää sadetta vaikka koko perheen, eikä vielä saada edes ahdasta. Luola on sisältä helppo kulkea ja siinä on tasainen pohja suurimmaksi osaksi. Sisäänkapuaminen saattaa vaatia pientä notkeutta ja solakkuuta, mutta mikäli ei pelkää nutun puolesta niin kauimmaisesta sisäänkäynnistä pääsee jo monenlaiset ihmiset sisälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAItse luola se on sitten vaikuttava. Luola on hyvin käytävämainen ja  siellä sopii harteikaskin mies kulkea kumartelematta tai kallistelematta.

Luolan päädyt, ja kolmas sisäänkäynti tosin vaativat joko pienen ihmisen ruumiinrakenteen tai erikoisosaamista, mutta joka soppea pääsee ihastelemaan lampun valolla. Koko pituudeksi on laskettu 32 metriä, joten tilavuuden tuntua riittää isommallekkin mielelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALuola sijaitsee tietysti jyväskyläläistä sen verran lähellä, että sen näkeminen otti oman aikansa. Läheisyyden ei kannata tässä tapauksessa antaa hämätä, sillä tätä sopea kelpaa ihastella vaikka pitemmältä matkaltakin. Päiväretkelle tai saattaa siellä hurjin viettää yönsäkin.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6884846  E 435164

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.