Pikku luontokävely Saimaan rantametsässä – Ukonmäen luontopolku Joutsenossa

Lappeenrantaan nykyisin kuuluvassa Joutsenossa voi ihailla Saimaata Likosenlahden vierasvenesatamassa (josta löytyy myös kesäravintola Sataman Torni). Paikalta voi startata myös noin kilometrin mittaiselle luontopolulle, jonka valtti on sen monipuolinen kasvilajisto. Reitin varrella on 17 opastaulua.

Ukonmäen luontopolku Lappeenrannan Joutsenossa

Päivämäärä: 8.5.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 296
Reitin pituus: n. 1 km
Kohokohdat: Mukava polku Saimaan rannan läheisyydessä, hyvät opastaulut.
Parkkipaikka: Vierasvenesatamassa, osoite Poijuntie. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Kuiva polku, ei erikoisvaatimuksia
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Mökkimatkalla ja tavoitteena kävellä pari luontopolkua ajomatkan varrella. Kouvolan Kammarmäen jälkeen päätin pysähtyä Joutsenossa ja etsiä vierasvenesatamasta lähtevän luontopolun. Outdooractive-sivustolla kerrotaan Ukonmäen luontopolun alkavan matonpesupaikan lähistöltä, mutta varsinaista osoitetta en löytänyt. Hakukone kertoi vierasvenesataman olevan Poijutiellä, joten ajelin sinne ja pysäköin auton Sataman Torni -ravintolan viereen. Ravintola ei muuten vielä ollut auki, kesällä se olisi varmasti mukava käyntikohde luontopolun kävelyn jälkeen. Nousin autosta ja huomasin matonpesupaikan noin sadan metrin päässä. Myös sen vieressä on parkkipaikkoja, jätin kuitenkin auton kahvilan viereen ja kävelin kohti matonpesupaikkaa ja sen takana näkyvää Ukonmäkeä.

Ensimmäinen luontoon liittyvä opastaulu tai inforasti on matonpesupaikan takana. Siinä kerrotaan Likosenlahden satamasta. Paikka on saanut nimensä pellavan liotuksesta. Vieressä on ollut myös 1920-1930-luvuilla toiminut Pöyhiän saha, jonka piippu pitäisi yhä olla näkyvissä vastarannalla. Mukava saada tietoa paikallisesta historiasta ja siitä, miten paikat ovat nimensä saaneet.

Reitti kuljettaneen vastapäivään (ainakin Outdooractiven mukaan). Lähdin siis kohti länttä, pois rannan tuntumasta.

Polku saapuu Pöyhiänniementien laitaan ja kulkee siinä hetken ylämäkeen. Mäen puolivälissä inforastin aiheena on koivu. Sen siitepölyn kerrotaan olevan tärkein allergian aiheuttaja Suomessa. Vieressä on myös käsin kirjoitettu Ukonmäen luontopolku – kyltti, jossa nuolet molempiin suuntiin. Viereiseltä Pöyhiänniementieltä voisi saapua polulle tästä kohdasta, mutta pysäköintimahdollisuutta tässä kohdassa ei ole.

Vielä puolet mäestä jäljellä. Korkeuseroa on kuitenkin vain viitisentoista metriä.

Mäen päällä reitti kurvaa vasemmalle eli takaisin kohti itää. Käenkaalista kertovan infotaulun kohdalla ihailin täällä juuri puhkeavaa kevään vihreyttä. Tuomissa oli jo pienet lehdet, koiranputket työnsivät jo ensimmäisiä lehtiään, mutta olivat vain muutaman sentin korkuisia taimia.

Olisiko tämä metsätyyppinä tuoretta kangasta vai peräti lehtoa? Yllättävän monipuolinen ja jopa hieman lehtomainen kasvusto – täällä olisi varmaan erityisen kiva kävellä muutaman viikon tai yhden kuukauden päästä, kun lehtipuut ja pensaat alkavat kukoistaa. Seuraava infotaulu kertoi minullekin tutusta terttuseljasta eli paskanmarjasta.

Reitti saapuu Saimaan rantaan. Parissa kohdassa voi käydä ihailemassa maisemia. Löytyypä reitin varrelta myös pukukoppi, jos pulahdus järveen innostaisi.

Ukonniemen itäisimmässä kärjessä on myös virallinen luontopolun aloituspiste. En ihan ymmärrä, miksi – reitti on paljon helpompi aloittaa matonpesupaikan viereltä. Täällä on kuitenkin opaste, jossa toivotetaan tervetulleeksi luontopolulle – sekä reittikartta, johon on merkitty myös 17 opastaulun/inforastin paikat.

Kevätesikot kukkivat kauniina rykelmänä rannan tuntumassa.

Vielä parisataa metriä rantapolkua pitkin.

Otin vielä selfien viimeisellä rantakalliolla. Ensimmäiset veneilijät taisivat juuri tänään laskea veneitään vesille, jäät olivat juuri sulaneet.

Loppumetreillä vierasvenesatama ja siellä sijaitseva ravintola ovat näkyvissä.

Kierros päättyi siis matonpesupaikan kupeeseen. Pituutta noin kilometri, aikaa käytin alle puoli tuntia. Ei evästaukoa.

Reitti oli rento ja helppo. Infotaulut olivat runsaita ja kiinnostavia. Oikein mukava välipala automatkan varrella – täällä voisi pistäytyä kesällä, kun ravintolakin on auki. Vielä loppukaneetti: Mikä lie Pöyhiänniemen polun tilanne? ”Näitä polkuja tallaan”-blogissa on esitelty muutama vuosi sitten erillinen Pöyhiänniemen luontopolku (sama lähtöpaikka), nyt en löytänyt siitä muuta tietoa. Jos reitti on yhä olemassa, otan senkin ohjelmaan tulevaisuudessa.

Sijainti: N=6779349.131, E=580210.111
GEO:lat=61.1377868, GEO:lon=28.4941327

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Lammassaaren luontopolku Imatralla
Mikonsaaren luontopolku Lappeenrannassa

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.