Jättiläisten temppelin arvoitus, Kiesimä, Rautalampi

Ettiessäni mielenkiintoisia retkuilukohteita kyläkirjoista jne. olen useasti törmännyt lähteissä kangasniemeläisen itseoppineen kansakouluopettaja Henrik Laitisen (1832−1882) muinaismuistoyhistyksen stipentiaattina tekemiin kansallisarkistossa säilytettäviin muistiinpanoihin. Laitinen kiersi Savossa ja Karjalassa 1860−70-luvuilla keräämässä talteen tietoja kansan muistissa olleista muinaismuistoista.

Viime syksynä rupesin etsiskelemään mistä mahtaisin saaha käsiini kyseiset muistiinpanot Rautalammin kihlakunnasta ja sattumoisin ne löytyi kopioituna Leppävirran kirjastosta.

Laitinen_H_1877_Rautalammin_kihlak_muinaisj-1

Vietin talvella muutamia iltoja tutkien koukeroisia kirjaimia. Ensimmäiseksi sieltä pomppasi esiin Jättiläisten temppeli Tulenpalavanmäellä Kiesimässä Rautalammilla.

Laitinen_H_1877_Rautalammin_kihlak_muinaisj-50-1024x682Tämähän mielenkiintoinen kohe. Sitä ei löytynyt muinaisjäännösrekisteristä. Olikohan se jäänyt inventoimatta vai mikä syynä? Asiastahan piti ottaa selvää.

Pistin viestiä paikalliselle alkuasukkaalle Irmalle, että onko paikallisilla tietoo ko. temppelistä. Ei kuulema ollut. Pohimme että etsinnät kannattaa aloittaa muistiinpanoissa mainitulta Tulenpalavanmäeltä. Pari paikallista lähti tutkimaan Tulenpalavanmäkeä ja sen lähiympäristöä. Sain viestiä, ettei löytynyt mitään… Kävin itsekin joulukuussa tutkimassa mäkeä ja en löytänyt muuta kuin tuoreet hirvien makkuupaikat. Lumi haittasi etsintöjä. No, etsinnät jäi hautumaan ja oottelin lumien sulamista.

Tuossa kuukausi sitten otin etinnässä uuvven strategian käyttöön. Ajelin Kiesimään katsastamaan Murtomäen rinteen paljaita kallioita. Hankikantoinen rinne olikin avoin hakkuitten jäliltä.

kiesima

Löysin rinteeltä rivin megaliittikiviä – kiviä, jotka oli nostettu pienempien kivien varaan. Olinkohan löytänyt temppelin?

Palasin kotiin ja vertasin ottamiani kuvia Laitisen piirrokseen ja silloin pääsi huuto: ”Löytyi!” Kuvassa vasemmainen kivi on Laitisen piirroksen vasemmainen kivi ja tuolla pikku kuusen takana oikeanpuoleisin. Kivikehää ei näkynyt. Olikohan se lumen alla?

Annoin lumien sulaa. Perjantaina laitoin viestiä Irmalle, että lähetkö kattomaan löyvöstäni. Vastaus oli – ilman muuta. Eilen tapasimme Kiesimäntiellä ja Irmalla oli mukana myös aikasemmat etsijät Kimmo ja Arttu.

jattilaisentemppeli2

Kiipesimme pälviä pitkin rinteelle. Siinä se on Jättiläisten temppeli (kartta) – tai sen jäänteet. Alttarikivet ovat kaikki rivissä, mutta tänne alaspäin olevat kehäkivet ovat hävinneet.

jattilaisentemppeli3

Kivet ovat olleet muinoin paljaalla kalliolla. Nyt kalliota peitti sammal ja jäkälät.

jattilaisentemppeli4

Vasemmanpuoleinen kivipari. Oikeanpuoleinen on rapakiveä, joka murenee ihan näppivoimilla.

poytakivi

 

Kahen kiven ja kallion varassa.

jattilaisentemppeli5

Tämän kiven alla oli vain yksi pieni kivi.

jattilaisentemppeli6

Suurin oikeanpuoleisin kivi oli kolmen kiven varassa.

jattilaisentemppeli8

Hienon hieno kosketus.

jattilaisentemppeli9

Jättiläisten temppeli kuvattuna mäeltä alaspäin. Irma antaa vähän osviittaa minkä kokoinen on suurin kivi.

jattilaisentemppeli11

Pohiskeltiin että miksi temppeli on juuri tässä. Kun etimme hävinnyttä kehää huomasimme kalliossa kvartsisuonia – eli siis ukonkiveä. Siinäkö selitys paikalle? Tämän suonen leveys oli puolisen metriä.

jattilaisentemppeli12

Alttarikivien vierestä löytyi myös ruusukvartsia mustine kiteineen.

jattilaisentemppeli14

Tästä näkee kuinka mettäkoneet ovat siirrelleet kiviä, kun rinne on hakattu aukoksi ja paljasta kalliotakin on yritetty laikuttaa.

jattilaisentemppeli15

Kiipesimme vielä Murtomäelle ihailemaan näköalaa Konneveelle.

jattilaisentemppeli16

Aukkohakkuulta oli säilynyt tämä monisatavuotinen honka vanhus. Olikohan tämä nähnyt Jättiläisten temppelin käytössä?

Henrik Laitisen muistiinpanoista löytynee vielä monta monituista retkuilukohetta.

Temppeli kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6965044 E 473807

Julkaistu aiemmin Satunnainen retkuilija -blogissa.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.