Tervetuloa paremman retkiruoan maailmaan!

Retki maistuu parhaalta, kun mukana on eväät. Hyvä ruoka on koko retkipäivän kruunu. Ruoka maistuu lähes poikkeuksetta paremmilta luonnonhelmassa kuin sisätiloissa ja pidemmillä vaelluksilla se on myös turvallisuuskysymys.

Mitä pidempi retki on kyseessä, sitä enemmän ruoka vaatii etukäteissuunnittelua ja valmisteluja. Ja mitä pidempi retki on, sitä suuremman merkityksen ruoka saa.

Retkellä ei tarvitse tyytyä pelkkiin nuudeleihin ja eineksiin, mutta helpollakin pääsee halutessaan. Pidemmillä retkillä kaivataan vaihtelua ja kevyttä painoa. Kun kulutus on suurta, täytyy kaloreita saada reilusti. Päivän, parin reissuilla voi keskittyä painon sijaan makuihin ja voi loihtia tulilla mitä upeampia ateriakokonaisuuksia. Talvella voi syödä melkeinpä mitä tahansa, koska ruuat säilyvät hyvin kylmässä eikä paino tunnu pahalta ahkiossa vedettynä.

Raaka-aineet suoraan luonnosta 

Ruokiin voi löytää lisämakua luonnosta käyttämällä villiyrttejä ja -vihanneksia. Uusien makuelämysten lisäksi niistä voi saada repunkantajallekin tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, kuten rautaa ja magnesiumia. Puhtaan luontomme antia kannattaa muutenkin käyttää retkiruokien suunnittelussa hyväkseen. Meillä on Suomessa upea mahdollisuus retkeillä puhtaassa luonnossa ja syödä sen tarjoamaa antia, joten otetaan siitä kaikki ilo irti!

Käytän itse retkiruuissani paljon marjoja, sieniä ja villiyrttejä. Pyrin reissuillani syömään mahdollisimman lähelle sitä, mitä syön myös normaalissa arjessa. Kasvikuivuri on kovassa käytössä ennen retkiä ja se on yllättänyt minutkin, mitä kaikkea sillä voikaan kuivata! Käytän kuitenkin myös helppoja retkiruokia, joihin lisätään vain vesi. Ruuan ihanuus retkillä onkin juuri se, että voin tilanteen mukaan valita mitä haluan.

Herkuttele kanssamme!

Täällä julkaisemme vinkkejä erilaisten retkieväiden suunnitteluun ja toteutukseen niin lyhyille kuin pitkillekin reissuille. Tarjoamme ohjeita tulilla ja keittimillä valmistettaviin herkkuihin sekä ennakkoon kotona tehtäviin, hyviksi havaittuihin eväisiin.

Lisäksi julkaisemme neuvoja ruokalistojen suunnitteluun vaellukselle ja tietoja siitä, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon. Luomme myös konkreettisia esimerkkiruokalistoja. Retkellä pyritään aina säästelemään keittimen polttoainetta tai nuotiopaikan puita, joten pitkiä kypsennysaikoja vältellään.

Retken voi jopa suunnitella täysin ruuan ympärille. Esimerkiksi sieniretken voi kruunata nuotiolla valmistettu herkullinen ateria päivän saaliista.

Maistuvia retkiä!

Terveisin, Minna

Vinkkejä retkiruokiin

Välineet ja varusteet

(C) Mikko Lemmetti 2015