Vanhan kansan kirkko – Ukonkivi, Kivikuru, Jäppilä

Retkeni pääkohde Kivikurun Ukonkivi alkoi näkyä puitten välistä jo pitkälle… Olin kuvannut kiveä jo keväällä 2012 mutta silloin ei ollut tiedossa kiven tarina.

ukonkivi2

Mannerjäätikön kasaamalla kumpumoreenialueella on kaksi päälekkäin kerrostunutta porfyyrigraniittilohkaretta. Alemman koko 8 metriä x 7 metriä x 2,5–3 metriä, ja ylempi kooltaan noin 1,5 metriä x 1,5 metriä x 1,5 metriä.

ukonkivi3

Kiven alle on muoostunut lippaluola. Onkalossa oli pietty nuotiota.

ukonkivi4

Ylempi lohkare muistuttaa ihmispäätä. Kyllä siitä kasvot löytyy moneltakin kulmalta.

ukonkivi8

Perimätiedon mukaan kivet ovat olleet vanhan kansan kirkkona ennen kristinuskon aikaa. Ennakkotiedoissani mainitaan että ylemmän kiven alla on ollut joskus immeisen pää kokonen murikka eli lohkaretta on yritetty puottaa. Kivi oli poistettu. Kristinuskon vallatessa maamme, monet vanhan kansan uskomus- ja uhripaikat pyrittiin tuhoamaan ja/tai ne asetettiin kielletyiksi paikoiksi. Silti kansa harjoitti salassa entisiä uhrimenojaan. Jotkut jäi kiinni ja heiät voitiin tuomita tästä vääräuskoisuuesta. Onneksi tämä paikka on säästynyt tältä tuholta.

ukonkivi5

Ukonkivi on niin hieno paikka että vietin sen ympäristössä tovin kuunnellen palokärjen pärinäsarjoja kumisevan kelon kylkeen. Otin pitkästä aikaa HDR-kuvia. Sen paikka on ansainnut.

ukonkivi7

Kuvaan eksyi myös jokin satunnainen rymyilijä.

ukonkivi6

Jätin tällä kertaa Kivikurun käymättä. Voi olla että palaan rupikonnien kutuaikaan Poikkilammelle. Toissa keväänä niitä oli paljon…

Palasin autolle miettien mitehän mahan päästä sen jäisen mäen ylös, kun notkelman pohjalla on vielä kurvattava itse tielle. Hörppäsin autolla kuumat mehut ja pohiskelin toista ratkaisua. Vanha tiepohja näytti olevan tasanen, mutta siinä oli jäätynyttä lunta kymmenisen senttiä – paikoittain enemmän. Eniten oli lunta tiepohjan yhtyessä tiehen. Jos pääsen nyppylälle niin saan alamäessä vauhtia niin että penkan yli voisin päästä. Eikun tuumasta toimeen. Toisella yrittämällä pääsin nyppylälle ja sitten kiihytys… ja lumeen: ”Mene, mene, mene… Yes, pääsin lumen läpi tielle!”

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6917299 E 534016

Julkaistu aiemmin Leppävirtaa-blogissa.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.