Olli Oravan ja Pipsa Palokärjen matkassa – Linnasmäen luontopolku ja lasten seikkailupolku Turun Räntämäessä

Linnasmäen opisto (ent. Turun kristillinen opisto) on toteuttanut Linnasmäen luontopolun ja lasten seikkailupolun opistoa ympäröiviin metsiin. 1,5 kilometrin pituinen polku on keskivaativa, eikä se ole esteetön. Polun varrella on muutama jyrkempi kohta ja kalliot saattavat olla liukkaita sateella. Luontopolun alku löytyy opiston parkkipaikalta, päärakennuksen takaa. 

Reitti 1,5 km

Pysäköintialue kartalla (Linnasmäen opisto, Lustokatu 7, Turku)

Opistolle pääsee myös bussilla, katso aikataulut foli.fi

Luontopolun taulut ovat monipuoliset. Niistä löytyy suomeksi ja englanniksi tietoa eläimistä, kasveista ja luontokohteista. Jokaisesta rastitaulusta löytyy myös tehtävä: hiljenny hetkeksi, halaa puuta tai tunnustele ja haistele luonnon antimia. Lasten seikkailupolulla pääsee hauskalle ja toiminnalliselle luontoretkelle, jonka oppaina toimivat Olli Orava ja Pipsa Palokärki. Seikkailupolun tehtäviä pääsee tekemään rastitaulussa olevan qr-koodin kautta. Värikkäät ja humoristiset kuvat on piirtänyt Keanne Van de Kreeke.

Linnasmäen luontopolku kiertää vaihtelevassa metsämaastossa. Kuva Janne Peltonen

Lasten seikkailupolulla muistutetaan jokamiehen oikeuksista. Ennen lähtöä seikkailupolulle pitää vannoa vala:

“Minä vannon kautta kiven ja kannon. Luontoa mä tuhoa en, sitä vaan tarkkailen. Ystävä kaikkien eläinten sekä kauniiden kukkien.”

Koko seikkailupolun ajaksi annetaan tehtäväksi laskea, kuinka monta eläintä näkee ja kertoa lopuksi, mikä oli hauskinta polun varrella. 

Luontopolku kipuaa aluksi rautakautisen Linnasmäen linnavuoren päälle. Linnasmäki on toiminut rautakauden lopulla Vähäjokilaakson muinaislaakson linnavuorena. Linnavuoret ovat toimineet lähikylien puolustuslinnakkeena, ja ne tunnistaa parhaiten niitä ympäröivistä kivivalleista. Linnasmäen alla on suuret luolastot, jossa on toiminut toisen maailmansodan aikana Valtion tykkitehdas. Nykyään luolat ovat tärkeä lepakoiden talvehtimispaikka.  

Lasten seikkailupolku kertoo tehtävän lisäksi, miten siirrytään seuraavalle rastille; tällä kertaa hiljaa hiipien kuin linnan vartijat. Polku jatkuu kohtuullisen jyrkkää alamäkeä; lumisena talvena tämä mäki tarkoittaisi peppumäkeä.  Linnasmäen reunalla sijaitsee Turun seudun suurimpiin kuuluva sinivuokkoesiintymä. Tätä paikkaa kannattaa tulla ihastelemaan ihan erikseenkin.

Linnasmäen kupeessa on yksi Turun suurimpia sinivuokkoesiintymiä.
Linnasmäen linnanvallia. Kuva Janne Peltonen

Tästä polku jatkuu hetken kuntorataa pitkin isolle kivelle. Aikaisemmin on ajateltu, että isot kivet, pirunpellot ja luolat ovat olleet pahojen henkien tyyssijoja.  Qr-koodin kautta pääsee kuulemaan kansantarinan hiisistä. Tarinasta selviää, että hiisi-sana on ennen kristinuskon tuloa tarkoittanut pyhää paikkaa. Katolinen kirkko tahtoi antaa uuden merkityksen näille pyhille paikoille ja demonisoi nämä paikat pahojen henkien tyyssijoiksi. Hiisi-sana alkoi tarkoittaa pahansuopaa olentoa, joita monissa kansantarinoissa seikkailee. Tarina päättyy, että varmasti tällä paikalla voisi asustaa vielä iki-iki-iki-aikaisia hiisiä – tarinan kuultua melkein uskoo siihen; rastitehtävänä on etsiä ympäristöstä hiiden jälkiä.

Rasteilla on paljon toiminnallisia tehtäviä: oletko yhtä vahva kuin hiisi?

Polku jatkuu haapametsän keskellä. Seuraavalla rastilla saa tutustua oravan elämään, kerätä käpyjä Olli Oravalle ja halata puuta. Tästä matka jatkuu kohti vanhaa kivimurskaamoa. Muutamissa kallioissa on selvästi kivimurskaamon jälkiä. Alueen navettojen kivijalkoihin on otettu kiveä täältä. 

Polku nousee ylös Hamaronvuoren päälle. Vuori-sana on ehkä vähän liioiteltu tämän 50-metrisen mäen nyppylälle. Rastilla tutustutaan palokärjen elämään. Miten nopeasti pystyisit lausumaan Lauri Viidan runon Tikka päätään puuhun nakkaa, entä mitä erilaisia ötököitä löytyykään puun rungolta tikalle naposteltavaksi?

Kaunis kalliopolku johtaa seuraavalle rastille. Sateella tämä polku voi olla liukas. Moninaisia tehtäviä: punkkien elämään tutustumista,  luontoparkouria ja Matti Metsähiiren majan rakennusta. Siirtyminen seuraavalle rastille metsähiiren tavoin: nopeasti piilosta toiseen kohti lampea. 

Matti Metsähiiren kotia rakentamassa

Lammesta voi kuulua keväisin pienen koiran haukuntaa eli viitasammakoiden kurnutusta. Viitasammakot ovat rauhoitettuja ja ne tunnistaa tavallisesta sammakosta parhaiten äänen perusteella. Lammen vieressä löytyy vanhan navetan kivijalka. Luontopolun lopuksi on hyvä rauhoittua hetkeksi ja miettiä, mistä asioista on kiitollinen. 

Luontopolun varrella olevasta lammessa asustelee mm. vesiliskoja ja sammakoita.

Linnasmäen luontopolku on monipuolinen kokonaisuus. Polku kulkee vaihtelevassa maastossa. Rastitaulut ovat luovia ja toiminnallisia; niistä löytyy tekemistä useammallekin luontoretkelle kaikenikäisille kulkijoille. Luontopolun tehtävät ohjaavat kulkijaa käyttämään kaikkia aisteja ja opastavat löytämään omia rauhoittumisen keinoja luonnossa.  Lasten seikkailupolun tarinat ja kuvitukset houkuttelevat luonnon tutkimiseen. 

Makaa maassa ja katso, miltä metsä näyttää taivaan suuntaan.

Niin ja lasten seikkailupolun ensimmäiseen kysymyksen vastaus: näin 23 erilaista eläintä ja parasta seikkailupolussa oli kaikki!

Luontopolun jälkeen voi poiketa opistolle aamiaiselle, lounaalle ja kesäaikana kesäkahvilaan. Kauempaa saapuneet matkailijat voivat yöpyä hostel Linnasmäessä.

Kirjoittaja on Turun seudulla asuva luonto- ja eräopas, joka retkeilee ympäri vuoden eri puolilla Suomea. Seikkailuja voi seurata Instagramissa Luontoninnun rinkassa

Sijainti: N=6713958.890, E=241876.225
(ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.