Tekemistä lumettomaan(kin) talveen: fatbike-retki lasten kanssa Nuuksion Pohjoisella Portilla

Kartta (Salmentie 100b, Vihti)

Tänä talvena kunnon lumikinokset tuntuvat olevan Etelä-Suomessa pelkkä haave. Hiihtoretket ja lumikenkäseikkailut saavat odottaa. Retkiluistelusta ei uskalla oikein edes unelmoida.

Mutta samaan aikaan lumettomat metsät tarjoavat loputtomasti lääniä ja innostavat ottamaan uusintoja kesän ja syksyn retkistä. Miten olisi maastopyöräily? Koko perheen kesken? Ehkäpä jopa läskipyörillä? Jos polut eivät jäädy liian liukkaiksi?

Vuokrapyörät Nuuksion Pohjoiselta Portilta

Läskipyörillä (eli fatbikeillä) pystyy toki ajamaan myös lumessa, mutta jotenkin vasta tämä tammikuinen lämpö havahdutti itseni aktivoitumaan pyöräilyn suhteen ja miettimään mm. revanssia lokakuisesta fatbike-kokeilustamme. (Voit lukea alkuperäisen jutun ko. retkestä täältä.)

Tuolloin elettiin parasta ruska-aikaa ja maasto oli peittynyt oranssiin lehtimattoon. Sumuinen tihkusade oli jatkuvaa, mutta tästä huolimatta Nuuksion pohjoisosissa sai nauttia luonnon kauneudesta.

Lapsemme olivat ehtineet hinkua läskipyöriä jo jonkin aikaa, ja vihdoin tuona lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina teimme elämämme ensimmäisen fatbike-retken. Vuokrasimme Nuuksion Pohjoiselta Portilta (eli Vihdistä Salmen ulkoilualueelta) paksurenkaiset pyörät itselleni, miehelleni sekä 7- ja 9-vuotiaille lapsillemme.

Ensituntumaa Nuuksion rauhallisempiin osiin

Kyseinen päivä ei ollut kaikkein otollisin, ja paljon nähtävää ja koettavaa jäi odottamaan vielä uusia retkiä. Mutta jo tuona sateisena sunnuntaina saimme tuntumaa siihen, miten pehmeät renkaat kulkevat poluilla, mitä on olla Nuuksiossa ilman suuria ruuhkia ja miten hienoja paikkoja tuolta Salmen suunnalta löytyykään.

Parkkipaikkojen läheisyydessä risteilee runsaasti leveitä hiekkateitä ja ulkoilu-uria, mutta pienemmillä poluilla ja vähän pidemmällä pääsee myös erämaisempaan tunnelmaan. Ja tähän pidemmälle pääsyyn pyörät ovat mitä mainioin apuväline.

Me itse poljimme Iso-Parikas-nimiselle lammelle ja nautimme eväitä sen rannalla sijaitsevalla tulipaikalla. Vielä tällä kertaa emme onnistuneet kiertämään pyörillä tätä lampea. (Polku oli meille ensikertalaisille liian pieni ja möykkyinen.) Mutta ehkäpä jo nyt talvella?

Tai ehkäpä ajamme sittenkin Pikku-Parikkaalle? Sinne pääsee halutessaan polkemaan hyvää baanaa eikä matkaakaan ole kuin 4,5 km suuntaansa. Ja perillä odottaa mitä kaunein lampimaisema sekä mm. keittokatos. (Kesällä patikoimme tuonne suppailuretkelle toisesta suunnasta.)

Tai ehkä jatkamme jopa pidemmälle, kohti Kattilaa…? Tai vuokraamme samaan yhteyteen Salmesta rantasaunan! Ja nautimme alkuun lounasta Kahvila Pirtissä! Ja kierrämme vielä muutamat kiintorastitkin!

Uutta iloa lumettomuuteen

Lumeton talvi on ehtinyt huolestuttaa ja harmistuttaa, mutta toisaalta se tarjoaa myös ihan uusia mahdollisuuksia. Hiihtämään ei Salmessakaan pääse, mutta moni muu on mahdollista. Ja siellä punaisessa tallissa on monta eri kokoista aikuisten fatbikeä ja kaksi 110–135-senttisille lapsille sopivaa pyörää odottelemassa käyttäjiään. Ihan vaan vinkiksi muillekin. 🙂

Kirjoitin lokakuisesta fatbike-debyytistämme jutun Outdoor Family -blogiini ja se on luettavissa osoitteessa https://outdoorfamily.fi/testissa-lasten-fatbike/.

Vuokraus tapahtuu Biking.fi-verkkosivun kautta, ja pyörät voi napata mukaansa omatoimisesti avainkoodin avulla.

Lisäinfoa Nuuksion Pohjoisesta Portista löytyy paikan kotisivuilta sekä Retkipaikasta. Paikan katuosoite on Salmentie 100B, 03300 Vihti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.