Enontekiön lintutornit

Teksti ja kuvat: Jukka Parkkinen

Syyskuun alun Lapin reissulla kävimme Käsivarressa kolmella lintutornilla matkalla Raattamasta Kilpisjärvelle. Kaikki Enontekiön lintutornit ovat veden äärellä maantien varressa.

Yrjö Kokko -lintutorni

Eteläisin lintutorni on nimetty kirjailija Yrjö Kokon mukaan, jonka Ungelon torppa on yhä paikallaan mantereesta kurottuvalla niemellä. Tornille on matkaa Hetasta Tunturi-Lapin luontokeskuksen tienhaarasta 9,5 kilometriä Vuontisjärven suuntaan. Tornille johtavalle tielle on viitoitus. Auto on viisainta jättää heti töyrään päällä olevalle parkkipaikalle, sillä Ounasjoen rantaan johtava tie on kuoppainen ja kivinen.

01kokontorni

Yrjö Kokko -lintutorni Hetassa.

Tornista avautuu hieno näkymä edessä olevalle Ounasjoen suvannolle eli Joentekiäiselle. Sen takana kohoavat Pallastunturit. Lintutornin paras tarkkailuaika on huhti–toukokuu. Nyt syyskuun alussa suvannossa ui vain kaksi telkkää.

Koska Joentekiäinen on Ounasjoen ensimmäisiä sulapaikkoja, sinne saapuu keväällä joutsenia, hanhia ja sorsia.

02joentekiainen

Ounasjoen Joentekiäinen-suvanto.

Kokolle omistettu torni valmistui 2002 ja vihittiin käyttöön seuraavana vuonna, jolloin kirjailijan syntymästä oli kulunut 100 vuotta. Tornissa on Kokosta kertovan taulun lisäksi opastauluja Joentekiäisestä ja sen linnustosta. Paikalla on kota ja tulentekopaikka sekä WC.

Kartta. Lintutornin osoite: Ounastie 1257, Enontekiö
ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7591545, E 372077


Sotkajärven lintutorni

Sotkajärven lintutorni on Hetasta Palojoensuuhun kulkevan tien varrella. Matkaa Hetan kirkolta sinne on n. 17 km. Lintutorni on tien pohjoispuolella. Sotkajärvi on rehevä ja sarakkoinen. Lintutornin alatasanteelle johtaa silta, jota pitkin liikuntavammainenkin pääsee nousemaan. Pysäköintipaikalla on kota ja tulentekopaikka, WC on kauempana.

03sotkajarvi

Sotkajärven lintutornille johtaa liikuntavammaisille sopiva lankongi.

Järven linnusto on hyvin monipuolinen. Syyskuun alussa näkyi sorsia, telkkiä, tukkasotkia ja ainakin yksi uivelo.

05sotkajarvi3

Sotkajärven lintutornin kota.

Paras lintuaika on toukokuusta lokakuuhun.

04sotkajarvi2

Sotkajärven lintuja.

Kartta. Lintutornin osoite: Hetantie 1635, Enontekiö
ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7582167, E 346873


Mannakosken torni

Pohjoisin Enontekiön lintutorneista on Markkinassa Kilpisjärventien varrella. Mannakosken torni on mielestäni kiinnostavin kaikista neljästä tornista. Sinne ei ole jostain syystä viittaa.

06mannakoski2

Mannakosken lintutorni.

Syyskuun alkupuolella linnut olivat kerääntyneet tornin vastaiselle rannalle Ruotsin puolelle jokea. Telkkiä, sorsia, tukkasotkia ja joitakin kuikkia tai kaakkureita. Lisäksi rantakaislikossa oli kaksi kurkea. Paras lintuaika toukokuun puolesta välistä lokakuun loppuun.

07mannakoski1

Mannakosken lintuja Ruotsin puolella vastapäätä tornia.

Paikalla on laavu, tulentekopaikka ja WC.

Kartta. Lintutornin osoite: Käsivarrentie 4464, Enontekiö
ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7603973, E 309505

3 replies
 1. Pena
  Pena says:

  Mikä itseasiassa on tuon Pippovuoman lintutornin tilanne? Itse olen ainakin ymmärtänyt että Pippovuoman polku on poistettu käytöstä. Tosin en tiedä koskeeko käytöstä poisto vain sitä suolla kulkenutta osuutta. Ainakaan Retkikartassa ei enää ole mitään merkintöjä tornille vievästä polusta (poislukien karttapohjassa näkyvä polku) tai itse tornista. Ylläpitääkö sitä joku muu taho kuin Metsähallitus?

  Viime viikolla retkeilimme lähiseudulla ja kovin mielelläni olisin käynyt Pippovuoman laidallakin, mutta osin ennakko-oletukseen nojaten ja osin ajanpuutteen vuoksi päädyimme kävelemään vain Hietajärven kodalle.

  Vastaa
  • Jonna Välikangas
   Jonna Välikangas says:

   Hei Pena ja kiitos tarkkaavaisuudesta! Soitto kansallispuistoon tosiaan paljasti, että Pippovuoman torni on pois käytöstä. Kuulemma ellei tornia vielä ole purettu, tullaan se pian purkamaan. Juttu on nyt päivitetty vastaamaan nykytilannetta. Ei siis tarvitse harmitella, että jäikö kyseinen kohde teiltä turhaan näkemättä 🙂

   Vastaa
   • paavo kurkela
    paavo kurkela says:

    4.10.2015
    Purettu on. Sekä lintutorni että koko pippovuoman suopolku – laavu myös. Kävelin viimeksi eilen lintutornin ja laavun paikan ohi.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.