Komea salomaa Hämeen järviylängöllä: Mustialan yhteismetsä on rauhaisa kohde retkeilyä harrastavalle lapsiperheelle

Yhteistyössä Luonto lisää liikettä -hanke

Syvällä Hämeen sydämessä levittäytyy Mustialan yhteismetsä, jonka erämainen tunnelma on omiaan karistamaan arjen huolet harteilta. Komeaa metsäaluetta täplittävät kymmenet järvet ja lammet sekä kauniit suot. Alue onkin varsin hienoa seutua koko perheelle tutustua keräilyyn ja nauttia jokamiehenoikeuksista: tänne voi tulla vaikkapa ongelle tai pilkille, marjastamaan, sienestämään tai lintuja ja muita eläimiä bongaamaan. Jos lasten kanssa on tullut jo koluttua läheiset Liesjärven- ja Torronsuon kansallispuistot läpi, kannattaa seuraavaksi suunnata tänne.

Vuokralaavu kartalla
Mustialan yhteismetsän kotisivut

Maastokarttaa tutkien voi Mustialan yhteismetsän alueelta löytää polkujen, järvien ja sorateiden sokkelon, josta riittää iloa moneen seikkailupäivään. Virallisia, merkittyjä retkeilyreittejä tällä yhteismetsäyhdistyksen hoitamalla alueella ei ole. Tuleva seikkailu on lapsille entistäkin kiinnostavampi ja opettavaisempi, jos reitin suunnittelee heidän kanssaan yhdessä jo kotona, kartan avulla. Metsä tarjoaa hienon maaston vaikkapa päiväretkelle, ja täällä on hyvä opettaa arvokkaita erä- ja luonnossaliikkumistaitoja myös jälkikasvulle.

Me lähdimme Mustialaan perheen kesken kesähelteiden porottaessa.

Komean palokärjen näkeminen ja pelkkä kuuleminenkin on elämys niin perheen aikuisille kuin lapsillekin.

Mustialan yhteismetsän tarina on erityinen. Sotien jälkeen kullakin asutustoiminnan seurauksena syntyneellä tilalla oli vain vähän omaa metsää. Kotitarvemetsää ei riittänyt kylliksi jokaiselle, ja tilanteen ratkaisemiseksi Loimaalle ja Ypäjälle perustettiin jopa 264 osakastilaa, jolloin yhteismetsää saatiin jo 3800 hehtaaria. Nykyisen yhteismetsän pinta-ala on jo 5800 hehtaaria (Lähde: mustialanyhteismetsa.fi).

Tänä päivänä Mustialan yhteismetsä on paitsi metsätaloudellisen tuen antaja osakkailleen, myös hyvin tärkeä virkistäytymiskohde kaikille alueella liikkuville ihmisille. Mustialassa luontomatkailua halutaankin kehittää, ja toive on, että yhä useampi lapsiperhe löytäisi tiensä tänne hiljaiseen luonnonrauhaan. Liikennettä ei tarvitse pelätä: alueelle ei kanna edes liikenteen ääni. Täällä vilkaskin mieli voi hieman rauhoittua, kun puhelin ja tabletti unohtuvat kertaheitolla. Täällä voi pistää pystyyn käpylehmäleikin, tutkia ötököiden elämää, nauttia pitkospuilla tasapainottelusta tai harjoitella vaikkapa ulkona yöpymistä teltassa tai riippumatossa.

Lähellä olevien kansallispuistojen vetäessä suuremmat väkimäärät luokseen, saa Mustialassa nauttia ylhäisestä rauhasta ja treenata vaikka erämaaseikkailua.

Kiimalammin vuokralaavu ja -savusauna

Sorateiden ja lehtojen takana kimaltelee Mustialan kirkasvetinen Kiimalammi, joka hienoine puitteineen on oikea paratiisi luonnon rauhaa kaipaaville isommille ryhmille, vaikkapa leiri- tai ystäväporukoille.

Meidän saapuessamme paikalle keskellä kuuminta kesäpäivää, lepäsi Kiimalammi metsän sylissä erämaisena ja hiljaisena. Tänne olisi kuitenkin helppo kuvitella vaikkapa lasten tai nuorten leiriporukan iloinen puheensorina ja vesileikeistä kajahtavat riemunkiljaisut hämärtyvässä illassa.

Peilityyni Kiimalammi on kuin portti toiseen maailmaan.

Tänne saapuessa kohtaa ensimmäiseksi Kiimalammin laavun. Muhkea, kelohirsinen laavu vie mielikuvituksen heti karhunpeijaisiin, avotulen räiskeeseen ja kipunoiden kilpailuun kohti tummuvaa taivasta.

Laavulla mahtuu kerralla isompikin joukko nauttimaan luonnon rauhasta ja mystiikasta.

Kiimalammen laavu sekä sen lähellä oleva savusauna ovat vuokrattavissa. Laavua vuokrataan nimenomaan isommille seurueille, ja voin kuvitella, että illanvietto täällä tekee vaikutuksen niin lapseen, nuoreen kuin aikuiseenkin – paikka on nimittäin todella komea! Tie johtaa perille, ja puomin saa auki, kun saapumisesta on sopinut etukäteen.

Kysellessäni laavun järjestelyistä vastaavalta ja siellä elämyksiä järjestävältä Joni Hernbergiltä (loimunalle.fi) asiasta tarkemmin, hän kertoo omien vieraidensa saavan nauttia ruokansa puulautasilta lampaantaljoilla istuen. Mahtaa olla tunnelma tuolloin kuin ammoisina aikoina, ja mielikuvitus päässee kunnolla laukkaamaan. Puhellessamme voin melkein jo kuulla yksinäisen lampaannahkarummun mystisen kumun.

Laavulta järven toiselle puolelle kiertävät tukevat pitkospuut, ja vastarannalla kohoaakin Mustialan yhteismetsän toinen ylpeys: savusauna. Laavu ja savusauna kestitsevät isoa porukkaa: laavulle mahtuu jopa 40 henkeä, ja savusaunaankin 15. Rakennukset, sekä laavu että savusauna, ovat vuokrattavissa. Ne eivät siis ole yleisessä vapaassa käytössä, mikä on hyvä muistaa alueella retkeillessä.

Kelopuinen savusauna on taatusti yksi parhaita saunakokemuksia, mitä kuvitella saattaa.

Auringon paahtaessa täydeltä terältä ihastelimme seudun rauhaa ja lumoavaa tunnelmaa. Rehevä kasvillisuus kätki suojiinsa lukuisia soisessa maastossa viihtyviä sammakoita, kauniita kukkia sekä monia eri lintuja. Jälkikasvun uteliaille silmille riitti metsässä ihmeteltävää. Näkisin, että tänne voisi lasten kanssa tehdä teemaretkiä eri vuodenaikoina, tutustuen aina kunkin ajankohdan luontoon ja sen yksityiskohtiin. Ötökkä-, lintu-, kasvi- ja sienikirjat käyttöön! Mustialan yhteismetsän pohjoispuolelta, Koijärveltä, löytyy myös lintutorni.

Talvella voi täällä katsella tähtitaivasta ilman valosaastetta, varsinkin monille kaupungissa kasvaneille lapsille (ja aikuisille) sekin on aivan ihmeellinen elämys.

Vierailupäivämme oli suoraan kuin vanhasta mustavalkoisesta suomalaisesta elokuvasta, emmekä voineet pitkään vastustaa lammen kutsua: laituri houkutti uintiretkelle. Suosittelen ottamaan mukaan uimakamppeet aina uimalaseja ja tarvittaessa myös kellukkeita myöten, sillä vaikka laituri on oikeastaan tarkoitettu saunojille, niin kesäisen metsäretken lämpöä pääsee kuka tahansa viilentämään muualla alueen lukuisissa järvissä tai lammissa jokamiehenoikeuksin.

Laiturille johtaa saunalta leveä kulkutie, jota pitkin voi kirmata löylyistä aaltoihin.

Savusaunan laituri narahteli mukavasti jalkojen alla. Kevyt tuulenvire rikkoi järven pintaa. Kesän hiet huuhtoutuivat lammen puhtaassa vedessä. Ja kun laiturin vierestä vielä löytyi hilloja, jäi retkipäivä Kiimalammille mieleen pitkäksi aikaa myös perheemme nuorimmaiselle.

Lähtöä tehdessämme Mustialan salot paljastivat vielä viimeisen näytelmän, kun palokärjet lentelivät kisailemaan keskenään humisevien honkien joukkoon, kesän riemuista nauttien.

Lue lisää

Mustialanyhteismetsa.fi

Loimunalle.fi

Sijainti: N=6755422.790, E=323230.419

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.