Lumikenkäilemässä Sarvijärven reitillä Isojoella

Isojoki on kunta, joka tunnetaan luontomatkailijoiden piirissä mm. Lauhanvuoren kansallispuistosta. Se on monipuolinen matkailukohde muutoinkin. Yksi kohde kunnan alueella on Sarvijärven luontopolku, joka lähtee liikkeelle tien 661 varrelta Isojoen ja valtatie 8:n puolesta välistä. Kohta saattaa mennä ohi huomaamatta, sillä paikalla ei ole viittaa, mutta parkkialue tien vieressä on kuitenkin selkeästi näkyvissä.

P-alue kartalla (Suojoentie 1598)

Reitti 5,5 km

Tulipaikka, sauna

Reitti on suunniteltu kesäreitiksi ja sitä on muutamaan kertaan reititetty uudestaan. Tällä kertaa lähdin reissuun helmikuussa 2022, reitin ollessa lumipeitteinen. Vaikka jalassani olivatkin lumikengät, jalat painuivat syvälle lumen sisään hidastaen etenemistä, mutta samalla antaen aiheen pysähtyä hetkittäin ihailemaan lumikenttiä, jotka hohtivat kauneuttaan matkan varrella. Lämpöasteiden ollessa nollan vaiheilla, etenemistä hidasti lumen tarttuminen sekä lumikenkien pohjiin että pintaan.

Reitin kokonaispituudeksi nykyisellä linjauksella on ilmoitettu 5,5 km, mutta johtuen lumen sisään piiloutuneista reittimerkeistä, omalle retkelleni pituutta kertyi hiukan yli 7 km. Aikaa tuohon yhden pysähdyksen taktiikalla meni hiukan yli 4 tuntia, joka kuvastaa lumisen reitin vaativuutta.

Reitti etenee sivuten suoalueita, mutta pysyen metsäisissä maastoissa. Reitin nousuosuudet ovat maltillisia. Matkan varrella on myös paikallisen Peuralan kyläyhdistyksen ylläpitämä sauna, joka sijaitsee upealla paikalla Sarvijärven rannalla ja jonne on matkaajilla vapaa käyttöoikeus. Saunaa ei tarvitse varata etukäteen. Tuolla taukopaikalla on myös kesäkeittiö sekä laituri uimaan pulahtamista varten kesäisin.

Reitti jatkuu edelleen kohti Sarvijärven toista päätä, jossa tulipaikalta voi kääntyä takaisin, tai jatkaa metsähakkuualueen kautta – jälkimmäisen valinnan kanssa kannattaa suunnistustaitojen olla hallussa, sillä siellä on joissain kohtaa merkit kadonneet.

Tämä reitti on kaunis. Hiukan paikoin umpeenkasvanut tai risukkoinen, mutta ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Sijainti: N=6888683.216, E=224745.513
(ETRS-TM35FIN)

Lisää kohde-esittelyitäni löydät sivustoltani Eräretkeily.com

Lue myös

Kevätretki perheen kanssa Isojoen Sarvijärvelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.