Miesvaha, Rusko

”Korpikuusen kannon alla on Mörri-Möykyn kolo. Siellä on koti ja siellä on peti ja peikolla pehmoinen olo.”

Jostain oudosta syystä nuo sanat kaikuvat pään sisällä, kun saapuu Palttametsään ja kohtaa siellä liki kalliomaisen siirtokivilohkareen, joka kantaa varsin komeaa nimeä Miesvaha.

Paikalle saavuttaessa voi todeta, että jääkausi on pistänyt siellä parastaan. Paikka pitää sisällään melkoisen määrän suuria lohkareita. Ei olisi lainkaan ihme, että esi-isämme muinoin olisivat moiset teot pistäneet jättiläisten tai pirujen piikkiin.

Vaikuttava paikka on ollut myös kokonsa puolesta. Kauko Puottulan mukaan Miesvahalla on mittaa Lounaasta koilliseen mitattuna noin 46 metriä. Kaakosta luoteeseen kulkeva seivu on nimmillään noin 25 metriä. Ympärysmittaa koko komeudelle tulee siis siinä puolentoistasataa metriä. Korkeutta on siinä kymmenen metrin kieppeillä.

Paikalta löytyy myös koko joukko luolamaisia onkaloita, etenkin eteläiseltä ja pohjoiselta sivulta.

Tarkkasilmäinen kulkija voi hoksata lohkareiden päällä kasvavan aihkimänny. Aihki on hyvin vanha ja hitaasti kasvanut tiheäsyinen mänty. Miesvahan aihkin iäksi Puottula arvioi n. 200 vuotta.

Kaiken kaikkiaan Miesvaha on ilmeisesti hieman unhoon jäänyt luontokohde, sen varsin syrjäisen sijainnin ja korpimaisen metsänkin takia.

Parasta kohteessa on sen koskemattomuus ja varsin jylhä olemus. Pienimuotoiset luolastot ja vanha ikihonka luovat paikkaan selkeästi vanhan uhripaikan tunteen. Vaikka tuonkin tässä ja nyt paikan esiin, toivomus olisi että ei rasitettaisi sen luontoa turhia, vaan annettaisiin jotain olla vielä alkuperäisessä muodossaan ja ymmärrettäisiin sen kauneus.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6719532 E 240373

Lisäys 6.10. : Lisätietoa kohteesta Kauko Puottulan mainiosta artikkelista, joka on toiminut myös tämän jutun pääasiallisena lähteenä.

7 replies
  • Huttusen Antti
   Huttusen Antti says:

   Hei Mirka! Kiitos huomiostasi, kunnia sinne minne se kuuluu eli Kauko Puottulalle.

   Vastaa
 1. Kauko Puottula
  Kauko Puottula says:

  Kävin keväällä 2012 museokeskuksen tutkijan kanssa Miesvahalla. Tutkija vakuuttui kohteen vaikuttavuudesta. Tätä nykyä siirtolohkare on merkitty muinaisjäännösrekisteriin, toistaiseksi muuna kohteena. Mutta sen status tulee vielä uskoakseni nousemaan.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.