Viimeinen matka – tarinoita punakaartilaisten teloituspaikoilta Inkoon Västankvarnista

Artikkeli: Sakari Haapamäki

Inkoon Västankvarnissa teloitettiin kenttäoikeuden päätöksellä noin seitsemänkymmentä punakaartin vaikutuspiirissä ollutta Suomen kansalaista 1.5. ja 26.5.1918 välisenä aikana. Teloituksien tarkoituksena oli turvata Länsi-Uusimaa punaisten tuhotöiltä ja ehkäistä uuden kapinan mahdollisuus. Monissa tapauksissa valkoisten teloittajien käsissä kuoli lähes syyttömiä punaisia. Otimme ystävieni kanssa tehtäväksemme käydä katsomassa, missä teloitukset olivat tapahtuneet ja olisiko ampumisista vielä maastojälkiä jäljellä.

Eräänä keväisenä aamuna päätimme lähteä kartoittamaan Västankvarnin pahamaineisen teloituspaikan maisemia. Ystäväni oli saanut sovittua meille asiantuntevia oppaita helpottamaan kohteiden löytämistä. En olisi edes villeimmissä kuvitelmissani osannut ennustaa kuinka upea retkestä muodostui. Ensimmäiseksi saavuimme Hindsbackan tilalle, jossa isäntä Bror Holmström otti meidät vastaan. Hän kertoi, että oli pikkupoikana ollut purkamassa teloituslatoa, jota vasten punavangit ammuttiin. Lähdimme kävelemään savista pellonreunaa ja saapuessamme nousevan mäen juurelle, meille osoitettiin punaisella langalla ja puutolpilla merkattu teloituslato, jota vasten punavankeja pellolta päin ammuttiin. Maastossa oli vielä selkeästi näkyvissä matala kuoppa, jossa teloitetut lepäsivät viimeistä untaan 1918–1947. Oppaamme kertoi, että haudasta oli vielä 1940-luvun lopulla löydetty tytön kenkä. Lisäksi hän kertoi, että sammattilainen tyttö oli onnistunut yön pimeydessä karkaamaan vankiladosta ja käveli paljain jaloin kotiinsa Sammattiin ja eleli siellä vielä kymmenien vuosien ajan.

Hindsbackan teloitus- ja hautapaikka

Seuraavaksi siirryimme puolisen kilometriä eteenpäin, ja tuomioistuimen tienhaarassa meitä odotti Bengt Wester, mies joka oli vuonna 1947 nähnyt, kun teloitetut oli kaivettu haudoista ylös nykyiseen, vihittyyn, yhteishautaan laittamista varten.

Punaisten hautausmaa Västankvarnissa. Kohde kartalla

Herra Wester näytti meille metsäisen paikan, jossa oli nähnyt kahden ruumiin ylöskaivamisen. Yhdessä arvelimme, että ne olivat ehkä olleet veljeksiä, jotka juuri sillä kohtaa teloitettiin matkalla kohti teloituslatoa. Lisäksi Wester kertoi meille, että oli nähnyt vielä muidenkin hautojen avaamisia ja eräällä luurangolla oli ollut pitkät hiukset. Tauno Tukkisen kirjasta selvitimme, että Västankvarnissa ammuttiin todistetusti myös kuusi naista. Hyvästellessämme maanviljelijä Westerin hän kertoi meille, että ehkä kannattaisi vielä poiketa puolen kilometrin päässä sijaitsevassa talossa lisätietoja saadaksemme.

Tuomioistuin ja ryteikkö, jossa vankilato sijaitsi.

No, mehän osuimme taaskin oikeaan paikkaan ja vieläpä oikeaan aikaan. Sauvakävelylle lähdössä ollut 91-vuotias herrasmies Paul Grönholm kertoi meille, että hänen mummonsa oli nähnyt, kun kolme punavankia oli tuotu läheiseltä junaseisakkeelta ja kuullut kuinka heidät ammuttiin vieressä olevaan metsään. Menimmepä vielä yhdessä katsomaan teloituspaikkaa autokyydillä.

Vankien viimeinen matka seisakkeelta vankilatoon.

Vuoden 1918 tapahtumat ovat mustia ja ikäviä, mutta on hyvä niistäkin ottaa selvää ja kokea ne paikan päällä, vielä kun on jäljellä toisen käden silminnäkijöitä, jotka osaavat näistä asioista kertoa. Degerby Igor -museo järjestää keväästä 2021 lähtien Västankvarn 1918 -kiertoajeluita edellä mainituilla teloituspaikoilla.

Miten löytää vastaavia paikkoja omalta lähiseudulta?

Teloituspaikkojen löytäminen ei ole kovin helppoa, mutta voit aloittaa esimerkiksi tutustumalla Työväenliike.fi-sivustolta löytyvään Punaisten muistomerkit -verkkopalveluun. Palveluun on koottu yli 250 muistomerkin paikkatiedot valokuvineen ja taustatietoineen. Kansalaisen karttapalveluun on myös usein merkattu teloituskuntien kohdalle ampumis- ja hautapaikkoja. Monet kohteet ovat yksityisellä maalla, mutta niitä voi silti kauempaa tieltä tutkistella logistiikan kontekstista. 2008 vuonna julkaistu Paha Maisema -kirja johdattaa kuvineen teloitus- ja hautapaikkojen synkkään tutkiskeluun.

Muistomerkin sijainti: N=6663483.327, E=325110.550 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.